Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ciąża po poronieniu

Poronienie

Depresja po poronieniu

(...) nie jest winny temu, co się stało. Wpływ ciąży na kobietę Ciąża jest czasem zmian w ciele i duszy kobiety. Dla przyszłej mamy ... tkanki tworzącej łożysko, ciąża pozamaciczna, przedwczesne odklejenie się łożyska, zakażenia wewnątrzmaciczne, pęknięcie pęcherza ... siódmego tygodnia ciąży, organizm kobiety usuwa zarodek z całą tkanką płodową i macica oczyszcza się sama. Zaawansowana ciąża ... , gdy ciąża obumiera bez wydalenia płodu (z powodu zamknięcia szyjki macicy i braku skurczy mięśni), musi nastąpić wywołanie poronienia ...

Poród

Jak przewidzieć poronienie?

(...) zbawienna w opiece nad kobietami z zagrożoną ciążą. Czynniki przepowiadające poronienie W celu wyznaczenia czynników zwiększających ... ) udało się trafnie przewidzieć, jak zakończy się ciąża u większości kobiet. Przy użyciu PVI naukowcy przewidzieli wyniki ciąży w 94% przypadkach - jeśli ciąża zakończyła się porodem oraz w 77% - gdy ciąża zakończyła się poronieniem. Indeks PVI w walce ... ciążą. Nadmierna ingerencja w ciało matki może wywrzeć negatywny wpływ na zdrowie rozwijającego się dziecka. Jeśli będzie z góry ...

Dolegliwości w ciąży

Bóle brzucha w ciąży

(...) brzucha nie oznacza zagrożenia dla płodu. Jak poznać, że ból jest związany z ciążą, a nie zatruciem pokarmowym? Co zrobić, gdy mamy wrażenie, że z dzieckiem dzieje się coś niedobrego? Ból brzucha a ciąża Ciąża składa się z trzech trymestrów. Każdy ... jest zupełnie niewinna, na przykład ból więzadeł. Czasami jednak za ból odpowiedzialne są poważne problemy zdrowotne, na przykład ciąża ...

Ginekologia

Łyżeczkowanie

(...) kiedy do poronienia dojdzie, gdy ciąża zostanie już potwierdzona, lekarze zalecają poddanie się zabiegowi w celu uniknięcia komplikacji. Jeśli ... , gdy po poronieniu długo utrzymującemu się krwawieniu towarzyszy ból. Zdarza się, że chirurgiczne oczyszczanie jest konieczne także ... którego nadmiar śluzówki zostanie usunięty. Łyżeczkowanie a poronienie O tym, czy łyżeczkowanie po utracie dziecka jest konieczne ...

Ginekologia

Stosunek w 10 dni po poronieniu a możliwość ciąży

Witam. Poroniłam w 6 tyg. samoistne poronienie z chłopakiem kochaliśmy się 10 dni po. Czy możliwa jest kolejna ciąża. Dodam że bardzo cieszyli byśmy sie. Prosze o szybką odpowiedz.Witam. Prawdopodobieństwo zapłodnienia tak szybko po poronieniu jest bardzo małe. Proponuję zacząć starać się o dziecko gdy zacznie już Pani miesiączkować. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Spadek BHCG po poronieniu

Czy po poronieniu i jak od razu po tym zajdę w ciąże to beta hcg spada , podwyższa się czy się nie zmienia ?Po pierwsze- po poronieniu do czasu następnej miesiączki nie należy współżyć. Poza tym- zaleca się nie zachodzić w ciążę przez pierwsze 3 miesiące po poronieniu. ...

Ginekologia

USG ciąży a poronienie

5tydz ciazy potwierdzony testami .3 dni temu brązowe upławy ,na następny dzień krwawienie i szpital w uk ,tam jedynie polecenie zeby brać paracetamol ,i ze jest ok .I ze za 2 dni mam przyjść na usg ,a tam ze ciazy nie ma.Po tym stwierdzeniu badanie z krwi ze wszystko jest ok i za tydzień znowu usg ,czy po poronieniu w nocy ,na drugi dzień z krwi wyjdzie ciaza ????witam, betaHCG we krwi będzie sukcesywnie spadać po poronieniu, ale nie spadnie od razu do 0, więc jest to możliwe ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Ponowna ciąża po poronieniu zagrażającym

ma pytanie ile po poronieniu zagrazajacym mozna zajsc ponownie w ciaze i czy mam sie obawiac ze po poronieniu zostalo cos w macicyRaczej po poronieniu dokonanym a nie zagrożonym. Nie ma przedziału czasowego (wbrew pozorom). Aby ocenić zcy nie ma resztek po poronieniu należy wykonać USG próby ponownego zajścia w ciąże należy odłożyć co najmniej na dwa cykle. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj i 1 inny
Badanie krwi

Spadek poziomu BHCG w 2 tygodnie

Witam.16.10.br.poroniłam samoistnie w 8tyg.ciąża bliźniacza.Dziś robiłam badania kontrolne.Bhcg 153.2(zaraz po poronieniu było 62969),morfologia Hct 35.6,Rbc3.75,hgb11.8,Wbc3.4.Po poronieniu w szpitalu wbc miałam 11.8 a rbc 3.68.Moje pyt.dot.wbc czy to możliwe aby w ciągu 2tyg.spadły aż tak bardzo?czy to wina bhcg?Prosze o pomoc bo bardzo zmartwiłt mnie te dzisiejsze wyniki.Szanowna Pani, Poziom WBC może zmniejszyć się po takim czasie od poronienia. Proszę pamiętać, że wyniki badań zawsze należy skonsultować ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Bartosz Małek Lek. Bartosz Małek
Ginekologia

Czy możliwa jest ciąża w niedługim czasie po poronieniu?

M. Kobieta. 25 lat Witam. Mój mąż mnie zdradził. Gdy zaczął "być" z nią ona już była w ciąży. Poroniła bo chciała zażywając tabletki na reumatyzm. Minęło półtora miesiąca od tego poronienia. W międzyczasie dowiedziałam się o wszystkim. Mąż próbuje do mnie wrócić. Niestety ta suk* twierdzi, że jest z nim w ciąży. Czy to możliwe, żeby w ciągu m-ca po poronieniu znowu zaszła w ciążę. Wiem, że po jakimś czasie okaże się czy kłamała. Ale mnie męczy to teraz.    Po upływie miesiąca od poronienia istnieje ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Badanie patomorfologiczne

Wynik badania histopatologicznego po poronieniu u 20-latki

witam moja pierwsza ciąza przebiegła prawidłowo 21.07.13r urodziłam zdrowe dziecko. dnia 02.10.2014 miałam zabieg łyzeczkowania po poronieniu wynik histopatologi jest taki 570274- rescidua deciduae necroticae. Pytanie jest takie co oznacza wynik ... przed następną ciążą. pozdrawiam! ... histopatologii oznacz resztki doczesnej, które uzyskano po zabiegu łyżeczkowania po poronieniu. Po poronieniu ma Pani takie same szanse ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Antykoncepcja

Antykoncepcja awaryjna

(...) mechaniczna metoda zabezpieczania się przed ciążą - na przykład, gdy pęka prezerwatywa lub w przypadku zapomnienia spożycia pigułki ... pigułki „po" jest bezpieczne? Antykoncepcja postkoitalna Antykoncepcja postkoitalna, czyli metoda zabezpieczenia się, a raczej ... i hormonalnych środków antykoncepcyjnych - funkcjonuje tabletka „72 godziny po". Jest legalną formą antykoncepcji, ale nie powinna być ... jako aborcja. Działanie tabletki „po" W opakowaniu środka antykoncepcyjnego, stosowanego po stosunku, znajdują się dwie tabletki ...

Ginekologia

Planowanie ciąży po poronieniu

Witam. Mam 41 lat i bardzo chcemy miec dziecko. Wlasnie poronilam ciaze ktora miala wade zd. Czy jest mozliwosc ze kolejna ciaza bedzie rowniez zagrozona taka wada? Pierwsze dziecko urodzilam 21lat temui wszystko bylo w porzadku. Od 5 lat jestem w innym zwiazku i staralismy sie o dziecko 5 mies. Kiedy mozemy starac sie o kolejne dzieciatko ? Gdzie w Krakowie mozemy zrobic badania czy kolejna ciaza moze rowniez byc z wadami czy lepiej dac sobie spokoj?? Pozdrawiam serdecznie. BeataPO 40 roku ryzyko ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Antykoncepcja awaryjna

Tabletka "72 h po"

(...) do końca kwestia - kiedy rozpoczyna się ciąża? Według prawa - dopiero po implantacji, dlatego też antykoncepcja „po” jest legalna, a leki powodujące poronienie nie są legalne. Jak działa tabletka „72 godziny po”? Gdy zdarzyła się &bdquo ... Tabletka „72 godziny po” stosowana jest w przypadku, gdy zawiodła jakaś inna metoda antykoncepcyjna (np. pękła ... o wypisanie recepty na tabletkę. Od stosunku do zażycia „tabletki po” musi minąć mniej niż 72 godziny. Tabletka „72 ...

Badanie ginekologiczne

Jakie badania można wykonać po dwóch poronieniach?

W bieżącym roku dwa razy zaszłam w ciążę (VI, XI). Z zajściem w ciążę nie ma problemu.Przy pierwszej wizycie u ginekologa okazuje się, że ciąża jest obumarła.Dwukrotnie miałam już łyżeczkowanie macicy. Po pierwszym poronieniu miałam wykonane badania na toxoplazmozę, cytomegalię, WBC , tsh - wszystko w normie.Po drugim poronieniu dostałam skierowanie do poradni genetycznej i badanie na przeciwciała antykardiolipinowe.Jakie jeszcze badania mogę wykonać we własnym zakresie? Witam, w opisywanej sytuacji nie zaleca się ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Badanie patomorfologiczne

Ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia

w odpowiedzi na moje 1 pytanie - wynik badania hist.po usunięciu ciąży pozamacicznej(przeyłumaczenie łaciny)dostałam odp.ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia. trochę mnie niepokoi ten wynik,co to dla mnie oznacza jakie było zagrożenie czy dalej istnieje i co oznacza hasło krwistek ciążowy? Witam ponownie. Nie ma powodów do niepokoju ... organizm kobiety nie radzi sobie z wydaleniem resztek po poronieniu i stan zapalny oraz komórki martwicze zalegają w miejscu ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Badanie patomorfologiczne

Zaśniad częściowy w badaniu histopatologicznym

Dzień dobry, jestem po poronieniu (6tc), badanie hist.pat. wykazał zaśniad częściowy.Po 2 tyg. od zabiegi bhcg wynosiło 11, do dziś (3mc po zabiegu ) wynik jest ujemny(miej niż 0,1). Wiem, że muszę przez rok kontrolować bhcg, po pół roku RTG klatki p. Usg brzucha. Moje pytanie czy przy tego typu nowotworze często są przerzuty? To była moja 1 ciąża (33l). Czy jest możliwość aby prawdopodobieństwo zachorowania na kolejnego nowotwora wynosiło tyle samo co u osoby nigdy nie chorującej.Witam serdecznie, ryzyko ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
Ginekologia

Antybiotyki a ciąża

Planuję w najbliższym czasie zajść w ciążę. Jestem 3 miesiące po poronieniu (po raz pierwszy). Chciałam wznowić próby w czerwcu (ok. 10 czerwca powinna wystąpić owulacja), lecz niestety 11 maja zostało u mnie stwierdzone zapalenie oskrzeli. Dostałam do stosowania augmentin (tableki - 14 sztuk) i cipronex 10 szt. 18 maja zakończyłam stosowanie tych środków całkowicie. Jeszcze przez kilka dni po ich odstawieniu organizm był mocno osłabiony, ale wygląda na to, że już teraz wszystko wróciło do normy. Chciałabym ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Szymańska Lek. Magdalena Szymańska
Ginekologia

Jak długo torbiel może się wchłaniać i kiedy mogę rozpocząć starania o dziecko?

(...) tygodniu ciąży. Wcześniej rodziłam trzy razy. Ciążę i porody bez komplikacji, a porody naturalne i o czasie. Ostatnia ciąża w 1995 ... nie miałam żadnych problemów.Witam! Torbiel z reguły wchłania się w ciągu jednego cyklu (po miesiączce należy wykonać kontrolne USG ... regularne miesiączki, to starania mają sens. Proszę jednak liczyć się z faktem, że ciąża w tym wieku obarczona jest zwiększonym ryzykiem powikłań (np. nadciśnienie indukowane ciążą, stan przedrzucawkowy), a dziecko ma większą „szansę” na defekty genetyczne ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Badanie hormonów tarczycy

Dlaczego badania należy wykonać dopiero 12 tyg. po poronieniu?

Po drugim poronieniu lekarz ginekolog zlecił mi następujące badania: przeciwciała jądrowe, przeciwciała kardiolipinowe, prolaktyna, TSH, FT4. Zaleceniem lekarza było by badania te wykonać dopiero 12 tygodni po poronieniu. Zapomniałam go zapytać dlaczego trzeba czekać aż tak długo. Stąd moje pytanie - dlaczego badania mam wykonać dopiero 12 tyg. po poronieniu? A może chociaż część z tych badań można wykonać wcześniej (obecnie mija 6 tyg. od poronienia). Bede niezmiernie wdzięczna za odpowiedz.Po 12 tygodniach ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Piotr Wajda Lek. Piotr Wajda i 1 inny
Ginekologia

Różowe plamienia przed miesiączką po poronieniu

Przeszłam dwa poronienia(ciąża zatrzymana na ok.5-6tyg.). Za pierwszym razem wykonano zabieg wyłyżeczkowania.Po drugim,w styczniu,wykonałam badania (toxo,cmv,aptt,glukoza,tsh,p/c przeciw kardiolipinie,antykoagulant tocznia),wszystkie w normie.Zgodnie z zaleceniem lekarza biorę acard75.W tym i poprzednim cyklu,tuż przed terminem miesiączki,wystąpiło jednorazowe różowe plamienie po stosunku.Identyczne zaobserwowałam parę dni przed poronieniem.Co to może oznaczać?Możliwe krwawienie implantacyjne, kwestia dnia ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska i 1 inny
Ginekologia

Dlaczego zmalały mi piersi po poronieniu?

(...) co przed ciążą i po! Moja waga stoi wiec w miejscu. Normalnie też się odżywiam. Przynajmniej tak sądzę. Co zrobić, żeby moje piersi były ... przed ciążą! Jaka jest tego przyczyna? Proszę pilnie o pomoc, bo się niepokoję. Wszystkie biustonosze zrobiły się na mnie o jeden ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
Ginekologia

Martwa ciąża po usunięciu poprzedniej

Czy po usunięciu martwej ciąży druga też może być martwa i dlaczego tak się dzieje?Poronienie może mieć wiele przyczyn, dlatego po 2. poronieniu wskazane jest rozpoczęcie diagnostyki w kierunku ustalenia przyczyny braku możliwości donoszenia ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Kiedy można zacząć stosowanie tabletek antykoncepcyjnych po poronieniu?

  Witam serdecznie. Moja dziewczyna jest 7 dni po poronieniu (poronienie w 6. tygodniu), chcielibyśmy się dowiedzieć czy jeśli dzisiaj zacznie brać tabletki antykoncepcyjne to one od razu zaczną działać i będzie zabezpieczona przed ciążą, czy dopiero po jakimś czasie i czy musimy stosować dodatkowe zabezpieczenie? Dziękuję i pozdrawiam.Witam! Po poronieniu często trudno wskazać datę pierwszej miesiączki. Dlatego zaleca się rozpoczęcie brania tabletek antykoncepcyjnych w dogodnym dla kobiety momencie ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Pierwszy cykl po łyżeczkowaniu macicy na skutek poronienia

Witam Chciałam zapytać czy pierwszy cykl po łyżeczkowaniu macicy na skutek poronienia jest już prawidłowy czy powinna wystąpić owulacja?, w 21 dniu po zabiegu mój progesteron wynosi 0.83 ng/ml, czy to oznacza że nie było owulacji? Poronienie miałam wywołane sztucznie, tzn cytotec, a nawet po nim nie dostałam krwawienia a jedynie plamienie i dokonano mi łyżeczkowaniawitam, trudno przewidzieć czy doszło do owulacji tuż po poronieniu. Zaleca się odczekanie 3-4 cykli po poronieniu przed kolejną ciążą ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badanie patomorfologiczne

Fragmenta deciduae et endometrium secretans

Witam! Bardzo proszę o wyjaśnienie co oznacza wynik mojego badania anatomopatologicznego resztek po poronieniu gdzie wpisano Fragmenta deciduae et endometrium secretans. Bardzo proszę bardzo się boje bo to była moja pierwsza ciąża. Nic z tego nie rozumiem a na wizyte mogę się dostać za 2tygodnie do tego czasu oszaleje jeśli ktoś mi nie wytłumaczy po polsku co oznacza ten wynik. Bardzo proszęWitam serdecznie. Jest to dość powszechnie pojawiający się opis po poronieniu. Dokładne tłumaczenie to fragmenty doczesnej ...

Badanie patomorfologiczne

Czy w wyniku histopatologicznym jest podana przyczyna poronienia?

witam, czy w takim wyniku histopatologicznym po poronieniu jest pdana przyczyna dlaczego tak sie stalo zeby uniknac przy kolejnej ciazy jej utraty? bardzo chcemy miec drugiego dzidziusia, jakie badania musze zrobic przed planowaniem kolejnej ciazy dodam ze pierwsza ciaza byla ksiazkowa i mam zdrowego 4 letniego syna , a to wyniki z 22.07.2014 martwiczo i ropnie zmienione fragmenty doczesnej po poronieniu ponadto fragmenty endometrium w stadium hipersekrecji oraz skrzepy krwi, prosze o pomocWynik wskazuje ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Dwukrotne poronienie w 9-tym i 5-tym tygodniu

Poronilam dwa razy w 9tym i 5tym tygodniu. Mam 39 lat za kazdym razem ciaza obumarla. Mam jeden jajnik. Nie wiem co robic jestem w UK a tutaj dopiero po 3cim poronieniu cokolwiek robia. Jaka moze byc przyczyna, co mam robic. Nie chce przechodzic traumy po raz trzeci... prosze o jakakolwiek sugestie.Według standardów też w Polsce diagnostyka jest wykonywana po trzecim kolejnym poronieniu. Ze względu na wiek - skonsultuj się w klinice leczenia niepłodności. Niestety prywatnie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Ponowne zajście w ciążę po łyżeczkowaniu przy poronieniu zatrzymanym

Witam, Mam pytanie. Ponad tydzień temu miałam zabieg łyżeczkowania - poronienie zatrzymane. To moja pierwsza ciąża. Mam 27 lat. Byłam wówczas w 11 tygodniu ciąży, zarodek obumarł około 8-9 tygodnia. Kiedy ponownie mogę zajść w ciążę? Dodam, że nieprzerwanie od 5 miesięcy biorę kwas foliowy, a od 3 miesięcy witaminy dla kobiet w ciąży - femibion. Oboje z mężem bardzo pragniemy dziecka i nie chcielibyśmy zbyt długo czekać. Jakie jest ryzyko ponownego zajścia w ciążę po pierwszej miesiączce od łyżePo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Ciąża a duphaston

Witam Serdecznie. Jestem w 10 tygodniu ciąży.3,07, z powodu plamienia lekarz przepisal mi lek Duphaston (3 * 1 tab + no-spa 3 * 1 tab). Na badaniu USG (w 8 tyg) lekarz stwierdził że wszystko jest w porządku,po czym dodał że "coś" się odkleja,ale mam ... świadczyć o zagrażającym poronieniu a lek ten stosuje się właśnie w celu zapobieżenia mu (jeśli jest ono skutkiem niedoboru ... powstrzymać plamienia?I czy 3 tabletki na dobę to nie za dużo? (Dawkowanie w ulotce pod punktem "zagrażające poronienie" wynosi 2 tab ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Badania po dwóch poronieniach chybionych

jakie badania powinnam wykonać po 2 poronieniu oba chybione 2 razy łyżeczkowanie oba w przeciągu pół roku, ciąże zatrzymane w 7 tyg, wcześniejsza pierwsza ciąża 3 lata temu przebiegała prawidłowoWitam. Przede wszystkim powinna Pani wykonać podstawowe badania ginekologiczne - usg przezpochwowe oraz aktualną cytologię. ...

Ginekologia

Wynik beta-HCG 72,97

Wczoraj zrobilam badanie krwi beta hcg wynik: 72,97. Prosze o informacha czy wynik ten nie jest za niski. Miesiac temu poronilam w 6 tygodniu.Są dwie możliwości albo resztki po poronieniu albo nowa mała ciąża.Następne badanie za 2 tygodnie to wyjaśni. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Bojar Lek. Krzysztof Bojar
Ginekologia

Wahania bHCG po poronieniu

Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 7.12 od początku ciąży plamiłam, tydzień po tygodniu beta zatrzymała się na poziomie 103, częściowo poroniłam samoistnie, endometrium zmalalo z 30 do 15mm, zglosilam się do szpitala podano mi arthrotec, beta 240, nastepnego dnia po lekach endometrium 12 mm z uwagi na wzrost bety zrobiono łyżeczkowanie, następnego dnia beta 184 i wypis ze szpitala.Po 6 dniach beta wynosi 280, czy w grę wchodzi nieporoniona ciąża pozamaciczna czy wahania bety są po prostu możliwe ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Psychologia

Rozstanie z chłopakiem po poronieniu

Po 7 miesiącach związku doszło do pewnej kłótni,w której wypowiedziałam bardzo bolesne dla mojego chłopaka słowa. Po kłótni twierdził, że nadal kocha, ale nie chce być ze mną . Mimo tego spotykaliśmy się, nasze zachowania były typowe dla pary . Wkrótce zaszłam w ciążę. Wrócił do mnie .Ciąża obumarła, więc musiałam udać się na zabieg. Przez cały czas zapewniał mnie że po wszystkim nic się nie zmieni.Po zabiegu po prostu mnie zostawił, twierdził że się starał ale nie dał rady. Nie potrafię żyć.Przeszła Pani ...

Odpowiada 2 ekspertów : Mgr Magdalena Golicz Mgr Magdalena Golicz i 1 inny
Ginekologia

Poronienie całkowite a wskazania do łyżeczkowania jamy macicy

poronilam samoistnie w 6tc.Lekarz stwierdził poronienie całkowite....czy musze miec lyzeczkowanie??po co dostalam skierowanie od ginekologa??mowil ale z szoku nic nie pamietam...Konieczne jest wykonanie badania USG w celu oceny czy macica jest opróżniona- czasem wyłyżeczkowanie jest konieczne po poronieniu. Warto też pamiętać o określeniu grupy krwi i ewentualnym podaniu immunoglobuliny.Należy wykonać badanie USG aby upewnić się że macica jest opróżniona i nie ma resztek po poronieniu. Konieczne jest też ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Ginekologia

Kiedy wykryć ciążę z bhcg?

Witam.Kiedy najwczesniej bhcg z krwi moze wykryc ciaze,licząc od dnia zaplodnienia.Czy bhcg moze utrzymywac sie 2 tyg,liczac od dn lyzeczkowania,jesli bylo to 2gie lyzeczkowanie po poronieniu,po ktorym nie bylo juz krwawienia?pozdrawiamBeta hCG oznaczone we krwi może dać wynik wiarygodny już powyżej 8 dni od stosunku (zależnie od metody używanej w laboratorium czas ten może wydłużyć się do 11/12 dni).Beta hCG obniża się stopniowo, jednak po drugim łyżeczkowaniu po poronieniu powinno być już znikome ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Proszę o interpretację badania histopatologicznego

(...) /pytania/badanie-histopatologiczne-po-poronieniu ... Dzień dobry. Mam 25 lat. W wieku 22 lat urodziłam zdrowego syna, jednak 16.03.2010 r. poroniłam, byłam w 7 tyg. ciąży, w szpitalu miałam zabieg łyżeczkowania, ponieważ miałam resztki po poronieniu. Odebrałam ostatnio wynik badania histopatologicznego, ale nic nie rozumiem z tego wyniku. Proszę o wytłumaczenie mi go. residua post abortum materiał jak skrzepy krwiste w masach ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
Antykoncepcja awaryjna

Antykoncepcja awaryjna z użyciem spirali wewnątrzmacicznej

(...) stosunku. Tabletki po stosunku są skuteczne, tylko wtedy, gdy były bardzo szybko przyjęte. Wkładka domaciczna a ciąża Wkładki wewnątrzmaciczne także mogą chronić kobietę przed ciążą w sytuacjach awaryjnych. Jeśli wkładka jest założona w ciągu 5 dni po niezabezpieczonym seksie, kobieta w 99% jest chroniona przed ciążą. Wkładka okazuje się być najskuteczniejszą metodą antykoncepcji po ... wystąpienia zapalenia. Natomiast dużą zaletą wkładki jest to, że kobieta od chwili założenia wkładki jest stale chroniona przed ciąża ...