Przejdź na WP

Chcesz mieć zdrowe serce? Jedz codziennie stek albo łososia

Jeden stek dziennie może być receptą na zdrowe serce – tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich. Uzupełnienie diety o produkty bogate w białko działa na układ krążenia tak samo dobrze, jak rzucenie palenia czy większa aktywność fizyczna.

Zobacz film: "Nadciśnienie tętnicze - co powinno nas zaniepokoić?"

Produkty, które są bogate w białko
Produkty, które są bogate w białko [12 zdjęć]

Pestycydy, metale ciężkie i antybiotyki są często spotykane w masowej produkcji mięsa, drobiu, ryb, nabiału...

zobacz galerię

1. Siła protein

Badacze odkryli, że osoby, które jedzą dużo produktów bogatych w białko, mają niższe ciśnienie i zdrowsze tętnice. To znacząco obniża ryzyko rozwoju groźnych chorób, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Naukowcy twierdzą, że to zasługa aminokwasów – podstawowego budulca białek.

Brytyjscy badacze wzięli pod lupę 7 aminokwasów i sprawdzili, jak wpływają one na kondycję układu krążenia. W teście uczestniczyło prawie 2 000 kobiet ze wskaźnikiem masy ciała BMI w normie. Naukowcy przyjrzeli się ich diecie, a następnie zmierzyli wartości ciśnienia krwi. Zbadali również grubość i sztywność tętnic.

Okazało się, że kobiety, które spożywały dużo produktów bogatych w aminokwasy, miały prawidłowe ciśnienie, a ich tętnice były bardziej elastyczne. Dzięki temu ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń kardiologicznych było u nich niższe.

2. Ciśnienie pod kontrolą

Z danych GUS wynika, że w Polsce choroby układu krążenia są przyczyną ponad 45 proc. zgonów. Statystyki pokazują, że potrzebna jest skuteczna profilaktyka. Naukowcy z Wielkiej Brytanii mają ciekawe wnioski.

Uważają, że zwiększenie ilości aminokwasów w diecie jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak rzucenie palenia, ograniczenie ilości spożywanej soli oraz alkoholu. Do tej pory dużo słyszeliśmy o znaczeniu regularnej aktywności fizycznej dla serca, a okazuje się, że podobne efekty możemy osiągnąć poprzez jedzenie odpowiedniej ilości białka każdego dnia.

Aminokwasy są niezwykle ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi, a to właśnie jego wysoki wskaźnik może prowadzić do rozwoju miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

3. Fasola czy stek?

Jedzenie steków może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca
Jedzenie steków może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca

Proteiny nie tylko dostarczają nam energii i ułatwiają odchudzanie, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy produkt bogaty w białko będzie działał tak samo.

Naukowcy z Norwich chcieli wiedzieć, które źródła białka mają więcej prozdrowotnych właściwości. W czasie badania zauważyli, że proteiny z produktów roślinnych miały duży wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Z kolei białka znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego szczególnie dobrze wpływały na zmniejszenie sztywności naczyń tętniczych.

Dla lepszego zdrowia należy korzystać z obu źródeł białka. Zwiększając ilość ryb, drobiu, mięsa, nabiału, roślin strączkowych i zielonych warzyw (np. szpinaku, brokułów) w codziennym menu, możemy znacząco zredukować groźbę poważnych schorzeń.

Ile białka dziennie powinniśmy spożywać, aby doświadczyć pozytywnego wpływu aminokwasów na zdrowie serca i tętnic? Badacze obliczyli, że wystarczy każdego dnia jeść 75 g steku wołowego, porcję filetu z łososia o wadze 100 g albo wypijać 500 ml mleka.

Nie zapominajmy również o warzywach bogatych w białko, czyli szpinaku, brokułach, fasoli, soczewicy, ciecierzycy. W dobrze zbilansowanej diecie powinny się znaleźć zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Masz wysokie ciśnienie? Sprawdź, jakie metody na jego obniżenie mają użytkownicy forum, i podziel się swoją opinią.  

Następny artykuł: Jagody na nadciśnienie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy