Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ciaza 23 tydzien

Rozwój płodu

Ciąża tydzień po tygodniu

(...) swój dom i życie na pojawienie się małej istotki. Ciąża to jednak przede wszystkim czas rozwoju płodu, wykształcania się jego narządów i uruchomienia funkcji życiowych. Jak wygląda ciąża tydzień po tygodniu? Początek pierwszego trymestru Tydzień 1 ... karku i przepony - to bilans tego tygodnia. Tydzień 23 Maluszek na tym etapie jest już całkiem spory - mierzy ponad 20 cm ... Ciąża to szczególny czas przygotowania do macierzyństwa. Na dziewięć miesięcy kobiety zwalniają tempo, ze szczególną troską ...

Badania w ciąży

Położnicze badanie USG

(...) nawet co kilka dni. USG we wczesnej ciąży (5-11 tydzień) Nie jest wykonywane rutynowo. Przeprowadza się je przy zagrożeniu poronieniem ... krwiaków. USG w pierwszym trymestrze (11-14 tydzień) Przy prawidłowo rozwijającej się ciąży to czas na pierwsze badanie USG ... choroby, lecz są wskazaniem do wykonania dokładniejszych badań. USG w 2 trymestrze (18-22 tydzień) Ma bardzo duże znaczenie ... oraz jej ogólny kształt. Zaburzenia w tym obszarze mogą oznaczać zagrożenie dla płodu lub obecność u matki chorób indukowanych ciążą ...

Badania w ciąży

Badanie USG w ciąży

(...) 14. tydzień ciąży Badanie to wykonuje się najczęściej sondą dopochwową. Pozwala ono określić: liczbę pęcherzyków ciążowych, kosmówek i owodni w jamie macicy - czyli, czy ciąża jest pojedyncza, czy mnoga (bliźniacza, trojacza…) oraz ewentualnie, z jakiego typu ciążą ... (NB) - parametry te pozwalają wstępnie ocenić ryzyko zespołu Downa. 18.-22. tydzień ciąży Badanie to wykonujemy już sondą ... sobie tego nie życzą, nie muszą się o niej dowiadywać). 28.- 32. tydzień ciąży To badanie również wykonujemy sondą przezbrzuszną. Oceniamy ...

Ginekologia

Amotaks a skuteczność tabletek antykoncepcyjnych

Dzisiaj przepisano mi antybiotyk Amotaks \(może osłabiać antykoncepcję\), a ja dziś kończę pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Novynette i planowałam 7\-dniową przerwę. Wiem, że w czasie brania antybiotyku i tydzień po muszę stosować dodatkową ... . Wczoraj współżyłam i zastanawiam się czy jak zażyję antybiotyk będę chroniona przed ciążą, zwłaszcza w czasie przerwy ... w odstępie minimum 2\-3h od innych leków. Wtedy ryzyko, że dojdzie do interakcji między farmaceutykami spada. Nie powinna Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Cukrzyca

Cukrzyca ciążowa

(...) % kobiet powtarza się w kolejnej ciąży. Zwykle rozpoczyna się w piątym lub szóstym miesiącu ciąży (24-28 tydzień) i zazwyczaj znika ... . Ciąża a cukrzyca Podczas procesu trawienia, układ pokarmowy rozkłada wszystkie spożywane cukry, czyli węglowodany ... na cukrzycę typu 2. Należą do nich: posiłki powinny być spożywane o w miarę stałych porach, co 2-3 godziny tak, aby ich ilość ...

Menopauza

Menopauza a ciąża

(...) w którym ciąża jest możliwa. Panie błędnie interpretują brak miesiączki przed 2-3 miesiące, odstawiają wówczas środki antykoncepcyjne, a wtedy dochodzi do największej ilości zapłodnień. Niestety, taka późna ciąża wiąże się z dużym ryzykiem powikłań. Ciąża w okresie menopauzy Nie każdy wie, co to jest menopauza, ponieważ zwyczajowe użycie tego pojęcia różni się od znaczenia ... Menopauza a ciąża – jak należy rozumieć tę zależność? Czy okres menopauzy jest czasem, w którym organizm kobiety ...

Ginekologia

Czy są szanse, że moja ciąża prawidłowo się rozwija?

Witam, ostatni @ miałam 19 lipca 13 r., wg tych wyliczeń teraz jestem w 10 tc, niestety od 4 tygodni słyszę od lekarzy ze ciąża jest poronienie zagrażające, na ostatnich badaniach dł płodu było ok 52 mm serduszko biło tylko 34\/min, wcześniej tydzien biło ok 80\/min i mierzylo ok 30mm, bhcg nieznacznie ale wzrasta cały czas dzisiaj jest na poziomie pow 33tys, tydzien temu było 27 tys, czy sa jakiekolwiek szanse na to by ciąża sie dobrze rozwijała \?Ciąża wymaga obserwacji i stosowania leków wg ...

Ginekologia

Przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych a różnych porach dnia a ryzyko ciąży

Dzień dobry, stosuję antykoncepcję hormonalną od paru lat. Łykam tabletki między 22.00 \- 1.00 \(sporadycznie zdarzało się łyknąć 4.00\-5.00 rano\). Mniej więcej w połowie sierpnia przyjęłam tabletkę między 22.00\-23.00. Jakoś o 3.00 nocy wymiotowałam. Tydzień wcześniej natomiast przyjęłam tabletkę o godzinie 5.00. W okolicach 20.08 odbył się ostatni stosunek. Po skończeniu blistra wystąpiło krwawienie z odstawienia. Po krwawieniu nie było już stosunku. Jem dalszy blister. Czy ciąża jest możliwa\?Teoretycznie tak ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 2 innych
Ginekologia

Ciąża umiejscowiona w szyjce macicy

własnie wróciłam od ginekologa to 5 tydzień ciąży ale umiejscowiony w szyjce macicy,lekarz kazał przyjsc za tydzień nic mi nie wyjasnił, czy mam szanse aby zarode przesunoł sie do macicy, nie dał mi zadnych lekowWitam serdecznie. Niestety ale nie ma możliwości aby już zagnieżdżony zarodek ''przeniósł się'' w inne miejsce macicy. Obecna sytuacja nie rokuje dobrze dla powodzenia tej ciąży ponieważ lokalizacja w jakiej zaimplantował się zarodek jest nieodpowiednia. Lekarz najprawdopodobniej niewypisując leków ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Ciemny śluz po stosunku

Witam. Tydzien temu wspolzylam z partnerem.Byl to stosunek 'do konca'.Wypadala mi wtedy niby owulacja. Wczoraj wieczorem zauwazylam jasny brazowy sluz.Dzisiaj tez mi sie to raz zdarzylo tyle ze sluz jest bardziej ciemniejszy niz wczoraj.Okres mam miec za ponad tydzien. Czy to moze byc ciaza\?Witam\! Ponieważ współżyli Państwo bez zabezpieczenia, ryzyko ciąży jak najbardziej istnieje. Niestety nie ma jednak takiej możliwości, by ryzyko to ocenić na podstawie opisanych przez Panią objawów. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Bóle w podbrzuszu a nieprawidłowy rozwój ciąży

Witam.Mam bóle w podbrzuszu.Byłam u ginekologa i jest to ciąża.2 tydzień.Coś jest nie tak.Powiedział, że muszę czekać i dopiero stwierdzi czy jest to c.pozamaciczna czy nieprawidłowa ciąża.Mogę wcześniej niż miesiąc dowiedzieć się co z ciążą ... tydzień to bardzo wczesna ciążą i rzeczywiście potrzeba czasu aby stwierdzić czy rozwija się prawidłowo. Pomóc mogą seryjne ... wizyty.Boję się i nie wiem czy nie powinnam zgłosić się do szpitala.To moja druga ciąża.Synek ma 5 lat.Ja mam 26.Kasia ...

Ginekologia

Badanie USG 3D w 18 tygodniu ciąży

Dzięn dobry\! Mam 23 lata i jestem w pierwszej ciąży \(18 tydzień\). Ciąża rozwija się prawidłowo, wszystkie badania są w porządku. Zastanawiam się czy robić badanie USG 3d. Dodam, że w rodzinie nie było żadnych przypadków chorych dzieci. Jednak wszyscy znajomi dookoła robią takie usg, żeby miec pewność, że z dzieckiem wszystko w porządku. Sama już nie wiem czy poddać sie takim badaniom czy przestać się przejmować i przyjąć, że dzidziuś urodzi sie cały i zdrowy...Dzień dobry, po pierwsze USG 3D nie daje ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Rzadkie ruchy płodu w 23 tygodniu ciąży

Zaczynam 23 tydzień ciąży, ruchy czuje od 18 tygodnia. Wcześniej były częstsze i mocniejsze. Przez ostatnie 4 dni czuje je rzadko i nie wiem czy mam się martwić\?Witam serdecznie. Ruchy płodu mogą być odczuwane przez matkę już od około szesnastego tygodnia ciąży. Dzieje się tak przede wszystkim w przypadku kobiet, które już rodziły, ze względu na większe rozluźnienie u nich mięśni. Jeżeli ma Pani obawy co do zmniejszenia aktywności dziecka proponuję udac się do ginekologa aby wykonać badanie USG ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 2 innych
Ginekologia

Petting i okres tydzień po stosunku a ryzyko ciąży

uprawiałam petting\( 15 sierpień \)z chłopakiem mając na sobie bieliznę \( majtki \) , on natomiast był nago , tydzień po tym zdarzeniu dostałam miesiączki \( 21 sierpnia \) czy jest czym się martwić \? \(ciąża \)Witam serdecznie. Jeżeli krwawienie, o kótrym wspominasz było krwawieniem menstruacyjnym a dodatkowo podczas pettingu nie doszło do przeniesienia plemników to ciążę można wykluczyć.Miała Pani miesiączkę ryzyko ciąży jest znikome. W celu weryfikacji może Pani wykonać test ciążowy. Dr Jacek Tulimowski ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Rozszerzona szyjka macicy u kobiety w ciąży

(...) pobolewa mnie podbrzusze i troszkę bardziej kręgosłup.To jesteś w ciąży czy nie\?Co to znaczy wczesna ciąża\? Ile tygodni\?. Postępowanie\: prowadzenie ciąży\-kontakt z lekarzem prowadzącym. Ocena USG 7\-8 tydzień, dalej USG 11\-14 tydzień ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Ginekologia

Okres tydzień po pettingu a ryzyko ciąży

Witam Serdecznie Moje miesiączki12 lipiec 2013zaczął się kolejny 28 lipca zaczął się kolejny 21 sierpień 2013 a skończył 27 sierpnia 2013 dziś 12 wrzesień miałam krwawienie z nosa dość duże moje miesiączki są różnie ale najczęściej mam je co 24 25 dni uprawiałam petting 15 sierpień z chłopakiem mając na sobie bieliznę majtki on natomiast był nago , tydzień po tym zdarzeniu dostałam miesiączki 21 sierpnia czy jest czym się martwić \? ciąża czy jest potrzeba robienia testu ciążowego \?Witam serdecznie. Petting ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Spóźniający się okres i ból piersi a ryzyko ciąży

SPÓÓŹNIAJĄCY SIE OKRES Witam, napisze dokładnie. Ostatni okres miałam 08.09 trwał 3 dni i był dość obfity a tydzień wczesniej zastosowałam metode yuzpe z tabletek kontracept. Okres występuje u mnie co 26 \- 28 dni. W tym miesiącu powinnam dostac już ... we mnie tylko na zewnątrz. od kilku dni bardzo bolą mnie piersi, boje czy to może być ciąża\?Witam serdecznie. Stosunek bez zabezpieczenia czy przerywany nie chroni przed ciążą. Objawy mogą sugerować ciążę ale także zbliżający się okres. Opóźnienie mogłoby w tej sytuacji ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Łuszczyca

Łuszczyca a ciąża

Łuszczyca często dotyka osoby przed 40 rokiem życia, z czego większość stanowią kobiety. Jak pogodzić chorobę z chęcią posiadania dziecka? Oto odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania. Czy moja ciąża będzie przebiegała normalnie? Łuszczyca w ciąży ... złagodzenie objawów łuszczycy w ciąży; 13% stwierdza pogorszenie; 23% pacjentek nie zauważyło zmian. Jednak, niestety, aż u 88% kobiet odnotowano zaostrzenie objawów łuszczycy w 4 miesiące po porodzie. Natomiast jeśli chodzi o to, czy ciąża może sprzyjać pojawieniu się ...

