Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym wypiekiem, a brakuje ci pomysłów, możesz spróbować zrobić ciasteczka wegetariańskie z orzechami i czekoladą. Przygotowanie ich może zająć więcej czasu niż zrobienie zwykłego ciasta, ale końcowy efekt jest wart wysiłku, jaki wkłada się w ich przygotowanie.

Składniki:

  • 175 g zwykłej mąki pszennej,
  • 250 g mąki ryżowej,
  • 25 g kakao w proszku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 135 g margaryny,
  • 200 g cukru,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 140 g posiekanych rodzynek,
  • 115 g niesolonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych,
  • 175 g stopionej czekolady mlecznej lub deserowej.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sól. W misce utrzyj (przez ok. 2 minuty) margarynę z cukrem tak, by powstała kremowa masa. Dodaj esencję waniliową, a później stopniowo mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Wsyp rodzynki i orzeszki ziemne do miski. Z powstałej masy urywaj kawałki ciasta wielkości orzecha i formuj z nich kulki, a następnie obtaczaj w orzeszkach ziemnych. Ułóż kule na 2 posmarowanych tłuszczem, teflonowych blachach w odległości ok. 7,5 cm od siebie i spodem szklanki zanurzonym w mące rozpłaszcz je na placki o grubości ok. 5 mm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut. Ostygnięte ciasteczka skrop stopioną czekoladą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!