Ciemna czekolada dobra dla serca

Ciemna czekolada wpływa korzystnie na serce - donoszą nowe amerykańskie badania. Obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i ciśnienie krwi. A to wszystko dzięki flawonolom zawartych w ziarnach kakaowca.

Naukowcy Uniwersytetu Browna przeprowadzili badania, by potwierdzić swoje wcześniejsze przypuszczenia. Ich zdaniem, ziarno kakaowca pozytywnie wpływa na pracę serca.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

W naukowym doświadczeniu udział wzięło 1100 ochotników, którym sprawdzono poziom cholesterolu i insuliny po spożyciu czekolady. Wyniki badań i opis eksperymentu opublikowali w czasopiśmie "Journal of Nutrition".

Ciemna czekolada smaczna i zdrowa ****

Wyniki badań potwierdziły przypuszczenia badaczy - ciemna czekolada korzystnie wpływa na organizm, jeśli oczywiście jemy ją z umiarem.

Dr Simin Liu, dyrektor Center for Global Kardiometa na Uniwersytecie Browna, potwierdził, że kakao obniża trójglicerydy i zmniejsza czynniki ryzyka chorób kardiometabolicznych.

Osoby, które brały udział w eksperymencie i spożywały dziennie od 200 do 600 mg flawonoli, miały niższe ciśnienie krwi i wyższy poziom dobrego cholesterolu.

Taki wynik osiągnięto niezależnie od tego, czy jedli tabliczkę ciemnej czekolady czy pili napoje kakaowe w proszku.

Zalety jedzenia czekolady

 

Gorzka, ciemna czekolada ma dużo więcej prozdrowotnych właściwości. Działa antynowotworowo. Badacze z Uniwersytetu w Georgotown odkryli, że przeciwdziała tworzeniu się komórek nowotworowych, zatrzymując proces ich podziału.

To nie wszystkie optymistyczne doniesienia. Osoby, które cierpią na chroniczne zmęczenie, a jadły codziennie kilka kostek ciemnej czekolady, czuły się znacznie lepiej.

 

Czekolada zawiera tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę - substancję, która wpływa na układ nerwowy. To dlatego po zjedzeniu czekolady czujemy się zrelaksowani i mamy dobry nastrój. 

Kolejne przeprowadzone w Niemczech badania pokazały, że regularne jedzenie czekolady może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru nawet o 39 proc.

Ponadto ciemna czekolada ma w sobie antyoksydanty, które chronią przed procesami starzenia. Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają czekolady, które mają wysoką zawartość kakao, a tym samym są bardziej gorzkie.

Czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP. A magnez w niej zawarty jest niezbędny jest do prawidłowej pracy naszych mięśni. Poprawia także koncentrację.

Bomby kaloryczne, których powinnaś unikać

Wszyscy wiemy, że cukier jest niezdrowy i powoduje przybieranie na wadze. Jednak pozbycie się go z filiżanki herbaty to za mało. Istnieje wiele produktów,...

Uwaga na kalorie

Choć badania pokazują, że zawarte w czekoladzie flawonole mają pozytywny wpływ na zdrowie, musimy jednak pamiętać, że jest ona dość kaloryczna. Spożywając 100 gramów czekolady dziennie dostarczamy sobie aż 500 dodatkowych kalorii.

Jeżeli dbamy o smukłą linię, możemy szukać flawonoli w fasoli, morelach czy jabłkach.

Osoby z chorobami układu krążenia powinny unikać czekolady mlecznej oraz białej. W swoim składzie mają nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na naczynia krwionośne. Najlepiej jest używać ziaren kakaowca do domowych słodyczy.

Dorota Krupińska-Ziętkowska

O autorze

Dorota Krupińska-Ziętkowska

Od lat związana z mediami, m.in. jako członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. Swoją karierę rozpoczynała w 2001 r. w Tygodniku Lubelskim. Współpracowała z Polska Press - Kurierem Lubelskim. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2016 r. Absolwentka filologii polskiej oraz filologii słowiańskiej na UMCS w Lublinie.

Dorota Krupińska-Ziętkowska, 9 miesięcy temu

Słodycze

Komentarze (8)
~Astor
~Astor 11 miesięcy temu

"Spożywając 100 gramów czekolady dziennie dostarczamy sobie aż 500 dodatkowych kalorii." Szanowna Pani, proszę nie wypisywać bzdur. 500 kalorii to dostarczymy sobie patrząc na czekoladę. Wartość energetyczna czekolady to 500-700 kcal (kilokalorii) w 100 gramach czekolady. Z tym pozytywnym wpływem czekolady też bym polemizował, ze względu na zawarte tłuszcze, w tym dużo nasyconych, o cukrze (węglowodany) też należy pamiętać. Lepiej pić zrobione własnoręcznie napoje kakaowe.

Odpowiedz
~ola
~ola 11 miesięcy temu

nikt jednak nie wspomniał w artykule o oleju palmowym i utwardzaczach które są "prozawałowe" pomagając odkładać się blaszce miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. jeśli już chcemy skorzystać z dobrodziejstw kakaowca pijmy kakao. posłodzimy ile chcemy, zrobimy mocne jak lubimy. oczywiście nie za często bo kakao powoduje zaparcia itp a na mleko możemy mieć nietolerancję

Odpowiedz
~dziadek
~dziadek 11 miesięcy temu

Nie jadam czekolad bo komuna mówiła prawdę, że to używka tak jak inne używki a cytrusy oprócz wody i aromatów nie zawierają nić przydatnego dla ludzkiego organizmu. To kto ma w tym interes? Nie jeść masła w żadnej postaci jak i jemu podobnych tłuszczy bo są szkodliwe im bardziej przetwarzane to tym bardziej szkodliwe a co dopiero smalec to dopiero trucizna. Mam "pomysła" he he he... dla redaktora, może pokopie w archiwach jak to jest w rzeczywiście z tą obecną ponoć zdrowotnością tych i podobnych produktów?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...

Słodycze

Czekolada

Czekolada

słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze). Jakie dobre składniki (...) lub mamy zamiar zjeść danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy,...

Słodycze

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO)

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO) Odtwórz wideo

Ranking najgorszych słodyczy Pollizobutylen, czyli substancja do produkcji rur i izolacji elektrycznych, znajduje się także w gumach do żucia (...) są także żelki i landrynki. Sprawdź, dlaczego. Zobacz także: W ten sposób powstrzymasz...

Słodycze

Czekolada wpływa na wzrok

Czekolada wpływa na wzrok

Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy myślowe.

Słodycze

Rozsądne zakupy

Rozsądne zakupy

Umiejętne robienie zakupów pozwala zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy. Świadomy wybór produktów wpływa także na zdrowe odżywianie się.

Słodycze

Letnie sorbety

Letnie sorbety

Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w słoneczne, upalne dni.

Słodycze

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada na cenzurowanym

wzbogacony owocowym nadzieniem lub bakaliami. Wielu zwolenników ma również biała czekolada, która jest swego rodzaju fenomenem wśród słodyczy. Dlaczego (...) proc. tego tłuszczów nasyconych, a te cieszą się złą sławą i to zasłużenie....

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

słodycze. Dlaczego? Nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu, także roślinnego (np. oleju palmowego czy kokosowego), odkłada się w postaci trójglicerydów. A (...) do szybszej utraty wagi. Poczujesz ból głowy Odstawienie cukru to walka...