Ciasteczka świąteczne - dietetyczne, korzenne, pierniczki Ewy Wachowicz, dla dzieci

Nie wyobrażamy sobie świąt bez domowych ciasteczek świątecznych. Ich zapach kojrzy nam się z Bożym Narodzeniem. Warto zadbać o nastrój, nie tylko przygotowując je według tradycyjnych przepisów, ale również wypróbować jedną z popularnych w internecie dietetycznych propozycji. Do przygotowania świątecznych wypieków warto zaangażować dzieci. Szczególnie do ostatniej fazy jaką jest dekorowanie.

spis treści

Zobacz film: "Świąteczne ciasteczka korzenne"

1. Ciasteczka świąteczne - dietetyczne

W Święta zapominamy o wszelkich dieta i oddajemy się kulinarnemu szaleństwu. Opamiętanie przychodzi wraz z 26 grudnia oraz świadomością, że już za kilka dni będzie Sylwester. W tym roku wypróbujcie dietetycznej alternatywy dla tradycyjnych ciasteczek świątecznych. Wartość odżywcza jednej kulki owsianej z masłem orzechowym wynosi 123 kcal.

Składniki zdrowych ciasteczek świątecznych:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1/8 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • 1/4 szklanki siekanych migdałów,
  • 2 łyżki czekolady,
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka miodu,
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki rozpuszczonego masła orzechowego
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych lub mielonych migdałów do obtoczenia kulek.

Wykonanie dietetycznych ciasteczek świątecznych jest bardzo proste: Łączymy płatki, chia, siemię, sól, migdały i cynamon/. Masło orzechowe rozpuszczamy i po ostygnieciu łączymy z innymi składnikami. Następnie formujemy kulki i obsypujemy je orzechami lub migdałami.

Najlepsze produkty na poświąteczny detoks
Najlepsze produkty na poświąteczny detoks [6 zdjęć]

Czujesz, że podczas ostatnich świątecznych obiadów i kolacji trochę przesadziłeś z ilością jedzenia i...

zobacz galerię

2. Ciasteczka świąteczne - korzenne

Świąteczne ciasteczka z przyprawami korzennymi to idealne rozwiązanie dla zabieganych mam. Zaleta korzennych ciasteczek to przede wszystkim czas przygotowania. Nie chodzi tylko o to jak szybko powstają, ale również o to, że ciasto można zrobić wcześnie i przechować w zamrażarce.

Korzenne ciasteczka świąteczne samym zapachem potrafią wprowadzić nastrój bożonarodzeniowy.

Przepis na korzenne ciasteczka świączetne:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki przyprawy do piernika

Zamiast gotowej przyprawy możemy przygotować własną z cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, kardamonu, i zmielonego anyżu.

Przygotowanie ciasteczek korzennych:

Mieszamy mąkę, przyprawę oraz cukier. Dodajemy masło, następnie siekamy. Dodajemy zółtka i zagniatami kruche ciasto. Odkładamy je do lodówki na 2 godziny.

Po wyjęciu, ciasto należy rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycięte formy ukladamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°Cprzez 15 minut.

Dekorację ciasteczek świączenych możemy powierzyć dzieciom.

Cztery przepisy na zdrowe świąteczne ciasteczka
Cztery przepisy na zdrowe świąteczne ciasteczka [5 zdjęć]

Ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ciasteczek. Jeśli jednak lubisz odżywiać się zdrowo, skrzętnie...

zobacz galerię

3. Ciasteczka świąteczne - pierniczki Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od kilku lat prezentuje swoje przepisy. Jednym z nich jest przepis na świąteczne pierniczki. Pierniczki to bardzo popularne ciasteczka świąteczne. W internecie znajdziemy wiele różnych przepisów. Z "konkurencją" wygrywają ławościa przygotowania.

Składniki na ciasto:

  • 1kg cukru
  • 1 kg miodu wielokwiatowego
  • 4 kostki masła
  • 2,5 - 3kg mąki
  • 12 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie ciasteczek świątecznych: Roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier i miód. Po zdjęciu z ognia wsypujemy przyprę korzenną i dodajemy skórkę pomarańczy. Studzimy.

W kolejnym etapie miksuje jajka. Do sitka wsypuję mąkę, proszek i sodę. Sypkie składniki mieszam z ostudzoną masą z masła i z jajkami. Jajka miksuję. Przygotowane ciasto odkładam na 4-6 tygodni do chłodnego i ciemnego miejsca. Po tym czasie, dzielę je na kilka części, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka. Piekę je na złoty kolor w 180 st. C. Na koniec dekoruję lukrem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy