Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

Damon Gameau, australijski aktor, postanowił przez dwa miesiące całkowicie zmienić dietę, jeść wyłącznie produkty uchodzące za zdrową żywność, a wszystko udokumentować w postaci filmu „That Sugar Film”. Jak zmienił się jego stan zdrowia po 60 dniach eksperymentu?

Bardzo słodki eksperyment

Młody mężczyzna przeprowadził kontrowersyjne badanie na sobie. Do czasu eksperymentu był na diecie niskowęglowodanowej, która nie cieszy się uznaniem wśród dietetyków. Mimo to nie narzekał na swój stan zdrowia – miał prawidłową masę ciała, czuł się dobrze, nie chorował i miał dobrą kondycję.

Jedz to, co kochasz i chudnij

Przekornie postanowił nakręcić film dokumentalny o tym, co się dzieje w organizmie po przejściu na „zdrową dietę”. Przez dwa miesiące jadł produkty, które w sklepach można znaleźć w alejkach z żywnością fit.

Były to głównie niskotłuszczowe jogurty, płatki, batoniki musli, soki owocowe, smoothie, napoje mleczne. W jego diecie nie było żadnych dań typu fast food, słodyczy, alkoholu, tłustych przekąsek. Wyłącznie żywność, która uchodzi za zdrową. Nie zwiększył również podaży kalorycznej – jadł 2300 kalorii dziennie, czyli tyle samo, ile przed eksperymentem.

W produktach, które jadł przez dwa miesiące, znajdowało się na każdy dzień aż 40 łyżeczek cukru. Tyle słodkiego, białego proszku spożywa dziennie przeciętny Australijczyk. Damon chciał pokazać, że nieświadomie zjadamy bardzo dużo cukru, który występuje w większości produktów spożywczych, również tych promowanych jako zdrowe.

Dwa miesiące „zdrowej” diety

Przed rozpoczęciem kontrowersyjnego eksperymentu mężczyzna wykonał wiele badań, aby po dwóch miesiącach móc porównać wyniki. Negatywne skutki  pojawiły się znacznie wcześniej. Damon już po kilku dniach czuł się zmęczony, senny, osłabiony i… głodny.

Po 60 dniach jedzenia „zdrowej” żywności mężczyzna stanął na wadze i spotkał się z lekarzami. Okazało się, że przyjmując tyle samo kalorii co wcześniej, przytył aż dziewięć kilogramów. Najwięcej tkanki tłuszczowej zgromadziło się wokół pasa mężczyzny – aż dziesięć dodatkowych centymetrów w obwodzie brzucha.

Nie tylko wygląd młodego mężczyzny uległ drastycznym zmianom. Najbardziej na cukrowym eksperymencie ucierpiało zdrowie. Lekarze stwierdzili u niego stłuszczenie wątroby oraz pierwsze oznaki problemów z krążeniem. Damon skarżył się na złe samopoczucie, problemy ze snem i brak energii. Czuł się przygnębiony i często miał huśtawki nastrojów, co nie zdarzało mu się wcześniej.

„That Sugar Film” to dowód na to, że kalorie to nie wszystko. Stan zdrowia i ogólnego samopoczucia zależą głównie od tego, skąd pochodzi energia. Damon Gameau udowodnił na własnym przykładzie, że pozornie zdrowa dieta, może doprowadzić do negatywnych zmian w organizmie, a ukryty cukier może być zabójczy. Ponadto zwrócił uwagę opinii publicznej na fakt, że nie wolno ufać reklamom promującym wiele produktów jako zdrowe i dietetyczne. Najlepiej czytać etykiety i sprawdzać, co tak naprawdę serwują nam producenci żywności.

Komentarze (17)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu. Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Odpowiedz
~Szuja
~Szuja ponad rok temu

@~Maczuga: mam cztery wyuczone zawody, w trzech z nich pracowalem zawodowo, a prywatnie jest tego duzo wiecej. W najblizszych dniach bede uczyl sie budowlanki - musze sobie zrobic wylewke, naprawic tynki, potem zostane stolarzem, bo sam sobie meble w kuchni zmontuje, przytne, troche wczesniej hydraulikiem i elektrykiem... I tak bez konca. Musialem tez zastapic pediatre, bo lekarka chciala szczepic na ospe dziecko z goraczka, ale mnie cos tknelo i uparlem sie, zeby sprawdzic temperature. I tak bez konca. Wolalbym za to pracowac juz jako ten programista i placic specjalistom za ich prace, no ale sie nie da. Bo nie wiesz kto jest fachowcem a kto tylko takiego udaje. Sprzeczne opinie, czy to w aptekach u farmaceutki na tamat jakiegos leku, jedna obsmiewa inna i jak tu komus ufac? Skad mam wiedziec, ktory specjalista ma racje? Wiec trzeba samemu sie przekopac przez dokumentacje, opinie, testy, a godziny, dni, tygodnie leca... na czyms na czym wcale nie chcialbym sie znac.

Odpowiedz
~Lars
~Lars ponad rok temu

Dzisiaj na świecie 98% chorób pochodzi z żywności! Jakoś jeszcze 30-40 lat temu nie było takiej zachorowalności na raka, zawały, ...... Dlaczego każdy zna odp na to pytanie. Czy w latach 80 czy 70 ktoś znał takie słowo jak celulit! Dlaczego nic z tym nikt nie zrobi! dlaczego sami siebie trujemy! Czy gen przetrwania w człowieku został usunięty zmodyfikowany jak GMO?

Odpowiedz
~straszne
~straszne ponad rok temu

Hello pod nazwa zdrowa zywnosc mam namysli produkty nieprzetworzone czyli świeże warzywa z których samemu przygotowuje sie posiłek soki wyciskane w domu w soko wirówce jajka najlepsze od kur z własnej hodowli mięso s królika tez najlepiej z własnej hodowli cale szczęście ze mając kawałek ziemi możemy z mężem i dziecmi zdrowo sie odżywiać bo większość żywności jest domowej produkcji niestety organiczne produkty w sklepach sa bardzo drogie kupuje olej kokosowy sporo miesięczne wydaje na to pieniędzy kosmetyków tez trzeba sie nieźle naszukac by jak najmniej chemi zawierały niestety

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Substancje słodzące
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Substancje słodzące
Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

w początkach XIX wieku. Wcześniej środkiem słodzącym był miód pszczeli. Obecnie światowa produkcja cukru przekracza 100 milionów ton rocznie. Polska (...) wszelkich składników odżywczych. Słodząc herbatę, dostarczamy...

Substancje słodzące

Słodziki a zdrowie

słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet. Zastosowanie substancji słodzących Substancje słodzące stosuje się przede wszystkim w: produkcji napojów, gumach...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat - tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

„Biały cukier to zło" - to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W...

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie...

Substancje słodzące

Cukier w diecie

Cukier w diecie

Korzyści ze spożywania cukru są niewspółmierne z jego szkodliwością. Chwilowe nasycenie po zjedzeniu słodkości, w niedługim czasie objawi się niepohamowanym apetytem.

Substancje słodzące

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO)

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO) Odtwórz wideo

Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może jednak być on bardzo niezdrowy...

Substancje słodzące

Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

Rak żywi się cukrem? Zwolennicy tej teorii przekonują, że eliminacja tego składnika z codziennej diety jest w stanie zapobiec rozwojowi nowotworów. U podłoża tej teorii leżą badania noblisty. Doktor Otto Warburg, bo o nim mowa, na podstawie wieloletnich...

Substancje słodzące

Zalety i… cztery pułapki słodzików

Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie wpadać. Tak zwane...