8 z 10Produkty, których lepiej unikać
Kiedy ssiesz twarde słodycze, resztki długo pozostają w jamie ustnej, co oznacza wydłużony czas szkodliwego działania cukru i kwasów. Lepkie słodycze niosą ze sobą również negatywne skutki, ponieważ przyklejają się, wraz z cukrem w nich zawartym, do zębów.
Pożywienie takie jak biały chleb, makaron i chipsy ziemniaczane podczas procesu trawienia przetwarzane jest na cukry. Cząsteczki tych pokarmów pozostające w szczelinach zębów stwarzają świetne warunki dla namnażających się kwasów.
Również gazowane napoje skutecznie niszczą uzębienie. Uważaj szczególnie na zbyt częste ich popijanie i sączenie przez zęby, gdyż skutkuje to długotrwałym ich narażeniem na cukry i kwasy. Zachowaj umiar także w spożyciu pomarańczy, kiwi, cytryn, grapefruitów. Mimo że są to świetne źródła witaminy C, istotnej dla zdrowia dziąseł, należy uważać, gdyż zawierają one szkodliwe dla szkliwa kwasy. Czerp przyjemność ze spożywania tych produktów z umiarem, aby zminimalizować negatywne dla zębów skutki.
Kawa, herbata i czerwone wino to przykłady silnie barwiących napojów. Przebarwienia same w sobie nie są szkodliwe, mogą być jednak trudne w usunięciu, jeśli napoje te spożywane są w nadmiarze. Zbyt mocne szczotkowanie lub używanie szorstkich produktów w celu usunięcia przebarwień może uszkodzić zęby i dziąsła.