Co niszczy witaminy?

Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy, bo właśnie o nich mowa, znajdują się w niemal każdym produkcie spożywczym. W jaki sposób jednak przyrządzać posiłki, by nie traciły one najważniejszych składników?

Ważne witaminy

Bez witamin żaden narząd nie jest w stanie pracować. Niedobór każdej z nich prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia wielu chorób. Warzyw i owoców najczęściej nie spożywamy w formie surowej.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jakie witaminy i minerały wpływają pozytywnie na pracę mózgu?

Witamina B poprawia pamięć. Gdy czujemy się zmęczeni, może to oznaczać, że nasz organizm ma niedobór kwasu foliowego. Z kolei witamina C ułatwia zapamiętywanie....

Witaminy, pomimo tego że nie są źródłem energii, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Są także związkami organicznymi, a to oznacza, że nie są trwałe. Właśnie dlatego nieustannie należy je suplementować, najlepiej w postaci naturalnej.

Związki, jakimi są witaminy, bardzo łatwo ulegają rozpadowi i procesom utleniania. Dotyczy to np. witamin A, B9, C, D,E oraz beta-karotenu. Najmniej trwała z nich jest witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy. Wspomaga ona układ odpornościowy, wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, które chronią przed starzeniem się skóry, oraz wzmacnia układ krążenia.

Proces niszczenia

Najwięcej witamin znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Mogą one stracić jednak swoje odżywcze wartości z wielu powodów. Jednymi z czynników są: zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura otoczenia, dostęp do światła i powietrza czy procesy przeróbki żywności. Niszczy je także obieranie, gotowanie, duszenie oraz smażenie.

W jaki sposób zachować moc witamin?

Owoce i warzywa najlepiej jeść ze skórką. To właśnie w niej zawarte jest bogactwo wielu witamin, składników mineralnych i duże ilości błonnika. Owoce i warzywa powinny być przechowywane w ciemnym miejscu. Promienie słoneczne mogą spowodować utlenienie się witamin, np. A, B2, D, E oraz K.

Szpinak, brukselka, bób, brokuły, jarmuż czy zielony groszek to warzywa, których nie warto gotować w wodzie. Wysoka temperatura niszczy bowiem kwas foliowy, którego duże ilości znajdują się właśnie w tych ciemnozielonych roślinach.

Najlepsze dla naszego zdrowia są ich świeże liście. W kolejnych dniach (nawet, jeżeli są przechowywane w ciemnym miejscu) może dojść do utraty kwasu foliowego nawet do 70 proc.

W wielu domach warzywa i owoce są mrożone. Róbmy to jednak tylko z tymi świeżymi produktami, od razu po ich zakupie. Mrożenie zmniejsza utlenianie się witaminy C. Jest to zdrowszy sposób od kupowania owoców w formie suszonej.

Przygotowywanie obiadu

W jaki sposób obierać warzywa, by nie straciły na wartości? Najlepiej zaraz po obraniu wrzucać je do wody i gotować. Warto jednak pamiętać, by do krojenia używać nierdzewnych noży. Te ze stali powodują reakcję pomiędzy polifenolami (zawartymi np. w szpinaku) a żelazem. W efekcie cenne składniki ulegają zniszczeniu.

Warzywa na obiad (takie jak: kalafior, brokuły czy bób) najlepiej gotować na parze, w wodzie lub na surowo – w formie surówek i sałatek. Te ostatnie w procesie przygotowania tracą tylko 20 proc. witaminy C. Duszenie warzyw obniża ich wartość o 30 proc., natomiast gotowanie – o 50 proc.

Ziemniaki przechowywane w temperaturze pokojowej tracą średnio 15 proc. witaminy C miesięcznie. Obieranie i gotowanie niszczy kolejne 30 do 50 proc. tej witaminy.

Witaminy ulegają zniszczeniu również podczas wylewania wody po gotującej się kaszy lub ryżu. Właśnie dlatego ziarna najlepiej zalewać minimalną ilością wody. Błąd możemy popełnić nawet przy dodawaniu pokrojonej natki pietruszki do zupy. Wskazane jest posypywanie zieleniną dania na samym końcu. W ten sposób nie straci ona cennego kwasu askorbinowego.

Spożywanie owoców i warzyw

Surowe warzywa i owoce jedzmy zaraz po ich obraniu i pokrojeniu, najlepiej na surowo. Te części, które zostawiamy na później, chowajmy w szczelnych, szklanych pojemnikach. W ten sposób zachowamy witaminę A, która wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na wygląd skóry.

Poważnie powinniśmy traktować również informacje na temat picia herbaty z cytryną. Plasterków nie należy dodawać do gorącego naparu. Wysoka temperatura skutecznie zniszczy witaminę C zawartą w cytrusie.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 7 miesięcy temu

Witaminy

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Witaminy
Witaminy

Wszystko o witaminach

Witaminy są bardzo ważnym i niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem naszego organizmu. Niestety, nie są wytwarzane samoistnie, dlatego (...) choroby. Czym są witaminy? Witaminy to...

Witaminy

Niedobory witamin

Niedobory witamin

przemęczenia oraz zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie ma dieta bogata w witaminy. Niestety (...) w organizmie wynika przede wszystkim z niedostatecznej ilości tych składników...

Witaminy

Rola witamin w organizmie

Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety (...) . Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich...

Witaminy

Witaminy i minerały w roślinach

Witaminy muszą być uzupełniane z zewnątrz. Przygotowując posiłek, oceńmy jego jakość odżywczą. Witaminy odpowiadają za układ immunologicznynaszego (...) różnych narządów. Co zrobić, by uniknąć takich komplikacji? Możną...

Witaminy

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Terminem „witamina D" określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie (...) dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol)....

Witaminy

Przeciwutleniacze - działanie, występowanie

Przeciwutleniacze - działanie, występowanie

starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Do przeciwutleniaczy zaliczmy witaminę A, E i C, karotenoidy (...) powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę...

Witaminy

Rodzaje witamin

Witaminy są niezbędne do rozwoju i wzrostu tkanek oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Dzieli (...) awitaminozę oraz przyczynić się do pogorszenia zdrowia. Jednak nadmiar jest również szkodliwy,...

Witaminy

Witamina K - rola, niedobór i nadmiar, występowanie

Witamina K jest substancją chemiczną nazywaną także fitomenadionem, menadionen i menadiolem. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a (...) pochodzenia zwierzęcego. Jaką rolę jeszcze pełni witamina K? Witamina...

Witaminy

Witaminy dla dzieci

Witaminy są dziecku niezbędne do prawidłowego rozwoju. Zapotrzebowanie na te składniki odżywcze jest szczególnie wysokie zwłaszcza w okresie (...) intensywnego wzrostu, gdyż organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsze...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (...) (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach....