Co siedzi w kebabie?

Masz czasami ochotę na kebaba? Najczęściej sięgamy po niego, gdy brakuje nam pomysłu na ciepły obiad lub dopada nas ochota na fast food. Jest jednym z ulubionych "szybkich" dań Polaków. Wiele osób uważa jednak, że jest tuczący i niezdrowy, i woli przygotowywać własną wersję popularnej potrawy w domu. Inni uważają, że można pozwolić sobie na niego nawet będąc na diecie odchudzającej. Sprawdźmy więc, co tak naprawdę siedzi w kebabie.

Kebab – danie orientalne

Kebab jest jedną z potraw kuchni orientalnej. Z języka tureckiego oznacza „mięso pieczone na szpikulcu”. Nazwa ta określa ok. 20 różnych odmian tego dania.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Na pomysł potrawy wpadł w latach 70. XIX wieku Iskender Efendi – mieszkaniec Bursy, miasta w północnej Turcji. Wynalazł on pionowy obracany grill. Mięso przygotowywane w ten sposób było zdrowe, ponieważ wydobywający się z niego tłuszcz spływał w dół.

Największą popularnością w Polsce cieszy się „doner kebab”, czyli potrawa turecka. Charakterystyczne dla niej jest mięso (baranina, cielęcina, drób) skrawane z rożna. W tym wypadku nie może to być wieprzowina. Podaje się ją z surówką oraz z serem owczym. Współczesna wersja jest nieco inna – mięso wkłada się do pity lub bułki, miesza z surówką i polewa różnego rodzaju sosami.

Kaloryczność kebaba

Po kebaba często sięgają także osoby na diecie, złudnie myśląc, że jest to danie niskokaloryczne. Zawiera ono bowiem tylko cienki placek pieczywa, mięso, warzywa i trochę sosu. Prawda jest jednak inna.

Kaloryczność tego dania różni się od jego wielkości i składników. Kebab ważący ok. 450 gram to średnio ok. 700-900 kcal. Bardziej „dietetyczne” są te podawane w cienkiej tortilli, ale wciąż jest to ok. 680 kcal.

Przeciętna wartość odżywcza takiego dania to: 38,70 g białka, 24,75 g tłuszczu (najczęściej niezdrowego, wielonasyconego) oraz 78,30 g węglowodanów.

Składniki kebaba

Bułka lub tortilla – składa się w większości z mąki pszennej niskiej jakości, wzmacniaczy oraz ulepszaczy. Bułka pita posiada średni indeks glikemiczny wynoszący 57. W związku z tym powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do otyłości i może być niebezpieczne dla osób chorych na cukrzycę. Pieczywo to jest najczęściej przechowywane w zamrażalkach, więc o jego świeżości nie ma co dyskutować.

Mięso – baranina i wołowina, które kuszą zdrową nazwą w menu budek z kebabami nie są czystym mięsem jednego gatunku. Producenci najczęściej mieszają je z innymi rodzajami mięs, a następnie tworzą bryłę, którą widzimy w budce nadzianą na metalowy kij. W jej skład wchodzą, oprócz mięsa: polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze smaku.

Sosy – wysokokaloryczne, łagodne lub ostre. Ich podstawą jest np. majonez lub olej. Polacy najczęściej wybierają sos czosnkowy, który ze zdrowymi właściwościami czosnku nie ma nic wspólnego. Smak i zapach zawdzięcza wyłącznie sproszkowanym przyprawom o dużej zawartości konserwantów. W sosach znajdziesz również takie składniki jak syrop glokozowo - fruktozowy oraz glutaminian sodu.

Warzywa – najczęściej są to: pomidor, ogórek, papryka, cebula, oliwki czy sałata. Jednak i one nie są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Często krojone kilka godzin przed podaniem, tracą swoje wartości odżywcze. Warzywa z puszki często są dosładzane i dosolane.

Zdrowa wersja kebaba

Kebaba możemy przyrządzić samodzielnie w domu. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że danie zostało przygotowane z najwyższej jakości składników i bez zbędnych dodatków chemicznych.

Składniki:

  • gotowe chlebki pita lub tortille,
  • duża pierś z kurczaka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy według uznania,
  • 1/2 małej kapusty czerwonej,
  • świeże warzywa według upodobań, np. pomidor, ogórek, cebula,
  • jogurt naturalny,
  • czosnek.

Mięso kroimy i marynujemy w oliwie i przyprawach, następnie wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Kapustę siekamy i ugniatamy z dodatkiem soli. Odstawiamy, by zmiękła. Kurczaka smażymy na patelni bez dodatkowej ilości tłuszczu. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Kolejnym krokiem jest nakładanie na placki mięsa, surówki i sosu czosnkowego.

Wartość kaloryczna takiego dietetycznego kebaba wynosi 339 kcal, a w tym: 25,4 kcal białka, 8 g tłuszczu, 50 g węglowodanów, 9 g błonnika pokarmowego i 42,3 mg cholesterolu. To źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, cynku oraz witamin C, E oraz tych z grupy B.

Komentarze (5)
~kondor
~kondor ponad rok temu

He he Jeśli jakiś leming który napisał ten artykuł w którym napisał, że zdrowe jest mięso kurczaka to gratuluje mu wiedzy he he he Mięso kurczaka kupowane w markecie czy sklepie osiedlowym to ... trucizna, syf, chemia ogólnie g...! Jeśli ktoś chce zjeść zdrową potrawę, nieważne czy to kebab czy gulasz to niech kupi prawdziwe mięso ze wsi, jak nie ma możliwości kupna takiego mięsa, polecam dania bez mięsne, no chyba, że chce krótko pożyć i utrzymywać całą bandę lemingów lekarzy i farmaceutów, bo to oni stoją za całą niezdrową żywnością nafaszerowaną chemią!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia arabska
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Kuchnia arabska
Kuchnia arabska

Dania z Bliskiego Wschodu w twojej kuchnni (WIDEO)

Jeśli chcesz ugotować coś orientalnego w kuchni, sięgnij po przepisy z Bliskiego Wschodu. Śniadanie warto urozmaicić, przygotowując pyszną jajecznicę nie z kurzych, ale z kaczych jaj. Do pożywnego posiłku warto dodać szczyptę kurkumy oraz curry, a także...

Kuchnia arabska

Kebab - kalorie, informacje

Kebab to popularna na całym świecie potrawa kuchni arabskiej. Od kilku lat kebab święci również tryumfy w Polsce, gdzie jest sprzedawany w licznych restauracjach i budkach. Kebab to potrawa posiadająca wiele odmian i wariantów, tak więc w różnych lokalach...

Kuchnia arabska

Wieprzowina z daktylami i rogaliki z daktylową konfiturą (WIDEO)

Egzotyczne przyprawy i owoce pochodzące z najdalszych zakątków świata nareszcie są łatwo dostępne w polskich sklepach. Teraz pytanie brzmi, jak wykorzystać na przykład daktyle czy jagody goji. Chociaż dla niektórych są za słodkie, te suszone owoce genialnie...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

kiełbasa pojawia się w 1893 roku. Najstarsza receptura w kraju pochodzi właśnie z tego roku. Co "siedzi" w białej kiełbasie? Czy faktycznie

Czy w ciąży mogę...?

Ciąża a komputer

Ciąża a komputer

Istnieją pogłoski, że kontakt z ekranem komputera zwiększa ryzyko poronienia lub powoduje wady rozwojowe płodu, ponieważ zwykle siedzi się blisko niego.

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

menstruacyjny. Zobacz także: Konserwanty, alergeny, szkodliwe substancje. Sprawdziliśmy, co "siedzi" w tuszu do rzęs Usuwa obrzęki Majeranek

Zdrowe odżywianie

Sposób jedzenia zdradza twoją osobowość

Sposób jedzenia zdradza twoją osobowość

ta jest dość znerwicowana również, kiedy nie siedzi przy stole. Fobie jedzeniowe i niechęć do próbowania nowych smaków często są powiązane z cechami

Fast food

Co siedzi w chipsach?

Co siedzi w chipsach?

Niezdrowa przekąska Ziemniaczane, paprykowe, cebulkowe i wiele innych bardzo różnych smaków. Chipsy spoglądają na nas z półek w niemalże każdym sklepie. I trudno się dziwić - na europejskim rynku dostępne są od 1921 roku, czyli niemal stu lat. Przez...