Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ciaza plod

Bulimia a ciąża

Bulimia w ciąży

(...) Bulimia a ciąża Bulimia występuje głównie u nastolatek i młodych kobiet. W wyniku nieodpowiedniego odżywienia organizmu, braku ... ustabilizowana. Wpływ bulimii na płód Epizody bulimii w ciąży mogą dawać działania niepożądane u dziecka. U takich kobiet występuje ... i moczopędnych. Bulimiczki częściej także nadużywają alkoholu i narkotyków w ciąży, co ma także swój wpływ na płód. Bulimia w ciąży ...

Echokardiografia

Niekształtny płód w 9. tygodniu ciąży

Witam jestem w 9 tyg ciąży, jest to moja druga ciąża, pierwszą poroniłam w 7 tyg. Bardzo się martwię,w obecnej ciąży było ... tyg nie było słychać echa serca, lekarz stwierdził, że płód jest niekształtny, czym to grozi ? Zrobiono badnie dopplera i okazało się, że tętno jest i płód rośnie. Co się dzieje jak płód jest niekształtny, co to może oznaczać? czym to groziWitam serdecznie. Nie wiem co lekarz miał na myśli. Proszę zapytać o to przy następnej wizycie. Jeżeli jest tętno i bicie serca a płód się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Seks w ciąży

Zalety seksu w ciąży

(...) Jeżeli tylko ciąża przebiega prawidłowo, a kobieta nie czuje się źle i nie odczuwa dyskomfortu, wówczas nie trzeba przerywać ... przestają istnieć. Para nie musi bać się, że seks skończy się nieplanowaną ciążą lub po wszystkim wystąpi uczucie rozczarowania ... seksualny. Ciąża sprawia, że czuje się usatysfakcjonowana i dumna. Jeżeli przyszli rodzice rezygnują z pożycia seksualnego, może ... na sobie nawzajem. Pozytywny wpływ na płód W trakcie seksu dziecko odczuwa pozytywne wibracje. Błędne jest przekonanie, że seks może ...

Ginekologia

Ciąża i tabletki

Mam pytanie, chcę zajść w ciążę ale biorę tabletki. Kiedy mogę zacząć starać się o dziecko po odstawieniu tabletek? Ile czasu musi minąć? Czy do tego czasu musiałabym używać prezerwatywy żeby nie zajść za wcześnie po tabletkach i uszkodzić płód? Bo podobno słyszałam, że jak odstawie tabletki muszę czekać pół roku co najmniej, jakbym zaszła wcześniej płód mógłby być uszkodzony. Proszę o szybką odpowiedź.  Witaj, nie wykazano w badaniach działań niepożądanych na płód antykoncepcji doustnej stosowanej ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Co może być przyczyną tego, że płód nie rośnie i obumiera?

witam.jestem-bylam w ciazy 11 tydzien ale niestety wczoraj bylam na skanie i okazalo sie ze plod nie rosnie wyglada na 4tydzie,w pazdzierniku bylam w ciazy i bylo to samo plod w 4-5 tygodniu przestal rosnac i poronilam teraz w pn,ide do szpitala umowic sie na zabieg ale dlaczego druga ciaza i tak samo sie konczy co moze byc przyczyna ze plod nie rosnie 4-5 tydzien obumiera dlaczego.W 99% przyczyną jest wada genetyczna. Jeśli są po sobie trzy poronienia - wykonuje się pełną diagnostykę obu partnerów. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Nisko umiejscowiony płód w 15 tygodniu ciąży

Witam. Jestem w 15 tyg ciąży. Po wizycie u lekarza okazało się że płod się nisko umiejscowil przy samej szyjce macicy. Jest to moja pierwsza ciąża. Czy warto się w jakiś sposób bać?Nieprofesjonalne określenie "nisko usadowiony płód". Obiektywnie lekarz powinien wykonać USG dopochwowe i zmierzyć długość szyjki oraz ocenić czy nie ma rozwarcia ujścia wewnętrznego, bo to stanowi zagrożenie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Porażenie prądem

Porażenie prądem w ciąży

Porażenie prądem w ciąży może mieć różny wpływ na płód i matkę. Porażenia prądem powodują rocznie ok. 1000 zgonów. Wpływ ... i monitorowania stanu zarówno matki, jak i płodu. Wpływ porażenia prądem na płód Porażenie prądem kobiety w ciąży może wpływać różnie na płód. Kliniczne objawy porażenia prądem mogą być odczuwane przez matkę jako przemijające nieprzyjemne wrażenia i nie mające ... w badaniu ultrasonograficznym (USG). W razie wykrycia śmierci płodu ciążę należy zakończyć. Niekiedy przy porażeniu prądem ciąża ...

Ginekologia

Ciąża a antybiotykoterapia

witam brałam antybiotyk Azimycin 500mg a prawdopodobnie byłam w ciąży 3 lub 4 dni , prawdopodobnie jestem w ciąży. Po tym antybuotyku mam ból brzucha . Czy ten antybiotyk może uszkodzic płód?Nie ma wystarczających badań oceniających wpływ stosowania azytromycyny na płód, dlatego truudno przewidzieć wpływ na ciążę. W ciąży stosuje się go jedynie w przypadku zdecydowanej konieczności. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Choroba Hodgkina (ziarnica złośliwa)

Ziarnica złośliwa w ciąży

(...) z jednoczesnym zachowaniem prawidłowego rozwoju płodu. Niektóre badania są w ciąży przeciwwskazane ze względu na teratogenny wpływ na płód ... brzusznej i ewentualnie rezonansu magnetycznego. Diagnostyka szpiku w ciąży Ciąża nie stanowi przeciwwskazania do pobrania szpiku ... trepanobiopsji u kobiety ciężarnej można bezpiecznie wykonać w ułożeniu na boku. Ciąża a rokowanie chłoniaków Ciąża nie ma niekorzystnego ... w ciąży Teratogenne działanie leków cytotoksycznych na płód jest związane z okresem ciąży, dawką, drogą podania leku oraz czasem ...

Borelioza

Borelioza w ciąży

Ciąża, która jest czasem rozwoju płodu, dla kobiety jest okresem szczęśliwego wyczekiwania na upragnione dziecko. Niekiedy ... i HIV; różyczkę, zakażenie cytomegalowirusem i infekcje wirusem opryszczki. Wpływ boreliozy na płód Jak poznać, że doszło ... z Lyme nie udowodniono naukowo, że choroba ta rozwijając się u kobiety ciężarnej może mieć wpływ na płód. Opisano pojedyncze ... negatywnego wpływu przebiegu boreliozy w czasie ciąży na płód, zaleca się, aby kobiety unikały narażenia na kontakt z kleszczem ...

Zdrowie w ciąży

Toksoplazmoza w ciąży

(...) że pasożyt może przez łożysko dostać się do płodu. Toksoplazmoza a ciąża Około połowa kobiet nie jest uodporniona ... około 1%. Może się wydawać, że to niewiele, należy jednak zdawać sobie sprawę, że w około 30% toksoplazmoza przenosi się na płód, a jeśli płód jest dotknięty, to w 10% przypadków dochodzi do poważnych powikłań. Co więcej, leczenie toksoplazmozy nie wyklucza ...

Badanie ginekologiczne

11. tygodniowa ciąża a badanie USG

Dzień Dobry! Lekarz ustalił na podstawie wyników badań USG, że ciąża ma 11 tygodni, zgodnie z jego wielkością CRL 42mm., tzn że płód ma 9 tygodni? Czy maszyna USG już jest ustawiona do dodawania tych 2 tygodni?Witam! Proszę zaufać wiekowi ciąży podanemu przez lekarza prowadzącego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Uzależnienie od środków odurzających

Narkotyki w ciąży

(...) nieodwracalnie uszkadzać płód. Wraz z zażywaniem narkotyków w ciąży wzrasta ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe, np. wirusowe zapalenie wątroby czy AIDS. Ponadto, ciąża może być powikłana – przedwczesny poród, poronienie, wady wrodzone dziecka, zbyt ... kobietom, które są przyszłymi matkami i narkomankami jednocześnie? Narkotyki a ciąża Wiele kobiet zażywających narkotyki ... psychoaktywnych na organizm kobiety i płód mogłaby uchronić niejednego malucha przed wadami wrodzonymi, przewlekłymi chorobami ...

Ginekologia

Opis USG w 10 tygodniu ciąży a ciąża mnoga

Witam, jestem w 10 tc i wlasnie dostalam skierowanie na USG. Moj lekarz na skierowaniu napisał: PLOD POJEDYNCZY LUB PIERWSZY, czy mam to rozumiec jako podejrzenie ciazy blizniaczej??? KatarzynaTeż pierwsze słyszę to określenie "pierwszy "? ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Opis USG ciąży u 18-latki

miałam już trzy razy robione usg (ciąża ) i lekarz napisał takie coś " górnej wargi nie oceniono " nie wiem co to może znaczyć ? Proszę o pomocNie oceniono ze względów technicznych ( pewnie płód zasłaniał twarzyczkę lub był odwrócony). ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Medycyna estetyczna

Wypełnianie ust kwasem hialuronowym a ciąża

Jaki wplyw ma wypelnienie ust kwasem hialuronowym na plod w 12-tym tygodniu ciazy?Witam serdecznie. Wstrzyknięcie kwasu ... . Działanie kwasu na płód jest działaniem pośrednim poprzez organizm matki.Witam ! Przeciwwskazaniem do stosowania kwasu hialuronowego jest ciąża i okres karmienia piersią.Nie mam pojęcia ! I mam nadzieję, że nie powie pani tego żaden rozsądny lekarz. Tego się po prostu nie robi, nie ma takich badań. Cierpliwości ! :))Witam. Ciąża jest przeciwwskazaniem do podawania wypełniaczy. Nikt ...

Odpowiada 6 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 5 innych
Monitorowanie czynności serca płodu

Brak akcji serca u drugiego płodu w 10 tygodniu ciąży bliźniaczej

jestem w ciazy, 10 tydzien i 5 dni, na wizycie wczoraj lekarz na usg niedokladnie mogl zobaczyc drugi plod(ciaza blizniacza), mowil ze prawdopodobnie serduszko nie bije, natomiast wiekszy plod rozwija sie prawidlowo. Czy to w 100% pewne ze dziecko sie juz nie bedzie rozwijac? dlaczego tak sie dzieje?Witam! Jeśli nie była możliwa dokładna ocena drugiego płodu, trudno cokolwiek przesądzać. Teoretycznie istnieje jednak takie prawdopodobieństwo, że jeden z płodów przestał się rozwijać. O szczegółach proszę porozmawiać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Żylaki w ciąży

Żylaki macicy

(...) Żylaki macicy diagnozowane są tylko u ginekologa i wymagają leczenia. Żylaki macicy a ciąża Najczęściej ten rodzaj żylaków ... przebiegać pod nadzorem lekarza. Tyczy się tego także leczenie zewnętrzne. Wpływ niektórych leków na płód nie jest znany, dlatego też ...

Test ciążowy

Skrzepy i krwawienie po opóźnionej miesiączce

okres spuzniał mi się 4tyg po tym dostałam krwawienia wyleciał zemnie duży skrzep i krwawienie było tylko 1dzien i zrobiłam test ciązowy wyszły 2 kreski i poszłam do ginekologa okazało się że poroniłam jedno dziecko bo to ciąza blizniacza ale w obliczeniach płud powinien byc 9tyg a na usg pokazało 7tydz mam przyjsc za 2 tyg czy płód rosie bo podejrzewa ze płód równierz drugi nie żyje a puls jest niski a jest za małe zeby serduszko sprawdzic,proszę mi powiedziec czy drugi płód tez mugł obumarnąć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Stosowanie żelu Davercin a ciąża

Witam miałam problem ze skóra i dostałam żel davercin 25mg stosowałam go ok 5 dni i okazało sie ze jestem w ciazy natychmiast go odstawiłam czy moze miec to jakies skutki uboczne dla płodu!!!Witam, nie powinno mieć szkodliwego wpływu na płód, ale proszę już nie używać leku ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Ciąża a farbowanie włosów

Jestem w 9 tygodniu ciąży czy zabiegi fryzjerskie tkj. farbowanie lub rozjaśnianie włosów mogą zaszkodzić dziecku?Wszystko zależy czy farby zawierają jakieś szkodliwe substancje. Dla bezpieczeństwa odradzałabym nie niezbędną ekspozycję na środki chemiczne, których ewentualny wpływ na płód nigdy nie został zbadany. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Dieta przyszłej mamy

Suplementy w ciąży

(...) ustroju. Suplementy diety a ciąża Kobiety w ciąży rozważające stosowanie suplementacji diety, powinny mieć na uwadze ... papierosy, pijącym w dużych ilościach kawę, przewlekle chorym, w niekorzystnej sytuacji ekonomicznej, z niedowagą przed ciążą ... w organizmie matki ulega zmniejszeniu ze względu na jego zapotrzebowanie przez płód. Aby zapobiec niedokrwistości z niedoboru żelaza (95 ... do zwiększonego ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej, nadciśnienia indukowanego ciążą oraz powikłań ...

Test ciążowy

Obumarła ciąża a test ciążowy pozytywny

Jeśli jest prawdopodobieństwo obumarłej ciąży to czy jeśli zrobię test ciążowy i wyjdą 2 kreski to czy płód jest żywy ? Czy test bez względu na to wyjdzie pozytywny...Witam, po obumarciu ciąży betaHCG jeszcze przez jakiś czas jest podwyższone więc test może dać wynik pozytywny. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Stosowanie Retinu na skórę twarzy a ciąża

Czy stosowanie retinu a ( tylko raz dziennie na twarz) może wpłynąć na płód. Stosowałam dłuższy czas i zaszłam w ciąże odstawiłam 28 dniu cyklu czyli od zapłodnienia jakieś 2 tygodnie. czy mogło dojść uszkodzenia płoduNie stosuje się retinoidów w ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Jaki powinien wyjść wynik histopatologiczny przy ciąży obumarłej?

(...) ?Witam! Bardzo mi przykro z powodu Pani straty. Nie jest możliwe, by ciąża rozwijała się, jeśli widoczny był płód bez czynności serca ... . i tak powinno być. Ostatnią miesiączkę miałam 20 lutego, zrobiono mi usg, okazało się, że płód jest prawidłowo rozwinięty, ale nie pokazało bicia serca. Lekarz stwierdził, że prawdopodobnie płód obumarł, skierowała mnie do szpitala, zrobiono mi hormon b hcg ... . Ciąża obumarła zapewne krótko przed pierwszym badaniem. Badanie histopatologiczne polega na oglądaniu tkanek pod mikroskopem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Chemioterapia w leczeniu raka piersi

Chemioterapia przy raku piersi a ciąża

O raku piersi związanym z ciążą mówimy, gdy choroba rozwinie się u ciężarnej lub do roku po porodzie. Nie jest to częsty ... na stale podnoszący się wiek rodzących należy się spodziewać, że ilość przypadków raka piersi związanego z ciążą będzie większa. Rak piersi a ciąża Początkowo sądzono, że ciąża pogarsza przebieg choroby, jednak ostatnie doniesienia wskazują, że ciąża ... z ciążą a także zmniejszona dokładność mammografii, wykrycie raka może być opóźnione od 2 do 7 miesięcy. Ważnym problemem ...

Psychologia w raku piersi

Macierzyństwo z rakiem piersi

Macierzyństwo wpływa na ryzyko zachorowania na raka piersi. Według badań odpowiednio wczesna ciąża znacznie obniża ryzyko ... gorzej niż pozostałe. Ciąża mnoga i karmienie piersią dodatkowo obniżają prawdopodobieństwo raka. U kobiet, które karmią piersią ... odpowiedniego terminu (kiedy narkoza nie wpłynie negatywnie na płód), zalety tego rozwiązania przewyższają ryzyko. Chemioterapia ... karmić piersią. Ciąża po remisji raka Macierzyństwo z rakiem piersi, a nawet po jego wyleczeniu może być trudne. Istnieją skutki ...

Zdrowie w ciąży

Szczepienia w ciąży

(...) istnieje teoretyczne ryzyko przeniesienia drobnoustroju szczepionkowego na płód. W ciąży nie powinno podawać się szczepionki ... przed ciążą Już przed zajściem w ciążę kobieta powinna zadbać o zdrowie i bezpieczeństwo swojego dziecka. Istnieje szereg infekcji ...

Poród

Komplikacje okołoporodowe

(...) częstsza niż w krajach rozwiniętych. Komplikacje okołoporodowe często pojawiają się, gdy ciąża określona jest jako tzw. ciąża zagrożona. Ciąża ryzyka to taka, gdy u rodziców lub członków rodziny zostały stwierdzone schorzenia dziedziczne lub w trakcie ciąży ... ułożenie płodu. Owinięcie pępowiny wokół szyi dziecka Pępowina to „sznur” łączący płód z łożyskiem, specjalna droga ... . Taka sytuacja wymaga cesarskiego cięcia. Położenie miednicowe Termin ten oznacza, że płód rodzi się nie główką, jak to następuje ...

Szczepionki na grypę

Szczepionki przeciwgrypowe

(...) należą: wysypka, nerwobóle, parestezje, drgawki czy przejściowe trombocytopenie. Szczepienia przeciw grypie a ciąża Do dnia dzisiejszego nie ma doniesień o szkodliwym wpływie szczepionek przeciwgrypowych na płód. Prawdą jest jednak również fakt, że badań ...

Objawy ciąży

Ciąża mnoga

Ciąża bliźniacza to podwójne szczęście i podwójny kłopot. Niespodziewana powoduje zamieszanie w rodzinie. Dodatkowy wózek, łóżeczko, ubranka. Jednak najważniejsza jest dobra opieka nad przyszłą matką. Ciąża mnoga niesie ze sobą nowe zagrożenia. Wrodzone ... jest kluczowa. Jak często występuje ciąża mnoga? Naukowcy wykazują związek ilości mnogich ciąż z miejscem zamieszkania. U Japończyków ... , jak często występuje ciąża mnoga, mówi reguła Hellina. Określa to wzór 1:85 (x-l), gdzie x oznacza liczbę płodów. Opierając się ...

USG

Pusty pęcherzyk w 5 tygodniu ciąży

Witam jestem w 5t i 3d jednak na badaniu usg jest widoczny pusty pęchezyk robiłam betaHce 1646 po dwóch dniach kolejny wynik to 4243 lekarz mi powiedział na usg że pęcherzyk jest źle zagnieżdżony czy jest to duży powód do zmartwienia ?Na pewno jest to powód do niepokoju zwłaszcza, że pęcherzyk ciążowy jest pusty. Jednak ewidentnie będzie można konkretnie odpowiedzieć co dzieje się z ciążą i czy rozwija się płód po kontrolnym USG i beta-hCG za około 2-3 tygodnie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Anemia (niedokrwistość)

Anemia w ciąży

(...) jakie zachodzą w ciąży, definicja anemii jest nieco inna niż standardowo określana w normach laboratoryjnych. Anemia a ciąża ... na te witaminy przez rozwijający się płód. Objawy anemii Wczesne objawy anemii mogą być niezauważalne albo mało specyficzne: zmęczenie ... jest bardzo częstym zjawiskiem w ciąży, zwykle ma jednak łagodny przebieg. Czynnikami ryzyka ciężkiej anemii mogą być: ciąża mnoga ... –12 miesięcy przed planowaną ciążą i w jej trakcie. Kobiety w ciąży powinny także przyjmować dodatkowo żelazo w postaci ...

Ginekologia

Przyczyny zbyt małej wielkości płodu

witam, byłam ostatnio u lekarza ginekologa poniewaz jestem w ciązy. Jest to moja pierwsza ciaza dlatego sie martwie tym co powiedziała Pani doktor, otóż według miesiączki plod powienien juz miec 8 tygodni ale wedlug wielkosci ma dopiero 6. Dlaczego, jakie sa tego przyczyny ?Przyczyny tego typu różnic zależną najczęściej tak naprawdę z tego powodu, że do końca nie można ustalić prawidłowej daty zapłodnienia. Wszelki wątpliwości tego typu powinna wyjaśnić Pani doktor. Najlepiej aby się Pani wybrała na wizytę. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Stosowanie Tetralysalu przed ciążą

Witam, chciałabym zapytac czy stosowanie tetralysalu 3 miesiace przed ciążą i 2 tyg po zapłodnieniu mogło zaszkodzic dziecku? jesli tak to w jaki sposob moze zaszkodzic? i czy moze przyczynic sie do pononienia? bo mam słabe przyrosty B-HCG w granicach 13-30 % co 48 h 5 tydz ciąży.Witam, Szanowna Pani, ten antybiotyk może działać szkodliwie na płód. Na tak wczesnym etapie nie można ocenić, czy lek wpłynął na rozwój płodu. Proszę pozostawać pod stała opieka ginekologa. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Ginekologia

Chęć starania o dziecko a przyjmowanie leków na szumy uszne i astmę

witam chciałam sie starac z partnerem o dziecko , ale biore leki betaserc (szumu szne) i symbicort (astma) czy leki mogą szkodzić na płód? i czy powinnam wczesniej łykac kwas foliowy (czy kwas moze mi zaszkodzic)i czy partner powinnien zażywac także jakies witaminy ?? dziękuje za odpowiedzPani powinna na 3 miesiące przed planowaną ciążą przyjmować kwas foliowy w dawce 0,4mg/d; powyższe leki nie są przeciwwskazaniem do ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Niskie położenie ciąży a rozwój płodu

Jestem w 7 tyg, miałam 2cc i lekarz twierdzi ze ciąża jest bardzo nisko położona-blisko blizny, dzidzius rozwija się prawidłowo.Lekarz uprzedziła mnie o konsekwencjach kontynuacji.Jakie są możliwe powikłania?Jakie wymiary powinien mieć płód w tym okresie?Zachęcam do lektury artykułu https://parenting.pl/portal/7-tydzien-ciazy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Renata Grzechocińska Lek. Renata Grzechocińska
Ginekologia

Brak tętna dziecka i bóle kręgosłupa w 6 tygodniu ciąży a ryzyko poronienia

Witam. Jestem w 6 tyg. ciąży .Lekarz stwierdził, że płód się rozwija ale nie słyszy tętna dziecka... do tego boli mnie kręgosłup. Kazał wykonać badanie bhcg.Zrobiłam już pierwsze badanie bhcg (23449,11) kolejny muszę wykonac 48h póżniej...bardzo się denerwuję ...czy jest możliwe że poronię?Konieczne jest ponowne wykonanie USG przy braku akcji serca plodu może to być ciąża obumarła. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Czy brak akcji serca oznacza, że nie ma szans na prawidłową ciążę?

Ciąża. Pęcherzyk ciążowy widoczny. Kształt pęcherzyka okrągły. Średnica pęcherzyka=31mm, echo zarodka CRL=13mm, akcja serca (ASP) nieobecna, ocena pęcherzyka żółciowego średnica=4mm. Czy powinnam się martwić o swój płód ? Czy brak akcji serca oznacza że nie ma szans ?Witam! W opisanej sytuacji należy powtórzyć badanie. Należy jednak liczyć się z obumarciem ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Półpasiec w 1 miesiącu ciąży

czy choroba polpasiec w czasie ciazy 1miesiac ma wplyw na plod oraz leki z tym zwiazaneW tym czasie działa reguła "wszystko albo nic". Jeżeli wirus uszkodzi rozwijający się zarodek to ciąża obumiera, jeśli nie uszkodzi teraz, to już mu nic nie zrobi, a mama wyprodukuje odpowiednią ilość przeciwciał, żeby go chronić całą ciążę. Leczenie mamy jest objawowe i zależy od dolegliwości i powikłań. Jeśli choroba u matki przebiega łagodnie, proszę się nie martwić. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Grzegorz Pietras Dr n. med. Grzegorz Pietras
Ginekologia

Przyczyny obumarcia ciąży w 26 tygodniu

Dzien Dobry . Bylo wszystko wporzadku,nagle nie czuje ruchow dziecka,plod obumarl od tygodnia,sekcja zwlok nic nie wykazala,bylam w 26tyg,jakie moga byc przyczyny? Czy stres i nie chciana ciaza ma duzy wplyw na to co sie stalo?Witam serdecznie. Proszę zapoznać się z poniższym artykułem. http://parenting.pl/portal/obumarcie-plodu ...

Ginekologia

Czy dziecko może się udusić przez spanie na plecach?

Mam pytanie, jestem w 16 tygodniu ciąży i często budzę się w nocy w pozycji leżącej na plecach, co podobno źle wpływa na ciążę, bo płód nie dostaje wystarczająco dużo tlenu. Czy w ten sposób mogę udusić dziecko? Dziękuję za odpowiedź.Witam serdecznie, w pozycji leżącej na plecach przepływ krwi przez łożysko zmniejsza się. Powoduje to gorsze utlenowanie płodu. Dlatego zaleca się ... Pani ciąża. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
Ginekologia

Za mały płód

(...) przyczyn tego stanu, np. mała masa ciała matki przed ciążą, niski wzrost matki, palenie papierosów, alkohol, infekcje ... ), ciąża w bardzo młodym lub starszym wieku, ciąża w krótkim odstępie od poprzedniej, przyjmowanie niektórych leków w ciąży. W ok ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Czy na pewno ciąża jest martwa?

Witam. Ciąża została stwierdzona 17 stycznia, a ostatnią miesiączkę miałam 8 grudnia (cykl nieregularny, czasem kilkanaście ... wykonane badanie USG, wskazało ono na 6 tydzień ciąży (płód długości ok.5 mm). Pani doktor stwierdziła, że serduszko nie bije i płód ... . Czy istnieje możliwość, że ciąża nie jest martwa, a bicie serca będzie można później zauważyć? Bardzo proszę o odpowiedź (to moja pierwsza ciąża). Pozdrawiam  Witam serdecznie, W badaniu usg akcja serca płodu powinna się uwidocznić najpóźniej w 7 tygodniu ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
Ginekologia

Czy istnieje możliwość, że płód żyje i rozwinie się?

Witam! Jestem w 7 tygodniu ciąży, kilka dni temu trafiłam do szpitala z powodu bólu brzucha, lecz nie plamiłam krwią. U dzieci, bo to ciąża bliźniacza, stwierdzono, że rozwijają się normalnie, rosną, ale ich serduszka nie biją. Czy istnieje możliwość, że płód żyje, rozwinie się? Może po prostu nie wykształciły im się jeszcze na tyle serduszka, by było słychać ich bicie?Dzień dobry ... badanie poziomu beta HCG za kilka dni, by sprawdzić czy ciąża rośnie. Z poważaniem ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Ciążą po poronieniu - czy mam szansę?

Witam, po 3 cyklu po poronieniu (płód obumarł) chcę się starać o dziecko. Jednak moje cykle trwają 32-36 dni, tak jak przed ciążą. Czy powinnam jednak to wyregulować? Dziękuję za odpowiedź.Witam serdecznie! Długość cyklu jest kwestią osobniczą. Jeżeli krwawienia występują regularnie, nie występują krwawienia międzymiesiączkowe ani inne objawy mogące sugerować zaburzenia hormonalne, to nie ma potrzeby regulowania, tj. skracania cyklu do 28 dni. Jeżeli przed ciążą długość cyklu była taka sama, to znaczy, że Pani układ ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz