Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata

Większość z nas lubi sięgać po przekąski – są małe, zaspokajają nagły głód i można zjeść je praktycznie wszędzie. Na sklepowych półkach dominują jednak niezbyt zdrowe produkty – chipsy, paluszki, krakersy, cukierki i batoniki. Jaką mamy alternatywę? Istnieje wiele zdrowych przekąsek, które dostarczają wartości odżywczych, a przy tym są lekkie i smaczne. Sprawdź, po jakie zdrowe produkty sięgają Polacy, a co jest popularne za granicą.

1. Co chrupią Polacy?

Polacy kochają słodycze – tak wynika z danych przedstawionych w raporcie „Rynek słodyczy w Polsce” z 2014 roku. Zdecydowana większość z nas (aż 91 proc.) kupuje słodycze, a średnio miesięcznie przeznaczamy na nie 81 złotych. Najpopularniejsze są wyroby czekoladowe, zwłaszcza czekolady mleczne i nadziewane. Rynek słonych produktów również ma się dobrze. Chipsy, paluszki, chrupki i orzeszki to najczęściej kupowane przez Polaków przekąski.

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Czy to znaczy, że chrupiemy tylko tłuste i słodkie przekąski? Zdecydowanie nie – moda na zdrowy tryb życia sprawia, że zwracamy większą uwagę na sposób odżywiania i szukamy bardziej wartościowych produktów. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Mintel w 2014 roku, aż 45 proc. Polaków chce zmienić swój styl życia na zdrowszy. Wciąż zwracamy uwagę na cenę, smak oraz markę przekąsek, ale coraz częściej liczy się też walor zdrowotny. Szukamy produktów o niskiej zawartości tłuszczu, sodu oraz bez glutenu.

Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy chcą żyć zdrowiej i proponują dietetyczne wersje niezdrowych artykułów. Na rynku są dostępne pieczone chipsy, chrupki wielozbożowe, paluszki z mąki pełnoziarnistej.

A czym zastąpić słodycze? Oczywiście najlepiej sięgnąć po świeże owoce albo jogurt, ale można też skorzystać z gotowych produktów. Batoniki musli, ciasteczka owsiane, musy owocowe oraz czekolady słodzone stewią łatwo znajdziemy w większości sklepów.

Orzechy i suszone owoce to typowy dodatek do wypieków, ale coraz częściej zabieramy paczkę chrupiących bakalii do pracy i szkoły
Orzechy i suszone owoce to typowy dodatek do wypieków, ale coraz częściej zabieramy paczkę chrupiących bakalii do pracy i szkoły (Zdjęcie orzechów / Shutterstock)

Wciąż lubimy słodycze, ale coraz chętniej sięgamy po zdrowe produkty, takie jak bakalie. Chętnie spożywamy też suszone owoce i orzechy, które są zdrowe, dostarczają energii, a przy okazji zaspokajają ochotę na coś słodkiego.

Obecnie możemy kupić praktycznie każdy rodzaj orzechów – od rodzimych laskowych, po egzotyczne orzechy brazylijskie](https://portal.abczdrowie.pl/5-wlasciwosci-orzechow-brazylijskich-o-ktorych-nie-mialas-pojecia) czy makadamia.

Oferta suszonych owoców też jest bogata – nie jesteśmy już skazani na rodzynki czy suszone śliwki, możemy sięgać po suszone mango, daktyle czy jagody goji.

Zdrowe i szybkie do przygotowania przekąski
Zdrowe i szybkie do przygotowania przekąski [11 zdjęć]

Każdy ma ochotę na podgryzanie między posiłkami, jednak należy upewnić się, że przekąski te są dla nas...

zobacz galerię

2. Przekąski po europejsku

Jakie przekąski cieszą się największą popularnością wśród Europejczyków? Ze statystyk „The Washington Post” wynika, że mieszkańcy starego kontynentu najczęściej sięgają po świeże owoce, czekoladę oraz sery.

Na dalszych miejscach rankingu znalazły się również jogurty, warzywa, ciasteczka i chleb. Lista nie wygląda tak źle, ale nie oznacza to wcale, że Europejczycy wcale nie jedzą słodyczy i chipsów. Niestety, niezdrowe przekąski są bardzo popularne, ale na horyzoncie widać zmiany.

Europejczycy pokochali dipy na bazie świeżych warzyw, które są smaczne i zdrowe
Europejczycy pokochali dipy na bazie świeżych warzyw, które są smaczne i zdrowe (Zdjęcie dipów / Shutterstock)

Według danych Nielsen (firmy badającej zachowania konsumentów na całym świecie), najszybciej rozwijającą się kategorią wśród przekąsek na starym kontynencie są pasty do smarowania i dipy, czyli dania, których głównymi składnikami są warzywa. Libański hummus robi się z ciecierzycy i pasty sezamowej, salsę z pomidorów i papryki, guacamole z awokado, a greckie tzatziki z jogurtu, świeżego ogórka i czosnku.

Wzrost sprzedaży takich produktów świadczy o tym, że mieszkańcy Europy coraz częściej kupują zdrowe przekąski, które są niskokaloryczne i mało przetworzone. Poza tym coraz większym zainteresowaniem cieszą się świeże soki i koktajle, a w miastach wciąż przybywa barów z sałatkami i potrawami wegetariańskimi.

3. Kolebka przekąsek, czyli podjadanie w amerykańskim stylu

Niekwestionowanym liderem pod względem ilości dostępnych słodkich i słonych przekąsek są Stany Zjednoczone. Amerykanie najczęściej sięgają po słone produkty, czyli chipsy, orzeszki, krakersy itp. Niestety, skutki miłości do takich produktów są widoczne gołym okiem – według danych „Newsweeka” ponad 1/3 mieszkańców USA cierpi na otyłość.

Ten stan to wynik niewłaściwych wyborów Amerykanów – na rynku dostępnych jest bardzo dużo zdrowych produktów, jednak ludzie chętniej sięgają po słodkie i słone przyjemności, które nie są obojętne dla wagi i stanu zdrowia.

Lubisz lody, ale dbasz o linię? Wypróbuj mrożony jogurt, który ma mało kalorii i świetnie sprawdza się jako deser
Lubisz lody, ale dbasz o linię? Wypróbuj mrożony jogurt, który ma mało kalorii i świetnie sprawdza się jako deser (Zdjęcie mrożonego jogurtu / Shutterstock)

Co roku amerykański magazyn „Shape” testuje różne zdrowe produkty, które można jeść pomiędzy posiłkami bez obaw o obwód talii. Na liście najlepszych produktów w zeszłym roku znalazły się m.in. batoniki musli, orzechy, popcorn, chipsy warzywne, jogurt oraz hummus. Warto również zwrócić uwagę na mrożony jogurt, którego ojczyzną są Stany Zjednoczone. To właśnie tam powstał pomysł na zamrażanie mlecznego deseru i sprzedawanie go jako zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy dla lodów. Obecnie na całym świecie istnieją bary sprzedające różne smaki mrożonego jogurtu. To produkt, który świetnie chłodzi, a jeśli nie zamówimy do niego czekoladowej posypki, będzie stanowić lekką przekąskę.

4. Niecodzienne dalekowschodnie smakołyki

W Azji króluje czekolada. Badania wykazały, że po ten słodki przysmak sięga aż 69 proc. mieszkańców. Kolejne miejsca na podium zajmują świeże owoce i warzywa. Mieszkańcy krajów azjatyckich zamiast chipsów wybierają zdrowe produkty, dzięki czemu ich dieta jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Zielone chipsy z alg zawierają witaminy A i C – to świetna alternatywa dla tłustych i słonych tradycyjnych chipsów ziemniaczanych
Zielone chipsy z alg zawierają witaminy A i C – to świetna alternatywa dla tłustych i słonych tradycyjnych chipsów ziemniaczanych (Zdjęcie chipsów z wodorostów / Shutterstock)

Na półkach azjatyckich supermarketów znajdziemy mnóstwo niecodziennych produktów, których próżno szukać w innych miejscach na świecie. Suszone ośmiornice i małe rybki to zdrowa opcja, ale ich smak może budzić kontrowersje. W Tajlandii warto spróbować słynnej lokalnej przekąski, czyli chipsów z wodorostów. Smażone wodorosty przypominają nieco zwykłe chrupki, tyle że są zielone i o wiele zdrowsze. Jeśli jesteś ciekawy, jak może smakować taka przekąska, to mamy dobrą wiadomość. Chipsy z alg i glonów można też kupić w Polsce, korzystając z usług sklepów internetowych.

5. Zmiany w kulturze podjadania

Konsumenci na całym świecie zaczynają zwracać uwagę na to, by przekąski zawierały zdrowe składniki, takie jak płatki pełnoziarniste, orzechy i bakalie
Konsumenci na całym świecie zaczynają zwracać uwagę na to, by przekąski zawierały zdrowe składniki, takie jak płatki pełnoziarniste, orzechy i bakalie (Zdjęcie batonika musli / Shutterstock)

Przekąski stały się nieodłącznym elementem naszego codziennego jadłospisu. Z danych zgromadzonych przez firmę Nielsen wynika, że zastępują one normalne posiłki aż 45 proc. konsumentów na świecie. Branża zajmująca się sprzedażą przekąsek w ciągu roku zwiększyła sprzedaż o 2 proc.

Z zebranych danych wynika jednak, że ludzie na całym świecie zaczynają coraz bardziej doceniać zdrowy skład tych miniposiłków. Dla 1/3 badanych ważne jest, by produkty miały mniej cukru, soli, tłuszczu i kalorii, a 25 proc. ankietowanych ceni mniejszą zawartość węglowodanów. Chociaż zaczęły one zastępować nam normalne posiłki, to zmienia się nasze podejście do nich – chcemy, by zawierały więcej błonnika, białka i były przygotowywane z pełnego ziarna.

Rynek słonych produktów i słodyczy ma się dobrze, ale badania pokazują, że producenci muszą zmieniać swoje produkty, by lepiej wpisywać się w panującą modę na zdrowy styl życia. Całe szczęście to właśnie preferencje klientów są najważniejsze – jeśli będziemy domagać się zdrowszych opcji, na pewno na sklepowych półkach będzie pojawiać się więcej przekąsek, które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Szukasz pomysłów na zdrowe przekąski? Porozmawiaj na ten temat z innymi forumowiczami.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!