Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Cielęcina z papryką

Avatar placeholder
14.03.2017 16:23
Cielęcina z papryką
Cielęcina z papryką

Potrawa ta dostarcza duże ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego, witaminy B12 oraz cynku - ważnego czynnika wspomagającego przemianę materii.

Składniki

  • 400 g cielęciny,
  • 2 cebule,
  • żółta, czerwona i zielona papryka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki bulionu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Mięso pokroić na porcje, cebule w krążki, papryki w kostkę. Mięso ułożyć w naczyniu do mikrofalowania, posmarować sosem sojowym, po bokach ułożyć cebulę. Zapiekać 10 min w mikrofalówce przy mocy 750 W. Dodać papryki i zapiekać jeszcze 20 min.

Posiekany czosnek i mąkę wymieszać z bulionem, dodać do mięsa i warzyw, wymieszać. Zapiekać 1-2 min. Jogurt wlać do potrawy, wymieszać, przyprawić sola i pieprzem. Danie zostawić w kuchence jeszcze 10 min.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie159,3
Białko22,4 g
Tłuszcz3,6 g
Cholesterol71,4 mg
Węglowodany12,0 g
Błonnik3,1 g
Witamina C148,6 mg
Witamina A559,8 µg

Komentarz

Mięso cielęce polecamy osobom dbającym o zdrową dietę. Jest delikatne i zawiera mniej tłuszczu i złego cholesterolu niż wieprzowina czy wołowina. W połączeniu z papryką tworzy wartościowy posiłek wspomagający krążenie, wzmacniający organizm oraz bogaty w witaminy młodości - A i E. Przyrządzone w proponowany sposób - zapiekane a nie smażone jest daniem lekkostrawnym i niezbyt czasochłonnym. Doskonały pomysł na zdrowy, szybki obiad.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze