9 z 10Zminimalizowanie szkodliwego wpływu pokarmu na zęby
Umiar to podstawa. Pomocne jest też neutralizowanie kwasu innymi rodzajami jedzenia oraz picie wody, która wypłukuje bakterie i resztki pokarmów.
Pamiętaj również, aby myć zęby około 30-60 minut po spożyciu bogatych w kwasy produktów. Nie wcześniej, ponieważ kwasy osłabiają szkliwo, co naraża zęby na uszkodzenia spowodowane ich szczotkowaniem. Można też żuć gumę bez cukru przez 20 minut, aby zmniejszyć ilość kamienia nazębnego.
Pamiętaj również o uzupełnianiu diety suplementami wapnia, które wzmocni zęby od środka. Zarówno WHO, jak i Instytut Żywności i Żywienia, podkreślają, że pierwiastek ten powinien być dostarczany do organizmu na poziomie ok. 1000 mg dziennie. Niestety, badania prowadzone w Polsce wskazują, że spożycie wapnia jest zbyt niskie – oscyluje w granicach 400-500 mg w ciągu dnia. Suplementacja jest więc konieczna i nie należy jej zaniedbywać.