Cukier w leczeniu przewlekłych infekcji bakteryjnych

Dr Collins z Uniwersytetu Bostońskiego dokonał zaskakującego odkrycia – dowiódł, iż cukier zwiększa skuteczność leczenia przewlekłych bakteryjnych infekcji, w tym zakażeń gronkowcami, paciorkowcami, a także gruźlicy i infekcji dróg moczowych.

Przyczyny przewlekłych infekcji bakteryjnych

Przewlekłe i nawracające infekcje wywoływane są przez bakterie, które potrafią wytrwać w organizmie mimo antybiotykoterapii. Jest to niewielka podgrupa bakterii, które mają zdolność wyłączania swojego metabolizmu i przechodzenia w stan hibernacji. W rezultacie pacjent początkowo wraca do zdrowia i wygląda na to, że leczenie poskutkowało. Po tygodniach lub miesiącach bakterie ponownie się uaktywniają i dochodzi do nawrotu choroby, często w bardziej agresywnej postaci. Przez to czas trwania choroby przeciąga się do wielu miesięcy, a infekcja często rozprzestrzenia się na nerki i inne narządy. Bakterie wywołujące tego typu infekcje różnią się od antybiotykoopornych bakterii tym, że w przypadku tych drugich zdolność przetrwania leczenia wynika z genetycznych mutacji, do których doszło ze względu na częste wystawianie na działanie antybiotyków. Bakterie, które potrafią przechodzić w stan hibernacji, nie licząc tej jednej cechy, niczym nie różnią się od innych bakterii.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Wpływ cukru na bakterie

Zgodnie z wynikami badań naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego, cukier stymuluje zahibernowane bakterie do uaktywnienia się, dzięki czemu ponownie stają się one podatne na działanie antybiotyków. Dodając cukier do leków zwiększa się skuteczność ich działania. Stosując tą strategię w ciągu zaledwie dwóch godzin naukowcom udało się wyeliminować 99,9% bakterii E. coli, które są częstą przyczyną infekcji dróg moczowych. Bez zastosowania cukru leki nie skutkowały. Nowa metoda sprawdziła się również w walce z bakteriami Staphylococcus aureus, które prowadzą do niekiedy śmiertelnych zakażeń gronkowcowych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Substancje słodzące
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Substancje słodzące
Substancje słodzące

Słodziki a zdrowie

słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet. Zastosowanie substancji słodzących Substancje słodzące stosuje się przede wszystkim w: produkcji napojów, gumach...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat - tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

„Biały cukier to zło" - to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W...

Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

wieku. Wcześniej środkiem słodzącym był miód pszczeli. Obecnie światowa produkcja cukru przekracza 100 milionów ton rocznie. Polska (...) wszelkich składników odżywczych. Słodząc herbatę, dostarczamy więc organizmowi...

Substancje słodzące

Cukier w diecie

Cukier w diecie

Korzyści ze spożywania cukru są niewspółmierne z jego szkodliwością. Chwilowe nasycenie po zjedzeniu słodkości, w niedługim czasie objawi się niepohamowanym apetytem.

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie...

Substancje słodzące

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO)

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czym można zastąpić cukier? Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może...

Substancje słodzące

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

) i szkodliwych dla organizmu właściwości? Wypróbuj erytrytol. To naturalnie słodka substancja, którą możemy pozyskać poprzez fermentację kukurydzy (...) jest dodatkowych substancji. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne...

Substancje słodzące

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Słodki zabójca Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 25 gramów cukru, czyli około sześciu łyżeczek. Nie chodzi tu tylko o cukier dodawany samodzielnie, np. do herbaty, ale o cukier ogólnie, który znajduje się w wielu...