Faszerowana cukinia - właściwości cukinii, składniki, sposób przygotowania, inne dania

Faszerowana cukinia jest bardzo popularnym daniem w polskich domach. Cukinia nie bez powodu staje się coraz popularniejszym warzywem, wykorzystywanym nie tylko w diecie wegan, ale także osób, które stosują tradycyjną dietę. Dzieje się tak nie tylko ze względu na jej niezwykłe walory smakowe, ale także właściwości odżywcze.

Zobacz film: "Placki ziemniaczane z cukinią"

1. Faszerowana cukinia - właściwości cukini

Cukinia to odmiana dyni. Przez niektórych nazywana jest kabaczkiem lub małą dynią. Cukinia posiada wielu zwolenników nie tylko ze względu na swój smak ale także na wartości odżywcze. Cukinia idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie odchudzającej, ponieważ posiada niską wartość energetyczną - 100 gram cukinii to zaledwie 15kcal.

Cukinia zawiera bowiem wapń, potas, witaminę B1, B2, PP, C i karoteny, które mają działanie antyoksydacyjne. Jest niskokaloryczna i nie kumuluje metali ciężkich.

Cukinia zawiera także białko oraz błonnik pokarmowy oraz witaminę A i witaminę K. Ze względu na posiadanie wielu właściwości zdrowotnych cukinii warto włączyć cukinię do dwojej codziennej diety. Dobrym pomysłem będzie właśnie faszerowana cukinia.

2. Faszerowana cukinia - składniki

Faszerowana cukinia jest daniem bardzo smacznym, latwym oraz szybkim w przygotowaniu. Aby faszerowana cukinia mogła być przygotowana będziemy potrzebować następujące składniki:

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej...

zobacz galerię

3. Faszerowana cukinia - sposób przygotowania

Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie umyć cukinię. Następnie kroimy cukinię na dwie równe połówki. Wydrążamy z niej środek zawierający nasiona. Pozostałe warzywa, paprykę (z której wcześniej usuwamy gniazda nasienne) i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię lejemy odrobinę oliwy z oliwek.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę oraz startą marchewkę. Do smażących się warzyw dodajemy posiekaną na drobno natkę pietruszki. Warzywa możemy doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami. Uprzednio wydrążoną cukinię lekko solimy. Wkładamy do niej przygotowany na patelni farsz. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy tłuszczem (np. oliwą z oliwek).

Zobacz także:

Aby faszerowana cukinia się nie przypaliła, musimy położyć na blaszce aluminiową folię kuchenną. Na folię kładziemy cukinię wypełnioną warzywami. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cukinię faszerujemy i pieczemy przez około 40 minut.

4. Faszerowana cukinia - inne dania z cukinii

Faszerowana cukinia to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania cukinii w kuchni. Cukinia jest dość popularnym warzywem, która stanowi podstawe do wielu dań a także jest smacznym dodatkiem. Oprócz faszerowanej cukinii bardzo często przyrządza się cukinię grillowaną z przyprawami a także wykorzystuje się cukinię do wielu sałatek. Bardzo popularnym daniem jest także krem z cukinii oraz placki z cukinii. Póki co delektujmy się jednak prostym i pysznym daniem, jakim jest faszerowana cukinia.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy