Ciastka z bakaliami

Wegetariańskie ciasteczka z bakaliami i ziarnami to nie tylko smaczna, ale także pożywna słodka przekąska. Ziarna zbóż oraz suszone owoce zawierają bowiem witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia i z łatwością je wykonają nawet początkujące gospodynie domowe. ****

Składniki:

Łakocie dla wegetarian
Łakocie dla wegetarian

Smaczne i zdrowe ciasteczka z ziarnami są doskonałą alternatywą dla tłustych i słonych przekąsek.

zobacz galerię

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • dojrzały banan,
  • pół szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron,
  • pół szklanki wody mineralnej,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki pestek z dyni,
  • 2 łyżki pestek ze słonecznika,
  • 2 łyżki orzechów,
  • 2 łyżki suszonych żurawin,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

W plastikowej misce wymieszaj mąkę, wodę, olej i rozgniecionego na papkę banana. Zagnieć z tego ciasto, którego konsystencja pozwoli na rozwałkowanie – możesz w tym celu dodawać odrobinę mąki lub wody. Z rozwałkowanego ciasta powycinaj krążki, które będziesz mogła poukładać na blaszce (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Na każdy krążek połóż łyżeczkę bakalii pomieszanych z miodem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz ciasteczka ok. 35 min.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 105,6
Białko 2,8 g
Tłuszcz 5,4 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 12,3 g
Błonnik 1,0 g
Witamina C 4,6 mg
Witamina A 1,8 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy