Cieciorka - właściwości, przepisy. Jak zrobić hummus z ciecierzycy?

Cieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy włączyć do swojego codziennego menu, ponieważ ma ona doskonały wpływ na nasz organizm i posiada wyjątkowe właściwości.

spis treści

1. Cieciorka - charakterystyka

Cieciorka ma niestandardowy wygląd. Ziarna cieciorki są jasno pomarańczowe i mają dziwny kształt przypominający orzeszki. Cieciorka ma dosyć delikatny oraz słodki smak, który może przypominać smak orzechów. Zastosowanie cieciorki w kuchni może być bardzo wszechstronne - można z niej stworzyć zupy, gulasze, sałatki, a także dania jednogarnkowe.

2. Cieciorka - właściwości

Cieciorka zawiera bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Cieciorka zawiera witaminy z grupy B, takie jak witamina B9 oraz B6, a także mikroelementy takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Innym ważnym składnikiem odżywczym cieciorki jest potas. W celach leczniczych wykorzystuje się ziarna oraz liście cieciorki.

Według wielu osób cieciorka ma działanie przeciwbólowe, takie jak łagodzenie bólów głowy oraz bólów gardła. Wspomaganie procesów trawienia układu pokarmowego w postaci spożywania naparu z liści ciecierzycy również jest popularne. Okłady z liści cieciorki mogą nam pomóc w przypadku zwichnięcia, a spożywanie ciecierzycy dobrze wpływa na odporność naszego organizmu, ponieważ uzupełnia niedobory witamin lub minerałów.

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę [11 zdjęć]

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym...

zobacz galerię

Cieciorka ma dużą zawartość cynku oraz witaminy B6 w cieciorce pozytywnie wpływa na stan naszej skóry oraz włosów, a bogactwo kwasów nienasyconych pomoże nam obniżyć poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, który przyczynia się do rozwoju poważnych chorób układu sercowego, takich jak miażdżyca. Jednocześnie nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w cieciorce pomogą odbudować poziom cholesterolu HDL, który zapewni nam dodatkową ochronę przed zawałem lub miażdżycą.

3. Cieciorka - przepisy

Istnieje wiele przepisów na cieciorkę. Najpopularniejsze przepisy na cieciorkę to sałatki, dania na ciepło, a także pasty do smarowania. Poniżej znajdziecie przepisy na cieciorkę: sałatka z ciecierzycy i pomidorów, a także cholay.

3.1. Cieciorka - sałatka z ciecierzycy i pomidorów

Aby wykonać dobrą i pełną wartości odżywczych sałatkę z cieciorki oraz pomidorów i czerwonej cebuli, należy w dużym naczyniu zmieszać następujące produkty:

Po dokładnym zmieszaniu produktów, całość wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Uzyskujemy pyszną i zdrową sałatkę z cieciorki pełną składników odżywczych.

3.2. Hummus z ciecierzycy

Hummus to bardzo popularna potrawa na Bliskim Wschodzie. Wywodzi się z Egiptu i Lewantu. Do przyrządzenia hummusu z ciecierzycy będziemy potrzebować:

  • około 400 g ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 4-5 łyżek tahini
  • łyżka oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz

Odsączamy ugotowaną ciecierzycę, następnie dodajemy kilka łyżek wody z gotowania i miksujemy. Podczas rozdrabniania dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, oliwę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji podczas miksowania należy dodać trochę wody, która została nam z gotowania.

3.3. Cieciorka - cholay

Potrawa cholay to inaczej ciecierzyca w curry, potrawa wywodząca się z Indii.

  • Do wykonania tej potrawy, potrzebować będziemy 500 ml wody
  • Jedną torebkę herbaty
  • Jeden liść laurowy
  • Cieciorka, dwie puszki
  • Dwie łyżki oleju
  • Jedna cebula drobno posiekana
  • Trzy posiekane pomidory
  • Jeden rozgnieciony lub starty ząbek czosnku
  • Jedna łyżeczka świeżego imbiru
  • Jedna łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy torebkę herbaty i doprowadzamy o wrzenia. Do wody wkładamy pół szklanki cieciorki i wyciągamy herbatę. Po podgrzaniu cieciorkę odcedzamy ją i odstawiamy. Na patelni podgrzewamy cebulę na oleju i dorzucamy ciecierzycę wraz z pomidorem. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około pięć minut. Podawać z ryżem lub tostami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy