4 z 6Nutella z awokado
Głównym składnikiem drugiego przepisu są awokado i banany. Badania przeprowadzone przez „Journal of American Heart Association” wykazały, że spożywanie awokado ma wiele korzyści zdrowotnych.
Potwierdzono, że znajdujące się w nim zdrowe tłuszcze zapobiegają podjadaniu i zapewniają długie uczucie sytości. Ponadto duże ilości potasu obniżają ciśnienie krwi nawet o 24 proc.
Awokado zwiększa również wchłanianie beta-karotenu i witaminy A, wspomaga walkę z toksynami i wolnymi rodnikami, a także poprawia kondycję skóry. Dodatkowo drugi składnik, czyli banany to źródło błonnika (pektyn), witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, fosfor i potas.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 2 dojrzale awokado,
- 5 łyżeczek kakao (bez cukru),
- miód, ksylolit bądź stewia (jedynie dla smaku),
- orzechy .
Przygotowanie: Awokado i banany należy obrać i podzielić na mniejsze części. Następnie wrzucamy je do blendera, dodajemy kakao, miód i orzechy. Na niskich obrotach blendujemy około 2-3 minuty. Gotowy krem należy przełożyć do słoiczka i odstawić na kilka godzin, by składniki dobrze się połączyły. Smacznego!
Zobacz także: Czekolada czy wyrób czekoladopodobny – jak je rozróżnić?