5 z 6Wzrost poziomu cukru we krwi
Gdy zjemy za dużo, zwłaszcza potraw słodkich, rośnie poziom cukru we krwi. Wzrasta również poziom insuliny. Muszą mieć to na uwadze osoby z cukrzycą.
Guenther Boden i Salim Merali z Temple University w Filadelfii są zdania, że już kilka dni przejadania się może doprowadzić do insulinooporności.
Do swojego badania zaprosili sześciu mężczyzn, który przez tydzień mieli zjadać 6 tys. kalorii dziennie. W ramach eksperymentu w ich diecie gościły hamburgery, frytki, pizza. Przez cały ten czas ochotnicy leżeli w łóżku.
Po tygodniu każdy z nich nie tylko przytył ponad 3 kg, ale również zafundował sobie rozwój insuliooporności.
Przejadanie się prowadzi więc nie tylko do odkładania się tłuszczu w wątrobie i w mięśniach, ale też jest pierwszym krokiem do cukrzycy.
Przeczytaj również: Podstępna choroba o groźnych powikłaniach. Sprawdź, jak się przed nią uchronić