Co się kryje w ekspresie do kawy?

Złe wieści dla wszystkich miłośników małej czarnej: okazuje się, że ekspresy do kawy to prawdziwe siedliska bakterii. Naukowcy z Hiszpanii odkryli aż 67 różnych gatunków patogenów w jednym urządzeniu! Co się kryje w ekspresach?

1. Nieprzyjazna mikroflora

Ekspresy do kawy to popularne urządzenia zarówno do użytku domowego, jak i przyrządzania kawy w pracy. Niestety, wilgoć i ciepło stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów i bakterii wewnątrz urządzenia. Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji wzięli pod lupę mikroorganizmy, które można znaleźć w maszynach do parzenia kawy.

Badacze zbadali dziesięć ekspresów tej samej marki, które były używane zarówno w domach, jak i biurach. Zdecydowali, że poddadzą analizie tacki ociekowe. Okazało się, że to prawdziwe siedliska drobnoustrojów. W każdym ekspresie znaleźli od 35 do 67 różnych gatunków mikroorganizmów. Część z nich była szkodliwa dla zdrowia człowieka (m.in. gronkowce, paciorkowce, pałeczki ropy błękitnej, bakterie kałowe).

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Filiżanka bakterii?

Czy powinniśmy się obawiać, że filiżanka ulubionej kawy może być groźna dla zdrowia? Chociaż naukowcy uspokajają, że kofeina ma właściwości antybakteryjne, a najwięcej toksycznych organizmów znajduje się w tackach, to nie jedyne miejsca, w których czają się zarazki.

Zbiornik na wodę, przewody, młynek do ziaren oraz pojemnik na fusy to elementy ekspresu, które również stwarzają warunki do rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim dbać o regularne czyszczenie ekspresu. Nie wystarczy raz na jakiś czas przetarcie urządzenia.

Eksperci twierdzą, że należy raz w tygodniu wyjąć części ekspresu i dokładnie umyć je ciepłą wodą z detergentem. Warto pamiętać też o tym, żeby do zbiornika zawsze nalewać przegotowaną lub przefiltrowaną wodę. Od czasu do czasu warto również zdezynfekować maszynę przy pomocy roztworu z wody i octu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji po analizie próbek stwierdzili, że najwięcej bakterii przenosi się na ekspresy z naszych rąk. Zanim więc przystąpimy do robienia kawy, powinniśmy dokładnie umyć dłonie. Dbanie o higienę i czystość ekspresu to gwarancja, że ulubiony napój nie stanie się nośnikiem szkodliwych zarazków.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!