Cielęcina po francusku

Cielęcina w sosie z pomidorami i ziołami to przepis godny francuskiego obiadu. Warto wypróbować danie we własnej kuchni i przekonać się o jego walorach smakowych.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • 2 kg cielęciny,
  • 3 cebule,
  • 4 pomidory,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła,
  • 1 łyżka przecieru z pomidorów,
  • 12 czarnych oliwek,
  • 350 ml białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 189,96 kcal
Białka 23,55 g
Węglowodany 1,9 g
Tłuszcze 8,14 g
Błonnik 0,72 g
Cielęcina w sosie

Cielęcina według francuskiej receptury.

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, dopraw solą i pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i podsmaż cielęcinę, przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień na średni i dorzuć pokrojoną w plasterki cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć pokrojone w większą kostkę pomidory i posiekany czosnek. Smaż przez 5 minut, często mieszając, po czym dodaj pieczarki, białe wino, przecier pomidorowy i dopraw wszystko solą, pieprzem i ziołami (na przykład majerankiem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem). Zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj oliwki i gotuj jeszcze przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem.

Komentarz:

Wartość odżywcza dania jest wysoka przede wszystkim ze względu na obecność warzyw, takich jak cebula, czosnek czy pieczarki. Ponadto smaku dodaje białe wino, pomagające jednocześnie przyjąć cielęcinę.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab w zielonym sosie pesto z warzywami.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe tacos

Wieprzowe tacos

Placki tortilla z mięsem wieprzowym i warzywnymi dodatkami.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowina po grecku

Kuchnia grecka jest bardzo oryginalna, a zarazem niezwykle tradycyjna. Wykorzystuje wszystkie bogactwa kraju, z którego pochodzi - oliwki, czosnek, oliwę z oliwek, wino czy cytrusy. Składniki: 1 mały ogórek, 1 kubek jogurtu greckiego, 1 łyżeczka miodu, 1/2...

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowina w kolendrze

ananas i sos rybny. Składniki: 200 g wieprzowiny, 3 ząbki czosnku, 4 dymki, 1 puszka ananasów, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka soku z limonki, 200 g (...) . Poza tym jest źródłem praktycznie wszystkich witamin, wielu składników mineralnych...

Wieprzowina i cielęcina

Cielęcina po rzymsku

Przepis na cielęcinę z szynką jest dosyć prosty i ciekawy w smaku. Ważnym jednak elementem potrawy jest białe wino, wspomagające proces trawienia

Wieprzowina i cielęcina

Bitki cielęce ze śliwkami

| 54,5 µg | Komentarz Błonnik zawarty w śliwkach poprawi pracę jelit, i przedłuży uczucie sytości. Danie z chudą cielęciną dostarcza

Wieprzowina i cielęcina

Gulasz z wołowiny

Gulasz z wołowiny

Składniki: 600g wołowiny pokrojonej w kostkę na gulasz 1 cebula 3 łyżki imbiru 3 łyżki posiekanego czosnku 4 posiekane czerwone papryczki 400ml bulionu z kurczaka 25g cukru 1 łyżka sosu sojowego 1,5 łyżki wina ryżowego anyż 3 łyżki sosu hoi sin Przygotowanie: Rozgrzej...

Wieprzowina i cielęcina

Pulpety w sosie pomidorowym (WIDEO)

Kotlety mielone to jedno z dań, po które Polacy sięgają wyjątkowo często. Nic dziwnego, są smaczne i pożywne, ale niestety szybko się nudzą. Jeśli szukasz urozmaicenia w swoim codziennym menu, możesz wypróbować alternatywę dla kotletów, którą są pulpety....

Wieprzowina i cielęcina

Gulasz wieprzowy z romanesco

Danie dla lubiących nowości w swojej kuchni. Romanesco to warzywo mało popularne w Polsce. Kraj jego pochodzenia to słoneczne Włochy, dokładnie okolice wiecznego miasta Rzymu. Składniki (4 porcje) 600 g chudego wieprzowego mięsa gulaszowego, 2 łyżeczki...