Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ciaza zagrozenia

Ginekologia

Zagrożenia przy wrodzonej wadzie serca VSD

Czy ciaza z wrodzona wada serca VSD matki niesie ze soba jakies zagrozenia dla matki i dziecka?Tak. Istnieje ryzyko wystąpienia niewydolności serca oraz zaburzeń przewodzenia. Ciąża taka jest ciążą zwiększonego ryzyka i najpewniej konieczne będzie oprócz monitorowania zakończenie jej przez cięcie cesarskie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Zasiłki dla rodziców

Zagrożona ciąża

Zasiłek rehabilitacyjny przysługuje kobietom, które z powodu zagrożenia ciąży nie będą mogły przez okres dłuższy niż 182 dni podjąć pracy. ...

Planowanie ciąży

Późna ciąża

(...) zalegalizowania antykoncepcji średni wiek pierwszej ciąży przesunął się z 24 na 29 lat. Tymczasem nie należy czekać zbyt długo: późna ciąża to ryzyko komplikacji zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Wiadomo na przykład, że ciąża w późnym wieku zwiększa ryzyko urodzenia ... ? Od tego momentu płodność znacząco spada, a ryzyko komplikacji w czasie ciąży wzrasta. To dlatego późna ciąża wiąże się z wieloma ... , częściej są wcześniakami lub mają problemy natury neurologicznej. Zagrożenia późnej ciąży Ryzyko poronienia w wieku 20 lat ...

Ginekologia

Pominięcie 9. i 10. tabletki Qlaira

Witam , zapomniałam wziąść 9 i 10 tabletki stowany lek to Qlaira. Dziś od rana zaczełam plamić. Co mam zrobić ? Nie miałam od 2 tygodni stosunku więc nie ma zagrożenia ciążą ale nie wiem jak dalej postapisc. Prosze o pomoc. Pozdrawiam:)W takiej sytuacji powinna Pani zrobić przerwę na plamienie i rozpocząć kolejne opakowanie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Objawy ciąży

Ile dokładnie trwa ciąża?

(...) się wykształcić. Zagrożenia przedwczesnego i opóźnionego porodu Zarówno przedwczesny poród, jak i przenoszona ciąża powodują w większości przypadków komplikacje porodowe. Są źródłem zagrożenia dla matki i dziecka. Powikłania wcześniactwa to m ... . 280. Książkowa ciąża obejmuje natomiast 10 miesięcy księżycowych - każdy z nich składa się z 4 tygodni, a więc 28 dni. Razem daje nam to 40 tygodni i jest to odpowiedź na pytanie, ile tygodni trwa ciąża. Ciąża, z medycznego punktu widzenia, zaczyna się ...

Prawa kobiet rodzących

Kobieta w ciąży w pracy

W dzisiejszych czasach ciąża nie jest już traktowana jak choroba, a ciężarna może prowadzić normalne życie, oczywiście ... możliwość wykonywania swoich obowiązków bez zagrożenia dla dziecka. O tym, jakie prawa przysługują młodej mamie w pracy, opowie poniższy artykuł. Spis treści Ciąża a prawo pracy Zgodnie z Kodeksem pracy, przywileje wynikające z odmiennego stanu ... pracodawcy zaświadczenia wydanego przez ginekologalub lekarza pierwszego kontaktu, które potwierdza ciążę. Ciąża nie może być ...

Ginekologia

Seks w ciąży a bezpieczeństwo dla płodu

Czy seks w ciąży może być niebezpieczny dla dziecka?Jeżeli ciąża rozwija się prawidłowo to w I i II trymetrze seks nie stanowi potencjalnego zagrożenia dla dziecka. W III trymestrze ciąży występuje u kobiety zazwyczaj niechęć do kontaktów seksualnych. Jeśli jednak u Pani występuje potrzeba uprawiania seksu, to można go uprawiać w pozycjach nie powodujących ucisku brzucha. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Wpływ skleroterapii we wczesnej ciąży

Jaki sa konsekwencje dla kobiety i dziecka w przypadku poddania sie zabiegowi skleroterapi w momencie kiedy kobieta byla w poczatkowej ciazy ale wykonujac zabieg nie wiedzala ze jest w ciazy?Ciąża stanowi przeciwwskazanie do wykonania zabiegu skleroterapii.Witam serdecznie, konsekwencje są nieznane, nikt nie wykonywał badań naukowych pod kątem możliwego zagrożenia dla dziecka. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Diana Kupczyńska Lek. Diana Kupczyńska i 1 inny
Ginekologia

Opryszczka w ciąży a zagrożenia dla dziecka

(...) wcześniej przed ciążą u matki nie stanowi zagrożenia dla płodu. ... moja beta hcg wskazuje na 4-5 tydzien ciazy mialam silny katar i dostalam pod nosem opryszczke przed ciaza miewalam opryszczke na ustach ostatnia byla ze 3 lata temu, w ambulatorium Pani mnie nastraszyla mowiac ze to nie dobrze ze mi sie pojawila i zalecila zovirax mimo iz wczesniej zadzwonilam do ginekologa ktory zalecil recepte z heviranem internistka mi jej nie wydala ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Łuszczyca

Łuszczyca a ciąża

Łuszczyca często dotyka osoby przed 40 rokiem życia, z czego większość stanowią kobiety. Jak pogodzić chorobę z chęcią posiadania dziecka? Oto odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania. Spis treści Czy moja ciąża będzie przebiegała normalnie? Łuszczyca w ciąży sama w sobie nie stanowi zagrożenia ciąży. Uwaga jednak, jeśli cierpicie na reumatyzm łuszczycowy! W tym wypadku ... , niestety, aż u 88% kobiet odnotowano zaostrzenie objawów łuszczycy w 4 miesiące po porodzie. Natomiast jeśli chodzi o to, czy ciąża ...

Nadżerka szyjki macicy

Kiedy nadżerka w ciąży jest niebezpieczna?

(...) macicy wywołanej infekcją bakteryjną, wirusową lub grzybiczą. Nadżerka a ciąża Nadżerka części pochwowej szyjki macicy w ciąży zazwyczaj nie stanowi zagrożenia. Może jednak powodować niewielkie krwawienia. Należy wykonać badanie cytologiczne, które pomoże ...

Aborcja

Ciąża po aborcji

Ciąża po aborcji jest możliwa? Na to pytanie próbują sobie odpowiedzieć kobiety, które przerwały ciążę, a w niedługim czasie ... Czy możliwa jest ciąża po aborcji? Kiedy dziewczęta stają się kobietami, podaje się im do wiadomości wiele mądrości życiowych ... zagrożenia płodu po wcześniejszym usunięciu dziecka? Konsekwencje aborcji Czy zajście w ciążę po dokonaniu aborcji jest możliwe? Oczywiście, że tak. Kobiety, które miały wykonany zabieg aborcyjny, zachodziły później w ciążę i rodziły zdrowe dzieci. Ciąża ...

Żylaki w ciąży

Żylaki macicy

(...) Żylaki macicy diagnozowane są tylko u ginekologa i wymagają leczenia. Żylaki macicy a ciąża Najczęściej ten rodzaj żylaków ... .in. stanu zapalnego żył lub zakrzepicy, a nawet być stanem zagrożenia życia. Należy przede wszystkim stosować profilaktykę żylaków, m ...

Ginekologia

Szanse na urodzenie zdrowego dziecka przez 45-latkę

Witam . W tym roku skończyłam 45 l. Mam syna -12 lat i starszego męża, jestem zdrowa, regularnie miesiączkuję. Jakie są szanse na urodzenie w moim wieku zdrowego dziecka, jakie zagrożenia i jakie badania powinnam wykonać. Męczy mnie myśl czy to już nie za póżno ? Zawsze marzyłam o 2 dziecku.Od kilku lat staraliśmy się z mężem ale bez skutecznie. Ze wzgl. na zagrożenia zw. z póżną ciażą nie wiem czy podejmować ryzyko. Ta myśl nie daje mi spokoju. Czy to dla mnie już po dzwonku :(witam, po zajściu w ciążę ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Przedwczesne oddzielenie się łożyska

(...) i ciąża mnoga. Ryzyko przedwczesnego oddzielenia się łożyska zwiększa się u kobiet, które rodziły dużo razy. Spis treści Zagrożenia przedwczesnego odklejenia się łożyska W czasie, gdy łożysko odkleja się od ścian macicy i powoduje przedporodowe ... . Przedwczesne odklejenie łożyska jest stanem zagrażającym życiu zarówno płodu, jak i matki. Stopień zagrożenia życia jest uzależniony ... -89581-34-5, Bręborowicz G. Ciąża wysokiego ryzyka, Ośrodek Wydawnictw Naukowych, Poznań 2010, ISBN 83-7314-059-2 ...

Poród

Poród domowy

(...) przywitaniu z matką w celu odśluzowania, zbadania, zmierzenia, zważenia... Zagrożenia porodu w domu Jednak nawet jeśli ... towarzyszyć kobiecie. Po drugie, narodzenie dziecka w domu może planować tylko ta kobieta, której ciąża przebiegała prawidłowo ... . Kobieta rodząca w domu czeka, aż poród naturalny sam się zacznie.Spencer P. MACIERZYŃSTWO - ciąża i poród, BOSZ, Olszanica 2003 ... -83-200-4081-4, Lindemann O., Ortemberg A., Ciąża i poród naturalny, Bellona, Warszawa 2008, ISBN 978-83-11-10962-9, Eisenberg A., Hathaway S ...

Ginekologia

Przebyta toksoplazmoza a ciąża

dzień dobry jestem w jestem w 10 tygodniu ciąży w 8 tyg . robiłam badania wynik toxoplazma igg >400 , igm 13,3 lekarz gin . stwierdził że to przebyta dawno choroba czy jest zagrożenie dla dziecka ? z góry dziekuję za odpowiedzWitam! Przebyta w przeszłości toksoplazmoza nie stanowi zagrożenia dla dziecka. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Łożysko całkowicie przodujące w 11. tc

To moja druga ciąża. Jestem w 11tc i lekarz stwierdził że łożysko jest całkowicie przodujące. W opisie badania napisał: Kosmówka: ściana przednia. Pokrywa brzegiem ujście wewnętrzne. Nastraszył mnie że jest to zagrożenie dla mnie i dla dziecka ... prosić o wyjaśnienie jakie są zagrożenia z tym związane? i czy na prawdę jest to aż tak niebezpieczne?Niebezpieczeństwo polega na możliwości wystąpienia poronienia oraz krwawienia. Proponuję zapoznać się z artykułem https://portal.abczdrowie.pl/przodujace-lozysko#zagrozenia-przodujacego-lozyska ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Przodujące łożysko

(...) wstrząsy. Zagrożenia przodującego łożyska Przodujące łożysko świadczy o zagrożeniu ciąży, nie musi jednak oznaczać utraty ... każdorazowo uwarunkowany jest przez: dojrzałość płodu, stan ogólny matki i dziecka, nasilenie krwawień.Prinz W., Ciąża i poród, tłum. B ...

Uzależnienie od środków odurzających

Narkotyki w ciąży

Narkotyki w ciąży to ogromne zagrożenia dla zdrowia rozwijającego się dziecka i jego matki. Może brzmi to dość banalnie ... zapalenie wątroby czy AIDS. Ponadto, ciąża może być powikłana – przedwczesny poród, poronienie, wady wrodzone dziecka, zbyt ... kobietom, które są przyszłymi matkami i narkomankami jednocześnie? Narkotyki a ciąża Wiele kobiet zażywających narkotyki ... , niepełnosprawnością, a nawet śmiercią. Stopień zagrożenia dla dziecka zależy od tego, co zażywa kobieta i w jakich dawkach. Matka ...

Dolegliwości w ciąży

Bóle brzucha w ciąży

(...) brzucha nie oznacza zagrożenia dla płodu. Jak poznać, że ból jest związany z ciążą, a nie zatruciem pokarmowym? Co zrobić, gdy mamy wrażenie, że z dzieckiem dzieje się coś niedobrego? Ból brzucha a ciąża Ciąża składa się z trzech trymestrów. Każdy ... problemy zdrowotne, na przykład ciąża pozamaciczna lub zapalenie ślepej kiszki. Wizyta u lekarza jest wskazana także wtedy ...

Anemia (niedokrwistość)

Anemia w ciąży

(...) a ciąża Podczas ciąży dochodzi do zwiększenia objętości krwi i jej rozcieńczenia, co sprawia, że liczba czerwonych krwinek ... ), żółtaczka, bóle brzucha, niedociśnienie. Wpływ anemii na przebieg ciąży W przypadku ciężkiej anemii istnieją zagrożenia ... ryzyka ciężkiej anemii mogą być: ciąża mnoga, niedożywienie, niedobór wielu witamin, palenie papierosów (zaburza ... foliowego już na 6-12 miesięcy przed planowaną ciążą i w jej trakcie. Kobiety w ciąży powinny także przyjmować dodatkowo żelazo ...

Podwiązanie jajowodów

Skutki uboczne podwiązania jajowodów

(...) poinformowanie kobiety o wszystkich możliwych skutkach, oraz przedstawienie innych dostępnych metod antykoncepcji. Ciąża pozamaciczna ... odległe skutki uboczne nie niosą większego zagrożenia. Większość działań niepożądanych występuje w związku z przeprowadzeniem ... w jajowodzie, krwawienie oraz później pojawiających się powikłań: ciąża, zwiększone ryzyko ciąży pozamacicznej, ból, skurcze ...

Zdrowie w ciąży

Szczepienia w ciąży

(...) przed ciążą Już przed zajściem w ciążę kobieta powinna zadbać o zdrowie i bezpieczeństwo swojego dziecka. Istnieje szereg infekcji ... jest w I trymestrze ciąży. Jeśli kobieta jest w II lub III trymestrze ciąży, nie ma zagrożenia dla dziecka. Lekarz Monika Szafarowska ...

Antykoncepcja hormonalna

Skutki antykoncepcji hormonalnej

(...) strony w dużym stopniu wpływa na organizm i co za tym idzie - pociąga za sobą skutki uboczne i potencjalne zagrożenia. Z drugiej ... . Wybór metody antykoncepcji A zatem antykoncepcja może nieść zagrożenia zdrowotne. Rodzaj i skala tego zagrożenia zależą ... liczne działania niepożądane. Jest wygodna i daje dużą ochronę przed niechcianą ciążą, ale nie każdy powinien ją stosować! Jeśli ... , to trzeba się poważnie zastanowić przed zastosowaniem np. plastrów antykoncepcyjnych! Zagrożenia stosowania antykoncepcji ...

Ginekologia

Szybkie zajście w ciążę po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, czy to bezpieczne?

Witam, jestem 8em tygodni w ciąży,wcześniej przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne(y***), zaszłam w ciążę zaraz po ich odstawieniu. Czy fakt, że nie było przerwy między tabletkami a ciążą, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia mojego dziecka? anka  Witam ... . Czy fakt, że nie było przerwy między tabletkami a ciążą, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia mojego dziecka? anka Witam ... ). Natomiast nie ma udowodnionego bezpośredniego zagrożenia dla płodu, jeżeli zajście w ciążę zajdzie w bardzo krótkim terminie po zaprzestaniu antykoncepcji ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski
Ginekologia

17-godzinowe opóźnienie w przyjęciu tabletki Yasminelle

Dzień dobry. Od ponad roku zażywam regularnie tabletki antykoncepcyjne Yasminelle. Po raz pierwszy zapomniałam wziąć tabletki i to w pierwszym tygodniu od rozpoczęcia blistra (dokładnie 3 dnia). Tabletkę zażyłam dopiero po 17 godzinach. W tym czasie współżyłam. Kilka godzin później wzięłam tabletkę "po". Czy słusznie postąpiłam? Czy istnieje jakieś zagrożenie?Raczej nie ma zagrożenia ciążą w tej sytuacji. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Bojar Lek. Krzysztof Bojar
Ginekologia

Luźny stolec a skuteczność tabletek antykoncepcyjnych

Witam, Moje pytanie dotyczy skuteczności antykoncepcyjnej po jednokrotnym bądź dwukrotnym oddaniu luźnego stolca ok. 2,3 h po zażyciu tabletki antykoncepcyjnej. Ze względu na fakt, iż w żaden sposób nie przypominały one biegunki (jednorazowe, bezbolesne) zostały przeze mnie nieświadomie zlekceważone. Nie zdając sobie sprawy z tego faktu, tego samego wieczora uprawiałam stosunek przerywany z partnerem. Dodam, iż był to 3 tydzień stosowania tabletek. Zastanawiam sie, jak postępować dalej..Nie ma zagrożenia ciążą ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
Ginekologia

Pominięcie tabletki w 3. tygodniu przyjmowania a ryzyko ciąży

witam, pominęłam tabletkę w 3 tygodniu (tablitki to Kontracept), na drugi dzień przyjęłam dwie naraz. Nie wiedząc o zaleceniu nierobienia 7dniowej przerwy ja tą przerwę jednak zrobiłam. dostałam okres lecz w ostatnim dniu okresu współżyłam. kolejny blister rozpoczełam po 7dniowej przerwie. Stosunek bez zabezpieczenia , jestem już skołowana bo wiem że źle przyjęłam tabletki ale z drugiej strony miałam okres. nie wiem już czy jest zagrożenie ciąży czy nie... bardzo prosze o odpowiedźNie ma zagrożenia ciążą ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Objawy ciąży

Ciąża mnoga

Ciąża bliźniacza to podwójne szczęście i podwójny kłopot. Niespodziewana powoduje zamieszanie w rodzinie. Dodatkowy wózek, łóżeczko, ubranka. Jednak najważniejsza jest dobra opieka nad przyszłą matką. Ciąża mnoga niesie ze sobą nowe zagrożenia. Wrodzone ... jest kluczowa. Spis treści Jak często występuje ciąża mnoga? Naukowcy wykazują związek ilości mnogich ciąż z miejscem ... Amerykanów. O tym, jak często występuje ciąża mnoga, mówi reguła Hellina. Określa to wzór 1:85 (x-l), gdzie x oznacza liczbę płodów ...

Depresja

Depresja a samobójstwo

(...) sytuacji. Ryzyko próby samobójczej jest różne w zależności od etapu choroby. Największy stopień zagrożenia przypada na początek ... , szczególnie te związane z przewlekłym bólem, kalectwem, nowotwory, u kobiet rosnące ryzyko w okresie przełomów hormonalnych: ciąża ... leczenia depresji. Sygnały zagrożenia samobójstwem Naszą uwagę powinno zwrócić wiele zachowań chorego. Plany samobójcze są ...

Ginekologia

Jakie zagrożenia najczęściej niesie za sobą ewentualna ciąża po 40. roku życia?

Witam.Jakie zagrożenia najczęściej niesie za sobą ewentualna ciąża po 40 roku życia?Mam 43 lata i dwie zdrowe córki.Jeśli chodzi o własne zdrowie to od lat dokuczają mi żylaki i chorowałam na zakrzepicę żylną.Mam też problemy z tarczycą a konkretne mam guzki,nie przyjmuję leków.W ostatniej ciąży 7 lat temu przytyłam 30 kilogramów!Będę wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam!Zwiększone ryzyko wad rozwojowych i poronień ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Wchłonięcie krwiaka podkosmówkowego a powrót do dotychczasowego trybu życia

witam, prosze uprzejmie o onformacje po jakim czasie od stwerdzenia wchloniecia krwiaka podkosmówkowego można wrócić do dotychczasowego trybu życia? czy wchłonięcie się krwiaka oznacza brak zagrożenia ciąży?Witam serdecznie. Ciążą jest zagrożona, jednak już nie w takim stopniu jak ma to miejsce gdy krwiak jest obecny. Jeżeli wchłonął się on całkowicie można powrócić do poprzedniego stylu życia pamiętając o okresowej kontroli. ...

Ginekologia

Ciąża a przepuklina pachwinowa i pępkowa oraz obniżona macica

Witam. czy jak kobieta ma przepukline pachwinowa ktora wrocila zaraz po zabiegu i przepuklina pepkowa oraz obnizona macica moga zagrac zyciu matki w czasie ciazy?dziekujeWitam! Tego typu zmiany zazwyczaj nie stanowią zagrożenia życia podczas ciąży, jednak ze względu na to, że ciąża powoduje znaczącą zmianę stosunków anatomicznych w jamie brzusznej wskazane jest przeprowadzenia plastyki przepuklin przed zajściem w ciążę. ...

Ginekologia

Czy kobieta w ciąży może karmić piersią?

Czy kobieta w ciąży może karmić piersią? (Ciąża 5 tydzień) lekarz odradził mi kontynuację dalszego karmienia ale to nie z powodu zagrożenia ciąży tylko dla dobra rozwoju malucha w brzuchu bo podobno macica się kurczy i może dojść do nie dotlenienia. W dzień Karmie malucha 3 razy i 3 razy w nocy. Ale też się boje żeby nie zaszkodzić dziecku które się narodzi. Co robić?Niedotlenione wewnątrzmacicznie dziecko oznacza ciężkie uszkodzenie wrodzone. Przestać karmić piersią. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Poród

Komplikacje okołoporodowe

(...) okołoporodowych jest ok. 300 razy częstsza niż w krajach rozwiniętych. Komplikacje okołoporodowe często pojawiają się, gdy ciąża określona jest jako tzw. ciąża zagrożona. Ciąża ryzyka to taka, gdy u rodziców lub członków rodziny zostały stwierdzone schorzenia dziedziczne ... nie ma żadnych cech zagrożenia płodu. Kobieta ciężarna robiąca regularne badania nie powinna się obawiać, gdyż lekarz za każdym razem ... , niewydolność ciśnieniowo-szyjkowa i wady macicy. Trudny poród a ciąża mnoga Ciąża bliźniacza lub mnoga wyższego rzędu (trojaczki ...

Ginekologia

Szanse na zakończenie ciąży przez cesarskie cięcie z powodu nadciśnienia i zagrożenia rzucawką w pierwszej ciąży

witam, choruje na nadciśnienie, obecnie leczę się lekami primacor 10mg 2x1 oraz tertensif sr 1,5mg 1x1, pierwsza ciąża zakończona cc w 36tyg z powodu zagrażającej rzucawki, jaka jest szansa aby kolejna ciąża również zakończyła sie cc, czy nadciśnienie oraz poprzednia ciąża z zagrażającą rzucawka to wystarczające powody?Tak naprawdę zależy od tego jak ciąża będzie wyglądać i jakie będą wartości ciśnienia i inne parametry. Proponuję udać się do kardiologa celem modyfikacji leczenia w celu optymalnego ustalenia dawek ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Trofoblast na tylnej ściance macicy w 11 tygodniu ciąży

Witam jestem w 11 tyg ciazy , ciąża prawidlowa roznica 3 dni ale na badaniach lekarz mowił ze mam coś takiego jak trofoblast na tylniej sciance macicy , martwie się lekarz mowil o tym ale nie sluchalam za bardzo zbyt zdenerwowana bylam , pamietam ze powiedzial ze niema zagrozenia dla dziecka ale zakaz sexu z parntnerem . Ale czy powinnam się martiwć ?Nie ma powodów nie nadmiernego niepokoju. Proszę stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego ciążę.Proszę kierować się zaleceniami lekarza prowadzącego- koniecznie ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska i 1 inny
Ginekologia

Silny ból brzucha w 27 tygodniu ciąży i stan po 2 cięciach cesarskich

Witam jestem pro 2 cieciach cesarskich ostatnie mialo miejsce w many 2013 roku. Obecnie jestem w 27 tygodniu ciazy mam silence bole brzucha nie do wytrzymania chwilami brzuch twardy napinajacy sie name pogotowiu mowili ze wszystko niby z ciaza OK tylko malenstwo ma nieprawidlowe nerki. Moje pytanie czy moglabym juz urodzic niechce side juz dluzej meczycWitam, decyzja co do terminu rozwiązania ciąży powinna być podjęta przez lekarza prowadzącego, tak aby nie było zagrożenia dla życia płodu i matki dziecka ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Bóle krocza w 20. tygodniu ciąży

Chcialam zapytac o taka sprawe ktora mnie zaczyna martwic.Jestem obecnie 20 tygodniu ciazy i od tygodnia czesto jest tak ze gdy siadam to boli mnie krocze.Czy to moze byc zapowiedz czegos powaznego.Dodam jeszcze ze od poczatku ciaza jest zagrozona.Ból krocza u ciężarnej nie musi oznaczać niczego zlego, niemniej wskazana wizyta u lekarza prowadzącego.Wskazana wizyta u lekarza prowadzącego i ocena ewentualnego zagrożenia dla ciąży. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Ginekologia

Poronienie po toksoplazmozie a następna ciąża

W pażdzierniku poroniłam przez toxoplazmozę.Mój wynik z listopada wynosił IgM 3,75 po antybiotykach na toxo mój wynik z grudnia IgM 3,74.Obecnie mój wynik IgM wynosi 3,93.Dostałam teraz antybiotyk Duomox na 30 dni.Każdy lekarz twierdzi inaczej.Czy po pół roku od poronienia nie ma zagrożenia dla dziecka jeśli zaszłabym w ciążę?Czy po tym antybiotyku możemy zacząć się starać o dziecko i nie będzie zagrożenia? Dlaczego mój wynik urósł?Miałam pilnować igM a wiem,że powinien spadać.Co robić?Do czasu ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski i 1 inny
Ginekologia

Ciąża po łyżeczkowaniu, konflikt, immunoglobulina

Witam. Zabieg łyżeczkowania miałam 3,5 m-ca temu (ciąża obumarła 9 tydz.), podano immunoglobulinę 50j. Teraz jestem w kolejnej ciąży. Zastanawiam się czy ilość podanej immunoglobuliny wpływa na skuteczność nietworzenia się tych przeciwciał? Z tego co wiem po porodach podaje się aż 300. Czy to, że tak wcześnie po zabiegu pojawiła się ta ciąża może jej zaszkodzić? Bardzo się ... ona od razu po podaniu, dlatego nie powinno być zagrożenia konfliktem dla obecnej ciąży. Z poważaniem   ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Ryzyko poronienia w 19 tygodniu ciąży

Witam. Jestem w 19 tyg. ciąży. Do tej pory ciąża przebiegała bezproblemowo. Nie miałam żadnych bólów ani plamień. Wczoraj byłam na wizycie u lekarza i stwierdził, że szyjka macicy jest miękka o długości 32 mm (USG), ujście zewn. drożne na opuszkę ... ciąża zakończyła się w 9 tyg. Jakie mam szanse na donoszenie bezpiecznie tej ciąży ?? Czy istnieje poważne zagrożenie ??Moim zdaniu przy szyjce 32 mmm w USG i zamkniętym ujściu WEWNĘTRZNYM nie ma zagrożenia. Ale decyduje ginekolog, który Cię prowadzi. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ciąża pozamaciczna

Ciąża pozamaciczna - pierwsza rzecz jakiej szukamy

(...) przez tkanki. Zdarza się też, że jest to sytuacja zagrożenia ciąży i życia. Jeżeli ciąża ma kilka tygodni, wówczas stosuje się leki ... Ciąża pozamaciczna to zagrożenie dla życia dziecka i zdrowia przyszłej mamy. Szybkie rozpoznanie i natychmiastowa interwencja pomogą ustrzec przed zgubnymi skutkami nieodpowiedniego umiejscowienia zarodka. Ciąża pozamaciczna może doprowadzić do późniejszej bezpłodności u kobiety. W zależności od tego, gdzie umiejscowiło się jajeczko, istnieje ciąża pozamaciczna jajowodowa ...

Ginekologia

Ciąża w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek

Witam, mam 34 lata i już dwoje dzieci 12 i 10 lat - w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek - (**** - brałam od 3,5roku) zaszłam w ciążę pomimo stosowania globulek **** (preparat plemnikobójczy do antykoncepcji miejscowej dla kobiet). Czy występują w związku z tym jakieś zagrożenia dla ciąży, czy należy wykonać badania prenatalne? Czy prawidłowe badanie usg wystarczy? Czy w ciąży można farbować włosy, bo słyszałam różne opinie - czy może to zaszkodzić dziecku?Witam! Nie ma zagrożenia dla ciąży w związku ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Zagrożenie ciążą przy stosowaniu prezerwatyw

Witam Serdecznie, O tóż zastanawiam sie , czy po stosunku przerywanym w prezerwatywie , mozna umyc dokladnie czlonka ze spremy i nalozy nowa prezerwatywe i znow uprawiac seks przerywany ? Czy istnienie wtedy zagrozenie , zajscia w ciaze ? W niskim stopniu ?Jeśli prezerwatywa jest prawidłowo nałożona i nie doszło do jej uszkodzenia, to nie ma ryzyka zapłodnienia. Przy prawidłowym używaniu prezerwatywy, jeśli nie uległa ona uszkodzeniu nie ma zagrożenia zajścia w ciąże. Pozdrawiam! ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny