Ciecierzyca – odżywcze wartości, właściwości

Ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych i bardzo często nazywana jest grochem włoskim. Jednak taka nazwa jest bardzo mylna, ponieważ ciecierzyca nie przypomina w smaku grochu jest lekko słodka, o dyskretnym orzechowym smaku, jest delikatna w smaku i kremowa. Ciecierzyca nie jest jeszcze w Polsce tak popularna jak w krajach Azji czy Bliskiego Wschodu.

Ciecierzyca – wartości odżywcze

Sól w diecie - ile można spożywać?

Ciecierzyca jest to roślina, która jest doskonałym źródłem białka, a także posiada bardzo duże ilości niezbędnych dla funkcjonowania organizmu aminokwasów. Niektórzy uważają, że może nawet zastąpić mięso. Ciecierzyca jest także źródłem złożonych węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika. Oprócz tego zawiera bardzo duże ilości witaminy B9 i fosforu.

Jest średniokaloryczna, ponieważ, w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się 164 kalorie i 2, 6 g tłuszczu. Zalecana jest także osobom, które cierpią na anemię, ponieważ ciecierzyca jest bardzo bogata w żelazo.

Specjaliści zgodnie twierdzą, że ze względu na to, że ciecierzyca posiada dużą ilość wartości odżywczych jest bardzo cenna dla całego organizmu. Systematyczne spożywanie to duże korzyści dla zdrowia, ponieważ wspomaga leczenie cukrzycy, znacznie przyspiesza trawienie, redukuje poziom nie tylko cholesterolu, ale także i glukozy we krwi. Jest także udowodnione, że ma pozytywny wpływ na płodność. Ciecierzyca zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów, podnosi także odporność organizmu.

Ciecierzyca – właściwości

Duży niedobór błonnika pokarmowego może powodować zaparcia. Dlatego ciecierzyca jest bardzo często rozwiązaniem na tego typu problemy, ponieważ zawiera bardzo duże ilości błonnika. Frakcja nierozpuszczalna błonnika po przedostaniu się do organizmu pochłania wodę, która znajduje się w jelitach i powiększa tym samych objętość stolca, co wpływa na perystaltykę jelit i oczywiście wypróżnianie.

Z innych właściwości ciecierzycy można wymienić również wiązanie kwasu solnego w żołądku, co jest zalecane dla osób przykładowo z refluksem. Prawidłowa praca jelit może także niwelować dolegliwości związane z żylakami odbytu. Jednak bardzo ważne jest to, aby pamiętać, że ciecierzyca w dużych ilościach może powodować wzdęcia. Jest to spowodowane tym, że w nasionach ciecierzycy znajdują się składniki gazo twórcze, które nie są trawione przez organizm człowieka. Jednak można temu zapobiec przez właściwe przygotowanie ciecierzycy przykładowo przez dodanie odpowiednich przypraw np. oregano.

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach...

Błonnik, który znajduje się w ciecierzycy znacznie wydłuża czas żucia, co skutkuje szybkim uczuciem sytości, jest to stan, który utrzymuje się przez dłuższy czas. Dodatkowo błonnik redukuje wchłanianie energii z żywności i przyspiesza wydalanie tłuszczu z całego organizmu. Inne właściwości ciecierzycy to witaminy z grupy B, a także magnez, czyli substancje, które regulują pracę układu nerwowego. Do tego ciecierzyca ma średnią zawartość kalorii, dlatego tak często wybierana jest przez osoby, które przeszły na dietę.

Magdalena Wawszczak, 9 miesięcy temu

Żywność ekologiczna

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Oznaczenia na ekologicznych jajkach Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna?

Czym jest żywność ekologiczna? Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO) Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.