Chrzan – właściwości lecznicze, uprawa, przepisy z chrzanem

Chrzan przynosi wiele korzyści zdrowotnych, które znane są od tysięcy lat. Roślina sprawdza się w kuchni i medycynie naturalnej, dlatego warto ją uprawiać samemu.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne wasabi"

spis treści

1. Chrzan – właściwości lecznicze

Chrzan pospolity to wieloletnia roślina pochodząca z Rosji, Europy Południowej i Zachodniej Azji, dziś rosnąca na całym świecie. Jest byliną z rodziny roślin kapustowatych, uchodzącą za pikantną i ostrą przyprawę o intensywnym smaku i zapachu.

Korzeń chrzanu zawiera witaminę C rozpuszczalną w wodzie, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jak wiadomo, ten składnik jest odpowiedzialny za pobudzenie układu odpornościowego i zwalczanie przyczyn infekcji. Pomaga także pozbyć się z naszego ciała wolnych rodników, które prowadzą do infekcji i rozwoju nowotworów.

Oprócz tego chrzan kryje w sobie również inne substancje, które zwiększają funkcjonowanie układu odpornościowego i zapobiegają nowotworom. Są nimi izotiocyjanian i synigryna. Stwierdzono, że te składniki te mają właściwości przeciwutleniające, które stymulują aktywność i wytwarzanie białych krwinek, głównej linii obrony organizmu.

Roślina posiada również znaczącą ilość witaminy B, która ma kluczowe znaczenie w funkcjonowaniu komórek organizmu oraz wpływa na nasze ogólne samopoczucie.

To jeszcze nie wszystkie właściwości chrzanu, ponieważ ta zielona roślina zawiera też składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, miedź i magnez. Te składniki pomagają w procesie metabolizmu, wytwarzaniu czerwonych krwinek, utrzymaniu równowagi płynów w organizmie, odpowiedniej regulacji rytmu serca i ciśnienia krwi oraz w mechanizmach antyoksydacyjnych naszego organizmu.

Chrzan może również leczyć zaburzenia i infekcje dróg oddechowych z uwagi na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dlatego jest świetny na przeziębienie i grypę.

W związku z tym właściwości lecznicze chrzanu mogą być stosowane do łagodzenia kaszlu i kataru. Syrop chrzanowy jest natomiast dobrym lekiem na chrypkę i zapalenie oskrzeli. Aromatyczne opary chrzanu działają zaś na zatkane zatoki, prowadząc do ich oczyszczenia i uśmierzenia bólu głowy.

Chrzan ma wpływ na zdrowie naszego układu moczowego, ponieważ jest łagodnym antybiotykiem, który stymuluje wytwarzanie moczu. Często jest, więc jest stosowany w celu złagodzenia infekcji dróg moczowych.

Finalnie, wysoki poziom kwasu foliowego zawartego w roślinie sprawia, że chrzan chroni kobietę w ciąży, a także stymuluje rozwój płodu, eliminując jego potencjalne wady rozwojowe.

Chrzan – właściwości i zastosowanie
Chrzan – właściwości i zastosowanie [5 zdjęć]

Dobroczynny wpływ chrzanu na nasz organizm przejawia się w różnorodny sposób: od wspomagania odchudzania,...

zobacz galerię

2. Chrzan – uprawa

Uprawa chrzanu zaczyna się zwykle wczesnej wiosny, a kończy późną jesienią. Roślina rośnie szybko, ale na początku jej sadzenia należy zadbać o odpowiednie warunki do jej wzrostu.

Trzeba dbać przede wszystkim o to, by młode rośliny chrzanu nie uległy zachwaszczeniu. Ważne jest także to, by dostarczać mu dużą ilość wody, jednak nie należy z nią przesadzać. Istotna jest także odpowiednia gleba, która powinna być spulchniona, zasobna w próchnicę oraz piaszczysta.

Zbiór korzeni chrzanu odbywa się późną jesienią – pod koniec października lub w listopadzie. Liście natomiast zrywa się wcześniej – wiosną lub wczesnym latem.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Chrzan – przepisy

Chrzan jest smacznym dodatkiem do wielu dań. Najpopularniejszym z nich jest niewątpliwie ćwikła z chrzanem. Do wykonania tego smacznego przysmaku potrzeba nam: obrany korzeń chrzanu, buraki, łyżkę soli, 2 łyżki cukru, * 3 łyżki dziesięcioprocentowego octu.

Na początku należy zetrzeć chrzan, który zalewamy wrzątkiem. W tym czasie powinniśmy przystąpić do gotowania buraków w skórkach. Kiedy warzywa będą już ugotowane, usuwamy z nich skórkę. Buraczki trzemy tak samo, jak chrzan, po czym mieszamy obydwa składniki, a na koniec całość przyprawiamy.

Kolejna propozycja to surówka z marchewki i chrzanu. Potrzebne nam będą: 2 duże marchewki, gęsta kwaśna śmietana, 1 łyżeczka chrzanu , trochę soli i cukru.

Oczyszczone marchewki należy zetrzeć na tarce oraz wymieszać z chrzanem i śmietaną. Tak powstałą mieszankę trzeba doprawić tylko cukrem i solą.

Ostatnim, smacznym pomysłem jest przepis na chrzan z jajkiem. Tutaj potrzebne nam będzie: 5 jajek, słoik chrzanu, parę łyżek gęstej śmietany, pieprz i sól do smaku.

Jajka należy ugotować na twardo, po czym zmiksować je blenderem, a chrzan dokładnie wymieszać z tą powstałą masą oraz śmietaną. Potrawę należy doprawić według swojego uznania.

4. Chrzan - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 5 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 48,0 kcal 2,40 kcal
Białko 1,18 g 0,06 g
Węglowodany 11,29 g 0,57 g
Cukier 7,99 g 0,40 g
Błonnik 3,30 g 0,17 g
Tłuszcz 0,69 g 0,04 g
Tłuszcze nasycone 0,09 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,13 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,34 g 0,02 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 24,9 mg 1,25 mg
Chrzan – właściwości lecznicze, uprawa, przepisy z chrzanem
Chrzan – właściwości lecznicze, uprawa, przepisy z chrzanem (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy