Dieta dziecka z alergią pokarmową

Dieta dziecka powinna być bogata i zbilansowana. Co jednak, gdy nasze dziecko cierpi na alergię pokarmową? Powinniśmy odpowiednio kształtować dietę naszego dziecka w zależności od czynników wywołujących alergię, jak również pod kątem zapobiegania alergii. Wykluczając pewne produkty z diety dziecka, aż do momentu, kiedy będą starsze, nie zagwarantuje nam, że u dziecka nigdy nie pojawi się alergia pokarmowa. Jednakże faktem jest, że rodzice często nieświadomie wywołują alergię dając zbyt małym dzieciom nieodpowiednie pokarmy.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Zapobieganie alergii pokarmowej u dzieci

Aby uchronić swoje dziecko od alergii:

  • będąc w ciąży dowiedz się o wszystkich alergiach, które pojawiły się w twojej rodzinie - skłonność do alergii często ma podłoże dziedziczne;
  • w kwestiach karmienia dziecka zawsze słuchaj rad swojego lekarza;
  • karm dziecko piersią lub mlekiem zastępczym, aż skończy rok. Alergia na mleko krowie jest dość powszechna, ale wprowadzenie mleka dopiero jak dziecko ma rok może jej zapobiec;
  • karm dziecko pokarmami stałymi dopiero, gdy zezwoli na to lekarz. Zbyt wczesne ich wprowadzenie może wywołać alergię;
  • dieta dziecka do pierwszego roku życia powinna wykluczać pokarmy, które często powodują alergię. Nie dawaj więc dziecku truskawek, czekolady i jajek;
  • skonsultuj z lekarzem wszelkie próby podania dziecku produktów, które w twojej rodzinie wywołały alergię.

2. Dieta alergika

Dieta dziecka, u którego zdiagnozowano alergię opiera się na zasadzie całkowitego wykluczenia produktów zawierających dany alergen. Ważne jest czytanie etykiet na produktach spożywczych. Czasami produkty zawierają składniki, których byśmy się tam nie spodziewali. Alergia u dzieci jest o tyle problematyczna, że musimy kontrolować to, co dziecko spożywa nie tylko przy nas, ale też poza domem, w szkole, u znajomych.

2.1. Alergia na mleko

Z diety dziecka cierpiącego na ten typ alergii powinniśmy wykluczyć jogurty, ser żółty i biały, śmietanę, masło. Zanim kupisz jakiś produkt, sprawdź czy nie zawiera on kazeiny, laktozy, czy albuminy z mleka.

2.2. Alergia na orzechy

W przypadku alergii na orzechy należy uważać na masło orzechowe, marcepan, nugat, cukierki i ciastka. Nawet produkty przetwarzane w tej samej fabryce, co produkty orzechowe, mogą zawierać ich śladowe ilości.

2.3. Alergia na jajka

Produkty zawierające jajka to: masy kremowe, cukierki, wyroby cukiernicze, lukier, makarony, sosy, majonez, lody i wiele innych. Niestety, takich produktów jest bardzo wiele, najlepiej więc zrobić ich dokładną listę.

Nawet mimo alergii należy się starać, aby dieta dziecka była urozmaicona. Starajmy się zastępować produkty zawierające alergeny ich bezpiecznymi substytutami.

Następny artykuł: Dieta eliminacyjna

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy