Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ciąża po poronieniu

Poronienie

Depresja po poronieniu

(...) nie jest winny temu, co się stało. Wpływ ciąży na kobietę Ciąża jest czasem zmian w ciele i duszy kobiety. Dla przyszłej mamy ... tkanki tworzącej łożysko, ciąża pozamaciczna, przedwczesne odklejenie się łożyska, zakażenia wewnątrzmaciczne, pęknięcie pęcherza ... siódmego tygodnia ciąży, organizm kobiety usuwa zarodek z całą tkanką płodową i macica oczyszcza się sama. Zaawansowana ciąża ... , gdy ciąża obumiera bez wydalenia płodu (z powodu zamknięcia szyjki macicy i braku skurczy mięśni), musi nastąpić wywołanie poronienia ...

Poród

Jak przewidzieć poronienie?

(...) zbawienna w opiece nad kobietami z zagrożoną ciążą. Czynniki przepowiadające poronienie W celu wyznaczenia czynników zwiększających ... ) udało się trafnie przewidzieć, jak zakończy się ciąża u większości kobiet. Przy użyciu PVI naukowcy przewidzieli wyniki ciąży w 94% przypadkach - jeśli ciąża zakończyła się porodem oraz w 77% - gdy ciąża zakończyła się poronieniem. Indeks PVI w walce ... ciążą. Nadmierna ingerencja w ciało matki może wywrzeć negatywny wpływ na zdrowie rozwijającego się dziecka. Jeśli będzie z góry ...

Dolegliwości w ciąży

Bóle brzucha w ciąży

(...) brzucha nie oznacza zagrożenia dla płodu. Jak poznać, że ból jest związany z ciążą, a nie zatruciem pokarmowym? Co zrobić, gdy mamy wrażenie, że z dzieckiem dzieje się coś niedobrego? Ból brzucha a ciąża Ciąża składa się z trzech trymestrów. Każdy ... jest zupełnie niewinna, na przykład ból więzadeł. Czasami jednak za ból odpowiedzialne są poważne problemy zdrowotne, na przykład ciąża ...

Badanie patomorfologiczne

Ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia

w odpowiedzi na moje 1 pytanie $1 wynik badania hist.po usunięciu ciąży pozamacicznej$1przeyłumaczenie łaciny$1dostałam odp.ciąża jajowodowa ulokowana w jajowodzie prawym z cechami krwawienia martwicy i ostrego zapalenia. trochę mnie niepokoi ten wynik,co to dla mnie oznacza jakie było zagrożenie czy dalej istnieje i co oznacza hasło krwistek ciążowy$1 Witam ponownie. Nie ma powodów do niepokoju ... organizm kobiety nie radzi sobie z wydaleniem resztek po poronieniu i stan zapalny oraz komórki martwicze zalegają w miejscu ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Ból piersi po łyżeczkowaniu jamy macicy

3 listopada mialam łyżeczkowanie,po zabiegu nie krwawiłam wciąż jednak bolą mnie piersi tak jak byłam w ciąży,i czuje takie rwanie w jajnikach jak przed okrsem.czy jest to normalne$1boje sie że lekarz który wykonywał zabieg coś zrobił zle Proponuję poczekaćna wynik badania histopatologicznego po zabiegu wyłyżeczkowania macicy po poronieniu$1 to wyjaśni czy wszystko jest w porządku. W razie dolegliwości proszęzgłosić sie do ginekologa w celu wykonania badania USG. ...

Antykoncepcja

Antykoncepcja awaryjna

(...) mechaniczna metoda zabezpieczania się przed ciążą - na przykład, gdy pęka prezerwatywa lub w przypadku zapomnienia spożycia pigułki ... pigułki „po" jest bezpieczne? Antykoncepcja postkoitalna Antykoncepcja postkoitalna, czyli metoda zabezpieczenia się, a raczej ... i hormonalnych środków antykoncepcyjnych - funkcjonuje tabletka „72 godziny po". Jest legalną formą antykoncepcji, ale nie powinna być ... jako aborcja. Działanie tabletki „po" W opakowaniu środka antykoncepcyjnego, stosowanego po stosunku, znajdują się dwie tabletki ...

Antykoncepcja awaryjna

Tabletka "72 h po"

(...) do końca kwestia - kiedy rozpoczyna się ciąża? Według prawa - dopiero po implantacji, dlatego też antykoncepcja „po” jest legalna, a leki powodujące poronienie nie są legalne. Jak działa tabletka „72 godziny po”? Gdy zdarzyła się &bdquo ... Tabletka „72 godziny po” stosowana jest w przypadku, gdy zawiodła jakaś inna metoda antykoncepcyjna (np. pękła ... o wypisanie recepty na tabletkę. Od stosunku do zażycia „tabletki po” musi minąć mniej niż 72 godziny. Tabletka „72 ...

Ginekologia

Wynik HCG a poronienie lub ciąża pozamaciczna

witam 3 września zaczął mi się okres, 3 październik HCG wynosiło 67, 3 lekarz powiedział że nic na usg nie widać 14 października zaczęło ki się krwawienie, a HCG wyszło 67, 8. Czy takie Hcg może jeszcze się utrzymywać po poronieniu czy to ciąża pozamaciczna.Witam serdecznie. Brak wzrostu beta hCG z pewnością wyklucza dalszy rozwój ciąży. Wyklucza on także ciążę pozamaciczną. Poronienie może być prawdopodobne. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Wpływ leku Escitalopram na płodność

Witam od września biorę escitalopram na depresję po poronieniu, postanowiliśmy z mężem starać się o kolejną dzidzię, chciałabym zapytać czy ten lek może mieć wpływ na moją płodność$1$1 pierwsza próba zajścia w ciąża zakończona porażką. Dziękuję za odpowiedź. Radzę próbować prokreacji po wyrównaniu stanu psychicznego i po odstawieniu antydepresanta. Odstawienie powinno być w konsultacji z lekarzem. Próbowanie zajścia w ciążę na lekach byłoby błędem. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jerzy Więznowski Lek. Jerzy Więznowski
Ginekologia

Co oznacza wysoki poziom betaHCG?

Witam. Robiłam sobie badanie HCG. Wyszło mi 1139,75 mlU\/ml. Co to oznacza\?Oznacza to iż jest Pani w ciąży. Poza tym w bardziej skomplikowanych przypadkach gdy ciąża jest wykluczona może również oznaczać nienasieniakowate nowotwory zarodkowe i chorobę ... , czy pacjentka jest po porodzie, czy pacjetka jest po poronieniu samoistnym. Wyedy możan odpowiedzieć co oznacza ten poziom HCG,Może być ciąża ale nie koniecznieWysoki poziom HCG w większości wypadków oznacza ciążę. ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Ginekologia

Wzdęcie brzucha po poronieniu

Witam, 5 dni temu poroniłam samoistnie, w 7 tc, rozwoj zatrzymal się na poziomie 4 t, przez ostatnie 5 dni mocno krwawiłam wraz ze skrzepami, dziś już krwawienie zanika. Od wczoraj mam coś w rodzaju wzdęcia i lekkie bóle podbrzusza $1czasami, w roznych miejscach$1, nie są to bóle silne i nie wymagają ode mnie aplikowania pigułek przeciwbólowych. Po prostu czuje w srodku napiecie. Czy jest to zwiazane z obkurczaniem sie macicy i jest to normalne$1 Dodam, ze innych dolegliwosci brak.Po poronieniu ...

Ginekologia

Czy przy Rigevidonie jest możliwość zajścia w ciążę$1

witam serdecznie.po poronieniu przyjmowałam tabletki rigevidon przez4,5roku zaszłam w ciążę$1przerwa między tabletkami$1 i miałam przerwe ok2,5lat teraz zaczęłam znowu je brać tylko iż tym razem mój partner nie zawsze zdąży wyjść czy podczas przyjmowania tych tabletek jest możliwość zajścia w ciąże$1z jednym dzidziusiem jest nam ciężko a co dopiero z następnym...Witam$1 Skuteczność doustnej antykoncepcji hormonalnej w przypadku prawidłowego stosowania ocenia się na ponad 99%. Na pytanie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Ciąża pozamaciczna w wyniku USG

Witam, jestem $1wg badania Bhcg$1 w 5tc moj wynik to 1475, wczoraj pojechalam do spzitala poniewaz bolal mnie bvrzuch w szpitalu po przeprowadzonym USG lekarz stwierdzil ciaze pozamaciczna..... załamałam się ponieważ jestem juz po poronieniu.. Proszę o pomoc czy ten wyrok nie zostal wydany za wczesnie$1$1$1 Czy pecherzyk uwidacznia sie przy wiekszym stezeniu bety$1 i w pozniejszych tyg.$1 Witam$1 Jeśli specjalista ginekolog stwierdził ciążę pozamaciczną to bez wątpienia miał ku temu powody. Jeśli ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Brak widocznego zarodka a ciąża

Witam bylam u lekarza 26 sierpnia i bylo widac zarodek poszlam do drugiego lekarza 28 i zarodka nie bylo co to znaczy\?\?\?Zalecam w tej sytuacji powtórzenie badania USG po ok. tygodniu. Znaczny odsetek ciąż na bardzo wczesnym etapie ulega poronieniu \(gdyby nie USG, to wiele kobiet wogóle nie wiedziałoby, że były w ciąży\). Powtórne badanie po 7 dniach wykluczy też ewentualne błędy przy poprzednich badaniach.Za mało informacji. Zrób beta HCGnie mam danych kiedy była moesiączkaW celu postawienia właściwej diagnozy wskazane badanie ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Test ciążowy

Zabieg łyżeczkowania z powodu pustego jaja płodowego a krwawienie i pozytywny test ciążowy

16 sierpnia przeszłam zabieg łyzeczkowania $112 tydzien ciazy,puste jajo płodowe$1.Po zabiegu bardzo krotko krwawilam a raczej plamilam. 16 września pojawiły sie bardzo skąpe plamienia i trwały kilka dni a 22.09 okres sie rozkręcił i trwał do 26 ... dniem miesiączki$1 pierwszy cykl po poronieniu może być inny niż zwykle. Poza tym nie zaleca się zachodzenia w ciążę pprzez pierwsze 3 cykle po poronieniu.Trzeba wyjaśnić dlaczego test ciążowy jest dodatni$1 proponuję konsultację u ginekologa. ...

Ginekologia

Starania o kolejną ciążę po wyłyżeczkowaniu jamy macicy

(...) przypadku dwie miesiączki po$1 Żyjemy nadzieją na kolejne dziecko i nie chcemy wydłużać oczekiwania na kolejne próby... NWśród ... Journal ok. 2010 roku wykazało, że najwięcej zdrowych dzieci rodziło się, gdy odstęp do kolejnej ciąży po poronieniu był mały ... , które zaszły w kolejną ciąże 2 lata po poronieniu. Dodatkowym czynnikiem jest to, że wraz z trendem do opóźniania prokreacji ... miesiączek lub 3 miesięcy jest rozsądny, aby umożliwić prawidłowe $1wygojenie się$1 macicy po przebytym poronieniu, szczególnie ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Grzegorz Pietras Dr n. med. Grzegorz Pietras
Ginekologia

Miesiąc po poronieniu a starania o ciążę

witam, miesiąc temu poroniłam, poronienie było samoistne. miałam łyżeczkowanie.. czy teraz mogłabym zajść w ciąże bez żadnych powikłań \?\? strasznie chce zajść w ciąże, ale boje się ;\(\( proszę o jakąkolwiek rade, dziękujePo wyłyżeczkowaniu jamy macicy z powodu poronienia dla pewności powinna Pani odroczyć staranie się o dziecko minimum 3 miesiące by błona śluzowa macicy ... pierwsze poronienie, proszę nie wpadać w panikę. Kolejne zajście w ciąże może być całkowicie prawidłowe. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Puste jajo płodowe a poronienie

(...) poronienie po11$112tc $1ile czasu bezpiecznie moge czekac na calkowite poronienie i czy dojdzie do calkowitego poronienia Witam, wyłyżeczkowanie po poronieniu jest najbezpieczniejszą metodą, związaną z najmniejszym ryzykiem pozostawienia tkanek płodowych w jamie ... Lekarz stwierdzilu mnie puste jajo plodowe.2 tyg temu pecherzyk mial 3cm cialkozolte5mm$1wg usg 7t4d$1.po 10dniach pecherzyk zmalal do 2cm a cialko zolte do2mm. Czy sa jeszcze szanse na rozwoj zarodka$1ze wzgledu na ryzyko powiklan nie chce lyzeczkowania ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Badanie patomorfologiczne

Łyżeczkowanie i wynik badania histopatologicznego

Witam. 7 lis. miałam zabieg $1 łyżeczkowanie$1 w 10 tyg nie było widac zarodka dostałam tabl. cytotek potem miałam zabieg. Dzis dostałam wynik histo$1pat. Rozpoznane Pozostałosci po poronieni z ogniskowa martwica Zwyrodnienie wodniczkowe kosmkow łożysk. Utkanie płodu$1$1$1$1 Czy mam sie czym martwic przy kilejnej ciazy$1 to była moja pierwsza ciaza ma 29 lat i szkaam ... zmiany są charakterystyczne dla obrazu jaki uzyskuje się z tkanek po poronieniu. Obecne poronienie nie musi oznaczać iż w kolejnej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
USG

Badania w początkowym etapie ciąży

(...) pęcherzyka. Beta 22.10 wynosiła 197 a 24.10 $1 470. Przyrost chyba prawidłowy ale nie na ten dzień ciąży, ciąża raczej nie jest młodsza przez ten test. Mieszkam w uk,tutaj do 12 tyg nic nie robią z ciążą, proszę o pomoc, czy ciąża może tak wolno ,,rosnąć$1 ... pęcherzyka płodowego w jamie macicy oraz plamienie może świadczyć o przebytym poronieniu. W chwili obecnej nic Pani nie zrobi ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Antykoncepcja awaryjna

Antykoncepcja awaryjna z użyciem spirali wewnątrzmacicznej

(...) stosunku. Tabletki po stosunku są skuteczne, tylko wtedy, gdy były bardzo szybko przyjęte. Wkładka domaciczna a ciąża Wkładki wewnątrzmaciczne także mogą chronić kobietę przed ciążą w sytuacjach awaryjnych. Jeśli wkładka jest założona w ciągu 5 dni po niezabezpieczonym seksie, kobieta w 99% jest chroniona przed ciążą. Wkładka okazuje się być najskuteczniejszą metodą antykoncepcji po ... wystąpienia zapalenia. Natomiast dużą zaletą wkładki jest to, że kobieta od chwili założenia wkładki jest stale chroniona przed ciąża ...

Dermatologia

Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych a poprawa stanu cery

czy syndi 35 sa bezpieczne i czy trzeba zrobić badania jakieś jeśli chodzi o przyjmowanie ich na cere trądzikowatą$1po jakim czasie działają jako anty$1Witam serdecznie. Tabletki te mają zastosowanie zarówno jako antykoncepcja oraz jako leki na cerę. W momencie przyjęcia ich w pierwszym dniu cyklu jest Pani także chroniona przed ciążą. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Plamka na macicy w badaniu USG a ciąża

(...) że może to być ciaża, Na drugi dzień dostałam lekkie plamienie , zaś następnego dnia normalne krwawnienie które trwało dwa dni. i koniec krwawienia. 3 dnia lekkie plamienia na brązowo. Okres był krótszy i mniej bolesny niż zawsze.Czy mogło to być poronienie\? Czy może jednak udało się utrzymać ciąże\?czy są takie przypadki\?Witam serdecznie. Mogło to być poronienie. Rozstrzygające ... potwierdzenia ciąży w badaniach laboratoryjnych lub teście to nie możemy mówić o poronieniu. Dr Jacek Tulimowski ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 2 innych
Ginekologia

Cienkie endometrium a ciąża

Jeśli lekarz 27 dni po zbliżeniu na usg powiedział ze endometrium jest cienki oraz macica, to znaczy że nie ma ciąży$1 beta 24 dni poWitam serdecznie. Pytanie zostało chyba urwane w części.... USG wykonane po prawie miesiącu od stosunku z pewnością wykazałoby oznaki ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Poronienie

Obalamy popularne mity o poronieniu

Strach przed poronieniem Ciąża daje kobiecie nadzieję na poczęcie upragnionego dziecka. To naturalne, że w tym czasie kobieta czuje ogromną radość wynikającą z pozytywnych wieści na temat rozwijającego się w jej ciele potomka. Niestety w tym czasie ... nie są zalecane jedynie w przypadku, gdy ciąża jest zagrożona.Nieodpowiednia dieta może przyczynić się do poronienia? Składniki ... hormonalnych czy nieprawidłowościami w obrębie struktury chromosomów.Stres może sprowokować poronienie? Stres to czynnik niebezpieczny ...

Ważny temat - Nowoczesna antykoncepcja

Antykoncepcja po stosunku

(...) przed ciążą Po środki antykoncepcyjne po stosunku sięgają najczęściej osoby, które wcześniej zapomniały lub z premedytacją się ... miesiączkę i sprawić, że będzie obfitsza. Skutki uboczne antykoncepcji po: nudności, wymioty, biegunka, ból podbrzusza, wrażliwość ... poronienie traktowane jest jako usunięcie z macicy zagnieżdżonej komórki. Antykoncepcja po zmienia konsystencję śluzu i perystaltykę ...

Antykoncepcja awaryjna

Antykoncepcja po

Antykoncepcja ma za zadanie zapobiegać płodności kobiety. Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą ... o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja „po” czy antykoncepcja ratunkowa. Stosuje się ją ... błony śluzowej macicy i uniemożliwia zagnieżdżenie się komórki jajowej. Tabletka „po” powinna być wzięta jak najwcześniej po stosunku (do 72 godzin), w przypadku, gdy istnieje ryzyko zapłodnienia. Antykoncepcja „po” może być ...

Chemioterapia w leczeniu raka piersi

Chemioterapia przy raku piersi a ciąża

O raku piersi związanym z ciążą mówimy, gdy choroba rozwinie się u ciężarnej lub do roku po porodzie. Nie jest to częsty ... na stale podnoszący się wiek rodzących należy się spodziewać, że ilość przypadków raka piersi związanego z ciążą będzie większa. Rak piersi a ciąża Początkowo sądzono, że ciąża pogarsza przebieg choroby, jednak ostatnie doniesienia wskazują, że ciąża ... z ciążą a także zmniejszona dokładność mammografii, wykrycie raka może być opóźnione od 2 do 7 miesięcy. Ważnym problemem ...

Pierwszy raz

Zabezpieczenie na pierwszy raz

(...) bardziej przyjemne. Ciąża podczas pierwszego razu Jeżeli pierwsze współżycie seksualne odbyło się bez zabezpieczenia, istnieje ... . Przy prawidłowym użyciu chroni nie tylko przed nieplanowaną ciążą, ale również przed chorobami wenerycznymi. Schorzenia takie jak HIV, WZW C ... . Antykoncepcja hormonalna, czyli popularne tabletki i plastry dobrze chronią przed ciążą, jednak nie dają żadnego zabezpieczenia ... tzw. antykoncepcja po. Jest to szczególna metoda zarezerwowana jedynie dla sytuacji awaryjnych. Można z niej korzystać ...

Nefropatia

Zespół Kimmelstiela-Wilsona

(...) od wystąpienia mikroalbuminurii (po około 10–15 latach od pojawienia się cukrzycy) i zazwyczaj towarzyszą mu nadciśnienie tętnicze ... niewydolności nerek wymagającej leczenia nerkozastępczego (dializ). Ciąża a nefropatia cukrzycowa Ciążę u chorej z nefropatią cukrzycową ... . Warunkiem powodzenia ciąży jest ścisła kontrola glikemii i ciśnienia tętniczego. Ciąża jest przeciwwskazaniem do stosowania inhibitorów ACE i ARB. W większości przypadków, a zwłaszcza w razie współwystępowania retinopatii proliferacyjnej, ciąża powinna być ...

Test ciążowy

Brak okresu i pozytywne testy ciążowe a potwierdzenie ciąży

ja nie mam reguralnych miesionczek a okres mi sie spuznia juz prawie miesionc okres mialam w 11pazdziernika .po stosunku z menzem minelo juz 5 tygodni zrobilam 10 testuw cionzowych ,I wyszly pozytywne ja mysle ze testy klamnol.bylam u pieregniarki tez pobrala mi mocz, I to samo wyszlo pozytywny czy to mozliwe ze zaszlam$1annaWitam$1 W opisanej sytuacji ciąża jest bardzo prawdopodobna. Proszę zgłosić się do Poradni Ginekologicznej. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Skrzepy, przyspieszona miesiączka i zawroty głowy

Mam taki problem$1 Dostałam krwawienia 5 dni przed terminem okresu,trwało max 2 dni lecz były w nim skrzepy a przez ostatnie kilka godz. były to brązowe plamy na podpasce. Teraz od krwawienia minęło12 dni temp ma 36,8$137,0 mam lekkie mdłości ale w południe i wieczór a tak to nic mi nie dolega$1 Czy to ciąża proszę o dopPo pierwsze test ciążowy, po drugie wizyta u ginekologa. ...

Ginekologia

Zmiana krążka antykoncepcyjnego NuvaRing na tabletki Cilet

Witam, Zastosowałam 2 krążki nuvaring bez przerwy, drugi krążek wyjęłam tydzień wcześniej $1po 14 dniach$1 , odczekałam 7 dni jak standardowa przerwa i na 8 dzień zaczełam opakowanie cilet $1 czy to skuteczna metoda antykoncepcyjna , czy jestem zabezpieczona$1Witam serdecznie. Cilest to tak jak wiele innych tabletek skuteczna metoda antykoncepcyjna. Oczywiście każda metoda ma swoje wady i zalety i minimalne ryzyko ciąży pomimo stosowania antykoncepcji. Jest Pani zabezpieczona przed ciążą. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Jakie badania wykonać po poronieniu$1

(...) zarodka$1ciąża obumarła w 9 tyg a dopiero na wizycie kontrolnej w 12 tc dowiedziałam sie o tym, gdyż nie miałam żadnych objawów$1 ... Jakie badanie zalecacie Państwo po pierwszym poronieniu$1 Miałam zabieg łyżeczkowania, Po miesiącu na badaniu USG okazało się że mam torbiel $1 zapisano mi duphaston 2x1 od 15 do 25 dnia cyklu. Jednak lekarz nie zalecił żadnych badań, Z wyników hist ... wspomnianych przeciwciał powoduje poronienie, hamując funkcje warstwy komórek zewnętrznych błony płodowej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Test ciążowy (próba ciążowa)

Jak działa test ciążowy?

(...) niechcianą ciążą, u innych natomiast jest to czas wielkiej nadziei na długo oczekiwane potomstwo. Wówczas, aby rozwiać ... badania jest dodatni, mimo że ciąża jest raczej wykluczona - gdyż może to świadczyć o istnieniu choroby. Fałszywie pozytywny ... , którego data ważności upłynęła wcześniej; niewłaściwe wykonanie testu, a zwłaszcza zbyt późno odczytany wynik (po 3-5 min ... wykonywanych badań. Dodatkowo nie niesie za sobą żadnych powikłań. Nie stwierdza on, czy ciąża jest prawidłowa. Kaleta M. (red ...

Powikłania cukrzycy

Nefropatia cukrzycowa

(...) jawnej nefropatii. Białkomocz rozwija się w typowych przypadkach w ciągu 5–10 lat od wystąpienia mikroalbuminurii (po około ... niewydolności nerek, wymagającej leczenia nerkozastępczego (dializ). Ciąża a nefropatia cukrzycowa Ciążę u chorej z nefropatią cukrzycową ... . Warunkiem powodzenia ciąży jest ścisła kontrola glikemii i ciśnienia tętniczego. Ciąża jest przeciwwskazaniem do stosowania inhibitorów ACE i ARB. W większości przypadków, a zwłaszcza w razie współwystępowania retinopatii proliferacyjnej, ciąża powinna być ...

Ginekologia

Żyłki na piersiach po pettingu a ciąża

Po pettingu pojawily mi sie zylki na piersi. Jestvich duzo i na dekoldzie takze. Moglam zajsc w ciaze$1 czy negatywny wynik testu na pewno wyklucza ciaze$1 Test wykonany 2mies. Po. Jesli tak to skad zylki$1Witam$1 Test ciążowy wykonany po 2 miesiącach od ryzykownego zachowania z bardzo dużym prawdopodobieństwem wyklucza ciążę. W celu ustalenia przyczyny wzmożonego obrazu naczyń ... nadzieję że ciąża została wykluczona /. Wskazana konsultacja ginekologa. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Ginekologia

Złe samopoczucie, ból piersi i zawroty głowy po przyjęciu tabletki awaryjnej

Witam$1Ponad tydzień temu miałam przykrą sytuację i musiałam wziąść tabletkę 72h po.Tabletkę wzięłam po ok.15 godzinach.Dni płodne zaczynały mi się w piątek,a opisana sytuacja miała miejsce w nocy z czwartku na piątek.Po zażyciu tabletki czułam się fatalnie.Bolały mnie piersi,kręciło mi się w głowie.Objawy ustały,ale dziś znowu zaczęły boleć mnie piersi.Czy to może być ciąża czy po prostu zbliża mi się okres$1 Dodam,że w chwili obecnej mam objawy,jak przed miesiączką.Pozdrawiam$1Witam$1 Najprawdopodobniej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Podwyższony poziom TSH a szansa na ciążę

W czerwcu tego roku urodziłam 1\-sze dziecko. Ciąża przebiegała bez powikłań jak również wyniki badań bez zarzutu.Po zakończeniu połogu ,3 sierpnia dostałam okres. I obecnie staramy się o 2\-e dziecko. Na ten moment zrobiłam badanie TSH wynik 6,210, oraz FT3 3,17, FT4 1,11. Moje pytanie brzmi czy przy tak podwyższonym TSH jest możliwość bym aktualnie mogła być w ciąży\?, bądź ... . Niestety najczęściej niedoczynność gruczołu powoduje problemy z ciążą. Proponuję aby skorzystała Pani z porady endokrynologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Kłucie jajników i skurcze macicy a prawdopodobieństwo ciąży

(...) diagnostyki\-ciąża\-dolegliwości bólowe w okolicy jajników.Po pierwsze czy jest Pani w ciąży czy wykonała Pani test ciążowy który ... Klucie jedno razowe kilka razy dziennie kolo jajnikow I macicy I co jakis czas skurcze macicy czy moge byc w ciazy dodam ze dwa razy poronilam pierwsza ciaza pozamaciczna druga normalnaNiepowodzenia położnicze zwiększają ryzyko kolejnych ciąż pozamacicznych. Po pierwsze powinna Pani wykonać oznaczenie hormonu beta\-hCG we krwi, po drugie z wynikiem udać się do ginekologa ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Ginekologia

Zgrubienie śluzówki, ból piersi, brzucha i krwawienie a ciąża

Witam 3 tyg temu wspolzylam z moim mezem. Po jakims tygodniu zaczely się wymioty,bol podbrzusza.Udalam się do lekarza ginekologa który stwierdził zgrubienie sluzowki co miało oznaczas krotki czas przed miesiaczka bądź ciaze.Po jakiś paru dniach zaczely się bole piersi \( nie koniecznie mocne\).Miesiaczka spoznila się 4 dni dzisiaj dostałam \( o ile można to nazwac miesiaczka\) jest strasznie lettka ale za to strasznie boli mnie podbrzusze czy to może być ciaza skoro miesiaczka się pojawila \?\?Wskazna konsultacja ...

Test ciążowy

Negatywny wynik testu ciążowego a tabletka awaryjna

Witam , mam taki problem iz kochałam sie z chłopakiem jakies 22 dni temu..okres miałam dostać jakies 15 $1 16 dni temu i nadal sie spoźnia ...Pękł nam kondom ale po 8h od tego zazyłam tabletke 72h po. Do tego czasu zrobiłam 4 testy na ciąze z apteki i kazdy był negatywny. Ostatni był wczoraj. Zaznacze ze nie brałam wczesniej tabletek antykoncepcyjnych. Moze to być ciąza$1Witam$1 Prawidłowo wykonane testy ciążowe, które dały wynik negatywny z dużym prawdopodobieństwem wykluczają ciążę. Nie powinna mieć Pani ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Antykoncepcja hormonalna a przerwa na krwawienie i ryzyko zajścia w ciążę

milam przerwe na okres 7dni $1 4dni potem zaczelam brac tabletki w drugi dzien mialam stosunek. mam pytanie czy jak mialam 4dni przerwy to znaczy ze moge byc w ciazy$1 a powtarzam przed stosunkiem bralam 2 razy tabletki$1Witam$1 W opisanej sytuacji mogło dojść do osłabienia ochrony przed ciążą zarówno przed opóźnionym rozpoczęciem nowego opakowania jak i 7 dni po. Powinna Pani stosować dodatkowe zabezpieczenie przez okres 7 dni. W opisanej sytuacji istnieje zwiększone ryzyko ciąży. W razie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Stosunek w czasie zmiany tabletek antykoncepcyjnych

2 tygodnie temu wziełam tabletkę $1po$1 biore tabletki antykoncepcje ale w tym czasie kiedy doszło do stosunku 12.10 ja bralam inne tabletki vibin pierwsza z nich wzielam po 7 dniowej przerwie czyli 5.10 ale jak pozniej rozmawialam z ginekologiem mialam nowe tabletki wziąśc pierwszego dnia krwawienia Ginekolog powiedziala mi ze w tym czasie kiedy doszlo do stosunku nie bylam chroniona teraz kolo 30.10 powinnam dostac okres bola mnie piersi mam od 5 dni uczucie nudności cały dzień, czy to ciązaW celu ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski
Ginekologia

Czy zapłodnienie 5 dni po miesiączce jest prawdopodobne$1

Kochałam się bez zabezpieczenia z moim facetem, było to 5 dni po miesiączce w cyklu 28dniowym, nie doszło do wytrysku ale mam obawy ze w trakcie stosunku mogła zostać we mnie jakaś wydzielina, chciałabym podpytać czy wizyta u ginekologa i prośba o przepisanie tabletek 72h jest jedynym rozwiązaniem na uniknięcie ciąży, czy raczej w moim przypadku ciąża raczej jest mało ... to rzeczywiście tabletka $172h po$1 zmniejszy ryzyko zapłodnienia do minimum. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Antybiotyk w drugim tygodniu stosowania tabletek antykoncepcyjnych

Witam, czy zażywanie antybiotyku \(amoksycylina i kwas klawulanowy\) w trakcie drugiego tygodnia przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych \(Novynette\) zmniejsza skuteczność ochrony przed ciążą w pierwszych dniach stosowania nowego \(kolejnego\) blistra tabletek antykoncepcyjnych\? Do stosunku płciowego \(bez zabezpieczenia\) doszło w 3 dniu rozpoczęciu nowego opakowania. Jakie jest ryzyko zajścia w ciążę\? Czy powinnam iść po receptę na lek \"72h po\"\? Proszę o szybką odpowiedź, PozdrawiamWitam serdecznie ...

Ginekologia

Zmiana tabletek antykoncepcyjnych a krwawienie

Witam, stosowałam plastry evra jednak nie przyjęłam ich zbyt dobrze i lekarz zmienił mi na tabletki antykoncepcyjne sylvia 20. Kazał wziąć pierwszą po 7 dniowej przerwie, i w ten dzien też współżyłam, 7 tabletka \- miałam obfity śluz podczas współżycia. 9 tabletka silny ból brzucha promieniujący w dół i krwawienie zaraz po przyjeciu tabletki \(dosłownie chwile\) wybrałam sie do ginekologa, niby mam zapalenie kazał nie przrywać anty. ale gdy wzięłam tab 7 min po krwawiłam. czy to może być ciąża\?Po ...