Ważny temat - Nowoczesna antykoncepcja

Antykoncepcja na indeksie (Pearla)

(...) Nawet przyjmowanie innych leków lub zaburzenia pokarmowe (wymioty, biegunki) mogą osłabić bądź zniwelować działanie tabletek. Ciąża ... Nie bez znaczenia jest także aspekt finansowy. Rzadko kto decyduje się na antykoncepcję na tydzień czy kilka miesięcy. Najczęściej towarzyszy ...

Ginekologia

Ciąża pozamaciczna a usunięcie jajowodu

(...) z tej pęknietej torbieli a ciąża była prawidłowa tylko jeszcze nie widoczna na usg\(to był około 5\-6 tydzień ciąży\).Ginekolog sam w końcu nie był pewien gdzie ta ciąża była i kazał zrobic po tym wszystkim jeszcze raz Bhcg.Witam\! Czasami nie udaje się uwidocznić ... poszerzony i czy występowały inne struktury np. skrzepy krwi. Prawidłowa ciąża w 6 tygodniu powinna być widoczna w USG i wydaje się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Wynik beta-HCG 0,1 tydzień po miesiączce a ciąża

Co oznacza wynik b\-hcg 0,1 \?\?\? do tej pory wszystkie były poniżej czułości\?\?\? Jestem tydzień po miesiączce. czy to moze być ciąża\?\?\?Witam\! Podany wynik wyklucza ciążę. Nie powinna mieć Pani zatem powodów do niepokoju. Proszę jednak pamiętać, że w warunkach fizjologicznych organizm produkuje niewielkie ilości hormonu beta\-hCG, dlatego wynik wynosi 0,1. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Czy ciąża przez krótki kontakt seksualny jest możliwa, jeśli biorę tabletki antykoncepcyjne?

Witam. Własnie dzis skonczyłam brac pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych biore je regularnie lecz moje pytanie polega na tym iz tydzien temu kąpałam sie z moim chłopakiem umył swojego członka lecz wszedł we mnie na chwile i moje pytanie jest takie czy mogłam zajsc od tego w ciaze\?Witam serdecznie. Jeżeli antykoncepcja przyjmowana była zgodnie z wytycznymi producenta była i jest \( przez cały okres brania tabletek\) chroniona przed ciążą.Nie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Antistax a ciąża

Przez 6 dni bralam tabletki Antistax. Zaraz potem \(1\-2 dni\) staralismy sie o dziecko i udalo sie. Jestem w 10 tygodniu ciazy. Czy tabletki, ktore bralam mogly naszemu dziecku jakos zaszkodzic\?\?\? Wiem, ze sa zabronione w czasie ciazy....Witam serdecznie. Rzeczywiście preparat ten jest przeciwwskazany w ciąży. Jego stosowanie\( już zakończone\) przed ciążą nie powinno wpływać ... rozwojowych. Jest Pani w 10 tygodniu ciąży z wypowiedzi sądzę że prawidłowej Wskazane wykonanie badania USG 11\-14 tydzień z oceną ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Interpretacja wyników testów ciążowych

Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 21 sierpnia. Owulację według ovufriend miałam 7 września. 18 września wieczorem zrobiłam test Cleablue Dignital i na wyświetlaczu zobaczyłam Ciąża 1\-2 tydzień. Dzisiaj rano zrobiłam test i na wyświetlaczu 3\+ a to dopiero ok 17 dni od owulacji. Czy to może oznaczać ciąże bliźniaczą\? Z góry dziękuję za odpowiedzWitam\! Ciążę bliźniaczą można stwierdzić tylko na podstwie badania USG. Domowe testy ciążowe nie są zbyt dokładne i stąd mogą być te rozbieżności. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Skurcze w podbrzuszu, zmienne nastroje i brak apetytu a ryzyko ciąży

Witam. Kochałam się z mężem tydzień temu i od tamtej pory mam skurcze w podbrzuszu , ból brzucha do tego parcie na pęcherz , zmienne nastroje, brak apetytu. Boje się aby to nie była ciąża.Witam. Mogą być to nieswoiste objawy ciąży lub zbliżającej sie menstruacji. Test ciążowy najlepiej jest wykonać 10\-14 dni od stosunku.Podajesz za mało informacji o swoim cyklu i o sobie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Czy powinnam zrobić test ciążowy po pettingu w bieliźnie?

Moje miesiączki 12 lipiec 2013\- zaczął się , kolejny 28 lipca \-zaczął się ,kolejny 21 sierpień 2013 a skończył 27 sierpnia 2013 uprawiałam petting\( 15 sierpień \)z chłopakiem mając na sobie bieliznę \( majtki \) , on natomiast był nago , tydzień po tym zdarzeniu dostałam miesiączki \( 21 sierpnia \) czy jest czym się martwić \? \(ciąża\) czy jest potrzeba robienia testu ciążowego \?Witam\! Jeżeli dostała Pani \"normalnego\" okresu tj. o takiej jak zwykle intensywności i czasie trwania to nie ma ryzyka ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul i 1 inny
Gastroenterologia

Poranne wymioty i ból brzucha

co się dzieje ze mną żle sie czuje z rana jest mi słabo bodnie oli mnie bżuch 1 ras wymiotowałam czasami jest mi słabo mam już tak 4 tyg 2 tygodnie tak się działo a potem tydzień przestalo i znwu mam tak odnowa.Niemoge patrzeć na jedzenie i niemam apetytu. Pomocy\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!.co sie dzieje ze mnąWitam\! Jednym z powodów takiego sampopoczucia może być np. ciąża. Zalecam konsultację z lekarzem rodzinnym, który Panią zbada, zleci odpowiednie badania i postawi diagnozę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Występowanie skrzepów krwi tydzień po miesiączce

Choroba\? Poronienie\? dziwne skrzepy tydzień po miesiączce. 18 sierpnia dostałam okresu tak jak miałam wyliczone\(mam regularne miesiączki\), trwał tydzień, tak jak zwykle. 3 września zaczęłam dziwnie krwawić. Dziwnie, bo krwi było mało a dużo skrzepów. Wygląda to tak jakby kawałki ciała zmieszane z śluzem i krwią. dziś jest już 9 wrzesień a te skrzepy nie ustępują ... .Witam serdecznie. Jeżeli dostała Pani okresu to ciąża rzeczywiście jest mało prawdopodobna. Można założyć iż jest to krwawienie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Plamienie tydzień po stosunku a duży stres

Witam ,tydzień temu wspolzylam z chłopakiem . Ostatni okres miałam 01.09 i trwal ok 6 dni . 20.09 miałam delikatne krwawienie ale nie trwalo to długo a dosłownie pare godzin wieczorem już nic .Boje się pomyslec ze jestem w ciązy... proszę o odpowiedz czego to sa objawy , czy jestem w ciąży \? z góry dziekuje , pozdrawiam Dodam jeszcze,że ostatnie dni były stresujące ... , że skoro jest Pani aktywna seksualnie, to ciąża jest możliwa. A propos opisanego przez Panią krwawienia śródcyklowego to może mieć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Aborcja

Ciąża po aborcji

Ciąża po aborcji jest możliwa? Na to pytanie próbują sobie odpowiedzieć kobiety, które przerwały ciążę, a w niedługim czasie ... jest ciąża po aborcji? Kiedy dziewczęta stają się kobietami, podaje się im do wiadomości wiele mądrości życiowych i złotych myśli ... . Kobiety, które miały wykonany zabieg aborcyjny, zachodziły później w ciążę i rodziły zdrowe dzieci. Ciąża po aborcji jest możliwa ... po dokonaniu aborcji Udokumentowane są tylko nieliczne przypadki, kiedy po zabiegu aborcyjnym ciąża nie była z powodzeniem zakończona ...

Mukowiscydoza

XI Ogólnopolski Tydzień Mukowiscydozy

(...) – edukacyjnych. W 23 ośrodkach medycznych w całej Polsce będzie można skorzystać z bezpłatnych, telefonicznych konsultacji ...

Patronaty

XIV Ogólnopolski Tydzień Mukowiscydozy

„Mukowiscydoza. Masz ją w genach. GEN = PRZYSZŁOŚĆ" XIV Ogólnopolski Tydzień Mukowiscydozy będzie trwał od 23 lutego 2015 ... , popularyzujące wiedzę o mukowiscydozie. W ramach kampanii społecznej XIV Ogólnopolski Tydzień Mukowiscydozy objętej Patronatem Honorowym ... MATIO, ul. Celna 6, 30-507 Kraków lub e-mail: krakow@mukowiscydoza.pl. w 23 ośrodkach medycznych w całej Polsce będzie można ... z firmą MEDGEN od 23.02.2015 roku zainteresowani będą mogli wykonać badanie genetyczne w genie CFTR (badanie mutacji F508del ...

Ginekologia

Endometrioza a wynik betaHCG

(...) starała się Pani o ciążę \/ endometrioza\/ można wykonać USG 4\-5 tydzień\-dowiemy się czy ciąża jest wewnątrzmaciczna, żywa ... Lipiec , wykonałam testy ciążowe wyszły pozytywnie i badanie krwi beta \-HCG wynik to 130 , 0 mIU\/ml gdzie normy to ciąża \- 3 tydzien 5.8 \-71.2 4 tydzien 9,5\-750 czy to jest 4 tydzien od zaplodnienia \? czy mogę już wykonać badanie usg \? Bardzo proszę ... laparoskopowo, czy była leczona USG zalecam za tydzień powtórz bad beta hcg za tydzień od poprzedniego ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 2 innych
Łysienie a zmiany hormonalne

Zmiany hormonalne w ciąży a łysienie

Ciąża jest szczególnym okresem dla kobiety. Zachodzące w jej organizmie zmiany hormonalne powodują, że kobieta przysłowiowo ... i blokują przechodzenie w kolejne fazy, co skutkuje to zwiększeniem liczby włosów na szczycie głowy. Ciąża a wypadanie włosów Po okresie ciąży, około 2-3 miesiące po porodzie wiele kobiet zauważa, że zaczynają im wypadać włosy. Jest to proces fizjologiczny ... podobnie jak androgeny przyspieszają wypadanie włosów. Ciąża nie jest sprzyjającym czasem dla kobiet, które cierpią na łysienie ...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa w ciąży

(...) Dieta a ciąża Wiadome jest, że dieta dla kobiet w ciąży różni się od diety normalnego człowieka. Nie jest też tożsama z typową ... 22 – 23. Wymienniki węglowodanowe Wymiennik węglowodanowy (jednostka chlebowa) to porcja produktu w gramach, która ...

Ginekologia

Wzmożony apetyt, ból piersi i jajnika oraz biały śluz a ryzyko ciąży

Witam. Kochałam się z chłopakiem podczas okresu i doszedł we mnie, jednak od razu wyciągnął członka gdy to poczuł. Półtorej tygodnia temu skończył mi się okres, jednak często jem, trochę bolą mnie piersi przy dotykaniu, parę dni temu bolał mnie lewy jajnik przez ok 2\-3 dni a wczoraj zauważyłam dużo białego śluzu. Czy to może być ciąża\? Dodam że mam upławy i czekam na wizytę u ginekologa.Witam serdecznie. Ani stosunek przerywany ani stosunek podczas okresu nie stanowią skutecznego zabezpieczenia przed ciążą ...

Ginekologia

Spóźniający się okres i kłucie piersi po pettingu a ryzyko ciaży

11sierpnia uprawialam petting z chlopakiem ale w bieliznie. Ja dotyklamal jego penisa potem jego reki a on zrobil mi palcowke. Po ty zdareniu pojawily sie zylki na piersiach a ipiersi kloja . 23dni po wszystkim zrobilam test wynik negatywny. 28dostalam krwawienia 2. Dni i kolejne dwa plamienie. Kolejny tes zrobilam ok 15.09tez negatywny. Dzis 2;10 a ja nadal nie mam okresu. To moze byc jednak ciaza czy jakies zaburenia hormonalne\? Cykle mam nieregularne.Nie jest to ciąża ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski
Ginekologia

Ból jajnika i podbrzusza a ciąża

Witam w czwartym dniu okresu uprawialam sex bez zabespieczenia okres trwal 5 dni dostawalam okres co 28do 30 dni jest tydzien po stosunku mam bardzo mokro bala mnie jajniki i podbrzusze czy moge byc w ciazy prosze o odpowiędz dziekujeWitam. Stosunek w czasie okresu nie zabezpiecza co prawda przed ciążą, jeśli jednak ma Pani regularne 28\-30 dniowe cykle ryzyko zajścia w ciąże jest w tym czasie minimalne. Obfita wydzielina z pochwy i bóle jajników mogą być związane z owulacją. Jeśli objawy nie ustąpią w ciągu kilku ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 2 innych
Ginekologia

Strach przed ciążą po niepełnym stosunku

Nie wiem czy jestem w ciąży. Za tydzień mam termin miesiączki. Kiedy byłam blisko z moim partnerem doszło do krótkiego kontaktu ale nie doszło do pełnego zbliżenia. Mam 20 lat i nigdy nie miałam takiej sytuacji. Teraz nie wiem czy zabezpieczyć się w tabletki których skutkiem ubocznym jest poronienie\(np. Arthrotek Forte\). Dopiero zaczynam studia i boję się strasznie. A może powinnam się uspokoić i poczekać do miesiączki\? Do zbliżenia doszło 20.09\(był to 12 dzień cyklu, cykl długości 28 dni ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Czy krótkie krwawienie miesiączkowe może oznaczać ciążę?

Witam.miesiac temu okres miałam bardzo obfity trwał 5\-6 dni teraz pojawił mi sie okres, który trwał 2\-3 dni czy to mozebyc ciąża\?Witam serdecznie. Krwawienie menstruacyjne trwające 2\-3 dni to nic nie fizjologicznego. Nie zawsze okres u kobiety trwa tyle samo. Odpowiedzialne za to są wahania hormonów. Jeżeli jednak podejrzewa Pani iż może być w ciąży polecam wykonać test ciążowy. Nie spodziewam się jednak ciąży gdyż ewentualne krwawienie implantacyjne jest znacznie krótsze i dość ubogie.Za mało ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Drobne pęcherzyki w badaniu ginekologicznym a młoda ciąża

(...) różne tzn. albo ciąża jest młodsza niż wskazuje na to ostatnia miesiączka albo nastąpiło obumarcie, ewentualnie ciąża zaśniadowa. Bardzo się boję. Póki co nie mam żadnych plamień, bólów podbrzusza itp. Jakie są szanse, że jest to jednak młoda ciąża\?Odpowiedź na Pani pytanie nie jest możliwa. Należy cierpliwie poczekać 2\-3 tygodnie i pójść na kolejną wizytę kontrolną, na której lekarz ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Brak bicia serca zarodka w 7 tygodniu ciąży

Jestem w 7, 5 tyg ciazy , lekarka nie wykryła bicia serca u dziecka a zarodek ma 23mm, powiedziala ze albo ciaza jest nieprawidlowa albo ciaza jeszcze wczesniejsza niz ustalila,\( ostatnia miesiaczke mialam 15 lipca a mam nieregularne u lekarza bylam 8 wrzesnia, za dwa tyg ide do innego ginekologa czy mam sie czym martwic\?Jest dokładnie tak jak powiedziała lekarz ginekolog. Są dwie opcje \- albo ciąża jest prawidłowa, lecz młodsza niż 7 tygodni, albo jest ona nieprawidłowa. Prawidłowo akcja serca zarodka ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Dieta przyszłej mamy

Suplementy w ciąży

(...) ustroju. Suplementy diety a ciąża Kobiety w ciąży rozważające stosowanie suplementacji diety, powinny mieć na uwadze zarówno ... papierosy, pijącym w dużych ilościach kawę, przewlekle chorym, w niekorzystnej sytuacji ekonomicznej, z niedowagą przed ciążą. Warto ... wystąpieniu u ich potomstwa wady cewy nerwowej. Żelazo To zasadniczy składnik hemoglobiny, która zawiera 2/3 zasobów ... do zwiększonego ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej, nadciśnienia indukowanego ciążą oraz powikłań ...

Witamina D

Suplementacja witaminy D

(...) słonecznych. Witamina D a cukrzyca i ciąża Finowie znaleźli również powiązanie witaminy D z cukrzycą. Na podstawie badań doszli ... cukrzycy. Suplementy witaminowe powinny przyjmować również kobiety, których ciąża przypada na miesiące jesienno-zimowe, dzieci ... dzieciom do momentu ukończenia przez nie 2-3 lat. Następnie suplementacja była zwykle przerywana, sądzono bowiem, że dzięki diecie ...

Szczepionki na grypę

Szczepionki przeciwgrypowe

(...) acetylosalicylowym (dla uniknięcia zespołu Rey'a), dzieci od 6. do 23. miesiąca życia. Ponadto szczególnie zaleca się również szczepienie ... należą: wysypka, nerwobóle, parestezje, drgawki czy przejściowe trombocytopenie. Szczepienia przeciw grypie a ciąża Do dnia ...

Ginekologia

Brak drugiego okresu po pettingu

jakiś miesiąc temu uprawiałam petting z chłopakiem lecz były momenty że się pocieraliśmy.Bodajże tydzień czy 2 tygodnie później dostałam okres. W tym miesiącu spóźnia mi się i to już ok przeszło tydzień, na drugi dzień po tym stosunku nie było mi nie dobrze ani nic wszystko było ok ale teraz zaczynam mieć obawy czy mogę być w ciązy\? brzuch mnie nie boli ani nic te spóźnianie sie okresu to ciąża czy po prostu sie ze stresu że mogę być w ciązy czy coś\? Mogę coś zrobić żeby przyśpieszyć okres ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

USG a wiek ciąży

Jeżeli na wydruku usg jest napisane\: \"W jamie przodozgiętej macicy pojedyńczy pęcherzyk ciążowy 5,3mm.Aktualnie nie stwierdza się cech odklejenia pęcherzyka ciążowego.Jajniki obustronne widoczne, z drobnymi pęchezrykami, bez zmian\" Prawidłowy obraz ciąży 4\/5 tydzień. Z tego wynika, że moja ciąża od zapłodnienia trwa 3 tygodnie\? Czy te usg jest dokładne\?Bo czytałam, że pęcherzyk żółtkowy powinnien pojawić się do 5tyg 4 dnia ciąży\?Czy możliwe że jest to 6tydzień od OM\?Czy 5\? Proszę o pomoc ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Spóźnienie okresu po porodzie przy karmieniu piersią

Spóżnia mi sie miesiączka 14 dni a karmię piersią miałam dopiero po porodzie raz miesiączke. Zrobiłam test płytkowy \- ale wieczorem wyszedł negatywnie .Przy 2 i 3 ciąży robiłam zawsze test wieczorem już 1tydzień po spodziewanej miesiączce i zawsze wychodził pozytywnie dlatego zrobiłam wieczorem. Na 2 tydzień byłam zawsze u lekarza i była ciąża.Miesiączkę zawsze miałam regularnie od lat. Stosuje z mężem stosunek przerywany też od lat. Martwię się tym spóżniającym sie okresem jaka może być przyc ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Poród

Komplikacje okołoporodowe

(...) częstsza niż w krajach rozwiniętych. Komplikacje okołoporodowe często pojawiają się, gdy ciąża określona jest jako tzw. ciąża zagrożona. Ciąża ryzyka to taka, gdy u rodziców lub członków rodziny zostały stwierdzone schorzenia dziedziczne lub w trakcie ciąży ... , który następuje między 23. a 37. tygodniem ciąży. Jego powodem może być przedwczesne pęknięcie błon płodowych, niewydolność ciśnieniowo-szyjkowa i wady macicy. Trudny poród a ciąża mnoga Ciąża bliźniacza lub mnoga wyższego rzędu (trojaczki, czworaczki ...