Trwa ładowanie...

Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

 Sylwia Stachura
26.11.2018 10:16
Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?
Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie? (Zdjęcie cukru / Shutterstock)

Damon Gameau, australijski aktor, postanowił przez dwa miesiące całkowicie zmienić dietę, jeść wyłącznie produkty uchodzące za zdrową żywność, a wszystko udokumentować w postaci filmu „That Sugar Film”. Jak zmienił się jego stan zdrowia po 60 dniach eksperymentu?

1. Bardzo słodki eksperyment

Młody mężczyzna przeprowadził kontrowersyjne badanie na sobie. Do czasu eksperymentu był na diecie niskowęglowodanowej, która nie cieszy się uznaniem wśród dietetyków. Mimo to nie narzekał na swój stan zdrowia – miał prawidłową masę ciała, czuł się dobrze, nie chorował i miał dobrą kondycję.

Wyniki eksperymentu mogą być zaskakujące
Wyniki eksperymentu mogą być zaskakujące (youtube.com)

Przekornie postanowił nakręcić film dokumentalny o tym, co się dzieje w organizmie po przejściu na „zdrową dietę”. Przez dwa miesiące jadł produkty, które w sklepach można znaleźć w alejkach z żywnością fit.

Zobacz film: "Coraz więcej cukru w naszej diecie"

Były to głównie niskotłuszczowe jogurty, płatki, batoniki musli, soki owocowe, smoothie, napoje mleczne. W jego diecie nie było żadnych dań typu fast food, słodyczy, alkoholu, tłustych przekąsek. Wyłącznie żywność, która uchodzi za zdrową. Nie zwiększył również podaży kalorycznej – jadł 2300 kalorii dziennie, czyli tyle samo, ile przed eksperymentem.

W produktach, które jadł przez dwa miesiące, znajdowało się na każdy dzień aż 40 łyżeczek cukru. Tyle słodkiego, białego proszku spożywa dziennie przeciętny Australijczyk. Damon chciał pokazać, że nieświadomie zjadamy bardzo dużo cukru, który występuje w większości produktów spożywczych, również tych promowanych jako zdrowe.

2. Dwa miesiące „zdrowej” diety

Przed rozpoczęciem kontrowersyjnego eksperymentu mężczyzna wykonał wiele badań, aby po dwóch miesiącach móc porównać wyniki. Negatywne skutki  pojawiły się znacznie wcześniej. Damon już po kilku dniach czuł się zmęczony, senny, osłabiony i… głodny.

Jedzenie dużej ilości cukru spowodowało osłabienie i głód
Jedzenie dużej ilości cukru spowodowało osłabienie i głód (youtube.com)

Po 60 dniach jedzenia „zdrowej” żywności mężczyzna stanął na wadze i spotkał się z lekarzami. Okazało się, że przyjmując tyle samo kalorii co wcześniej, przytył aż dziewięć kilogramów. Najwięcej tkanki tłuszczowej zgromadziło się wokół pasa mężczyzny – aż dziesięć dodatkowych centymetrów w obwodzie brzucha.

Nie tylko wygląd młodego mężczyzny uległ drastycznym zmianom. Najbardziej na cukrowym eksperymencie ucierpiało zdrowie. Lekarze stwierdzili u niego stłuszczenie wątroby oraz pierwsze oznaki problemów z krążeniem. Damon skarżył się na złe samopoczucie, problemy ze snem i brak energii. Czuł się przygnębiony i często miał huśtawki nastrojów, co nie zdarzało mu się wcześniej.

„That Sugar Film” to dowód na to, że kalorie to nie wszystko. Stan zdrowia i ogólnego samopoczucia zależą głównie od tego, skąd pochodzi energia. Damon Gameau udowodnił na własnym przykładzie, że pozornie zdrowa dieta, może doprowadzić do negatywnych zmian w organizmie, a ukryty cukier może być zabójczy. Ponadto zwrócił uwagę opinii publicznej na fakt, że nie wolno ufać reklamom promującym wiele produktów jako zdrowe i dietetyczne. Najlepiej czytać etykiety i sprawdzać, co tak naprawdę serwują nam producenci żywności.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze