Cukier brzozowy – charakterystyka, właściwości zdrowotne, pozytywny wpływ na zęby i odporność

Cukier brzozowy, inaczej zwany ksylitolem, jest naturalnym słodzikiem, który stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru. Cukier brzozowy zawiera prawie połowę mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny. Bardzo rzadko można spotkać się z ubocznymi skutkami związanymi z jego spożyciem, a dopuszczalna dzienna dawka nie została ustalona. Jednak nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ może to prowadzić do lekkich biegunek lub skurczów brzucha.

1. Cukier brzozowy – ogólna charakterystyka

Cukier brzozowy pod względem chemicznym jest pentanolem, zawiera pięć atomów węgla w cząsteczce, przynależy do grupy alkoholi, a nie tak jak zwykły cukier do węglowodanów. Cukier brzozowy możemy spotkać w owocach i warzywach, w przemyśle wytwarzany jest z włókien brzozy. Cukier brzozowy dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej także w marketach i małych sklepikach. Cukier brzozowy wygląda oraz smakuje jak zwykły cukier, ale na tym podobieństwa się kończą. Ksylitol nie posiada właściwości toksycznych, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i dobrze się wchłania.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

 

Cukier brzozowy stanowi dużo zdrowszą alternatywę dla zwykłego cukru
Cukier brzozowy stanowi dużo zdrowszą alternatywę dla zwykłego cukru

2. Cukier brzozowy – właściwości zdrowotne

Cukier brzozowy posiada węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób niezależny od insuliny, czyli nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi, dlatego też ksylitol zalecany jest cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoodpornością. Cukier brzozowy zawiera dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier, dlatego polecany jest osobom, które zmagają się z nadwagą lub otyłością. Jego dodatkową cechą jest to, że zmniejsza łaknienie na słodycze. Używanie cukru brzozowego odgrywa również rolę w mineralizacji kości, gdyż stymuluje wchłanianie wapnia w jelitach.. Dlatego u osób, u których została zdiagnozowana osteoporoza, polecane jest wprowadzenie do swojego menu ksylitolu. A więc działa odwrotnie do cukru.

Ksylitol, czyli cukier brzozowy
Ksylitol, czyli cukier brzozowy [5 zdjęć]

Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa...

zobacz galerię

3. Cukier brzozowy doskonały na zęby

Wyniki badań dowiodły, że cukier brzozowy wspomaga zapobieganie próchnicy oraz innych chorób zębów. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w jamie ustnej i tym samym nie zamienia się w kwasy. Bierze udział w utrzymaniu równowagi wapniowo-fosforanowej w ślinie, korzystnie wpływając na mineralizację szkliwa. Ponadto wpływa na pobudzenie produkcji śliny – naturalnej ochrony szkliwa przed bakteriami. Warto zatem dzieciom zamiast zwykłego cukru, który powoduje próchnicę, podawać cukier brzozowy.

Zobacz także:

4. Cukier brzozowy – wzmacnia odporność

Cukier brzozowy wspiera organizm nie tylko w walce z bakteriami płytki nazębnej, ale także z innymi patogenami, jakie mogą mieć działanie chorobotwórcze. Dzięki pozytywnemu oddziaływaniu na mikroflorę jelitową wpływa pozytywnie na układ immunologiczny. Jest to zupełne przeciwieństwo cukru białego, który wspomaga rozwój różnych bakterii i grzybów oraz źle wpływa na mikrobiotę.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.