Cielęcina po francusku

Cielęcina w sosie z pomidorami i ziołami to przepis godny francuskiego obiadu. Warto wypróbować danie we własnej kuchni i przekonać się o jego walorach smakowych.

Składniki:

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

  • 2 kg cielęciny,
  • 3 cebule,
  • 4 pomidory,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła,
  • 1 łyżka przecieru z pomidorów,
  • 12 czarnych oliwek,
  • 350 ml białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 189,96 kcal
Białka 23,55 g
Węglowodany 1,9 g
Tłuszcze 8,14 g
Błonnik 0,72 g
Cielęcina w sosie

Cielęcina według francuskiej receptury.

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, dopraw solą i pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i podsmaż cielęcinę, przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień na średni i dorzuć pokrojoną w plasterki cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć pokrojone w większą kostkę pomidory i posiekany czosnek. Smaż przez 5 minut, często mieszając, po czym dodaj pieczarki, białe wino, przecier pomidorowy i dopraw wszystko solą, pieprzem i ziołami (na przykład majerankiem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem). Zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj oliwki i gotuj jeszcze przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem.

Komentarz:

Wartość odżywcza dania jest wysoka przede wszystkim ze względu na obecność warzyw, takich jak cebula, czosnek czy pieczarki. Ponadto smaku dodaje białe wino, pomagające jednocześnie przyjąć cielęcinę.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Mięso w przyprawach

Mięso w przyprawach

Mięso wieprzowe z dodatkiem kolendry i w sosie z ananasa.

Wieprzowina i cielęcina

Zupa wieprzowa

Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe tacos

Wieprzowe tacos

Placki tortilla z mięsem wieprzowym i warzywnymi dodatkami.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab w zielonym sosie pesto z warzywami.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w pesto

Sekretem przepisu na schab wieprzowy jest sos pesto. To zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Składniki: 2 kawałki schabu wieprzowego, 6 łyżeczek sosu pesto, 1 średnia cebula, 8 świeżych pomidorów, 2...

Wieprzowina i cielęcina

Wołowina w gulaszu

Proponowana dzisiaj potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Gulasz z wołowiną wygląda wytwornie, a smak z pewnością nie jest typowy dzięki mieszance z sosu sojowego, wina ryżowego i anyżu. Składniki: 600 g wołowiny na gulasz...

Wieprzowina i cielęcina

Zupa z wieprzowiny

Zupa z wieprzowiny

jest bardzo pożywne. Składniki: 200 g wieprzowiny, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, kawałek (...) w bulionie warzywnym, odcedź i odłóż, a bulion zachowaj i odstaw. Mięso umyj...

Wieprzowina i cielęcina

Polędwiczki duszone z żurawinami

Jak pokazuje ten przepis wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie dodatki, by zwiększyła