Kuchenne niezbędniki

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne gadżety. Problem w tym, że większość tych urządzeń jest droga, dlatego musimy ostrożnie wybierać te, które ułatwią nam życie i sprawią, że nasze posiłki będą smaczniejsze i zdrowsze. Oto lista najprzydatniejszych narzędzi kuchennych.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Mikser z blenderem

Najlepszym wyborem jest mikser stojący. Ma on wszechstronne użycie. Dzięki wymiennym końcówkom można przygotować wiele potraw, np. przecierane zupy, które dzięki miksowaniu są bardziej kremowe i gęste bez konieczności dodawania masła lub śmietany. Dodatkowo, można zmiksować ulubione owoce z lodem lub jogurtem, zrobić swój własny niskokaloryczny majonez lub sos sałatkowy. Możesz użyć miksera także do zrobienia warzywnego dipu z dodatkiem białego sera.

Książka kucharska

Jeśli nie jesteś po szkole kulinarnej, najprawdopodobniej nie potrafisz sama wymyślać nowych przepisów. I bądźmy szczerzy – każda z nas potrzebuje inspiracji. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w różnorodne książki kucharskie i poradniki do pieczenia. W taki sposób będziesz mogła dogodzić wielu gustom. Poza tym poradniki kucharskie zawierają często informacje na temat zawartości kalorycznej potrawy.

Prodiż

Prodiż to metalowe naczynie z pokrywą wyposażoną w wizjer, zasilane i ogrzewane prądem lub gazem. Możesz rzeczywiście ułatwić sobie życie, przygotowując posiłki w jednym garnku. To naczynie można używać o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także zostawić ciepłe jedzenie dla spóźnialskich. W prodiżu gotuje się potrawy na wolnym ogniu. Dzięki temu z mięsa oddziela się większość tłuszczu.

Minigrill

To urządzenie pozwala ci na szybkie przygotowanie mięsa, kurczaka, ryby lub warzyw bez konieczności dodania oleju. Mięso przygotowane w takim opiekaczu ma na sobie znaki z rusztu, dlatego tak przygotowana potrawa nadaje się nawet do sesji zdjęciowej. W związku z dużą temperaturą pieczenia większość tłuszczu skrapla się, sprawiając, że pokarmy mięsne stają się zdrowsze. Idealnym zamiennikiem takiego małego grilla jest patelnia grillowa z teflonową powłoką, zapobiegającą przywieraniu potraw.

Nieprzywierająca patelnia

Takie naczynie pozwala na eliminację tłuszczu podczas smażenia jaj lub ryb. W gorszych wersjach tych patelni teflon często oddziela się, co jest bardzo niekorzystne dla zdrowia, dlatego na ten sprzęt warto wydać trochę pieniędzy. Teraz na rynku dostępne są nawet nieprzywierające garnki na zupę i rondle. Pamiętaj jedynie, aby trzymać metalowe sztućce z dala od patelni, tak aby nie zniszczyć powłoki teflonowej.

Rice cooker

Narzędzie to jest naczyniem do gotowania ryżu na parze. Można w nim przygotować każdy rodzaj ryżu, a także warzywa. Dodatkową zaletą jest zamontowany podgrzewacz, który może utrzymać temperaturę na kilka godzin. Poza ryżem możesz ugotować w rice cookerze różnorodne warzywa. Nie trzeba co chwilę kontrolować potrawy lub sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Bądź kreatywna i ugotuj ryż z dodatkiem ziół lub pokrojonych warzyw. Możesz także dodać czosnku do parującej wody, tak aby reszta składników stała się aromatyczna i interesująca w smaku.

Możliwości w kuchni są nieograniczone. Wystarczy odrobina pomysłowości i przemyślanych działań, aby zacząć „rządzić w kuchni”. Wyposażona w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO)

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...