Cukinia nadziewana

Cukinia nie bez powodu staje się coraz popularniejszym warzywem, wykorzystywanym nie tylko w diecie wegan, ale także osób, które stosują tradycyjną dietę. Dzieje się tak nie tylko ze względu na jej niezwykłe walory smakowe, ale także właściwości odżywcze. Cukinia zawiera bowiem wapń, potas, witaminy B1, B2, PP, C i karoten. Jest niskokaloryczna i nie kumuluje metali ciężkich.

Składniki:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie umyć cukinię. Następnie kroimy cukinię na dwie równe połówki. Wydrążamy z niej środek zawierający nasiona. Pozostałe warzywa, paprykę (z której wcześniej usuwamy gniazda nasienne) i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię lejemy odrobinę oliwy z oliwek.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę oraz startą marchewkę. Do smażących się warzyw dodajemy posiekaną na drobno natkę pietruszki. Warzywa możemy doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami. Uprzednio wydrążoną cukinię lekko solimy. Wkładamy do niej przygotowany na patelni farsz. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy tłuszczem (np. oliwą z oliwek).

Aby uniknąć przypalenia cukinii, musimy położyć na blaszce aluminiową folię kuchenną. Na folię kładziemy cukinię wypełnioną warzywami. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Nadziewaną cukinię pieczemy przez około 40 minut.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki wegańskie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki wegańskie
Przystawki wegańskie

Szaszłyki brokułowe w cieście

Szaszłyki brokułowe w cieście

Wbrew pozorom, przekąski wegetariańskie nie są zbiorem ograniczonym i pozwalają na eksperymentowanie. Jedną z nich są szaszłyki warzywne w cieście. Do ciasta nie trzeba używać jajek, bo można je przygotować, używając wyłącznie mąki, wody i oleju. Składniki: 1...

Przystawki wegańskie

Dziki ryż z wegańskim curry (WIDEO)

Kolarstwo oraz** wegańska kuchnia** to jedne z pasji Czesława Langa, który w kuchni „Dzień Dobry TVN" przygotował kilka swoich popisowych dań (...) doskonale wspomagających oczyszczanie organizmu. Kuchnia wegańska...

Przystawki wegańskie

Tofu z patelni

Tofu z patelni

Tofu, sezam, marchewki, cebula i grzyby - co zdrowszego można zjeść na obiad lub kolację?

Przystawki wegańskie

Omlet z kalafiorem

Kalafior, który jest głównym składnikiem tej zapiekanki na śniadanie lub południową przegryzkę, jest bardzo zdrowy. Doskonale nadaje się na element diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu...

Przystawki wegańskie

Szaszłyki pieczarkowe

Szaszłyki pieczarkowe

Szaszłyki warzywne mogą stanowić ważny element nie tylko diety wegańskiej, ale tradycyjnej, opierającej się na mięsie i produktach pochodzenia

Przystawki wegańskie

Smacznie i zdrowo. Wegańska kuchnia Iny Rybarczyk (WIDEO)

Blogerka kulinarna, Ina Rybarczyk, przedstawia swoje pomysły na tradycyjne dania, ale w zdrowszej wegańskiej wersji bez glutenu. Kuchnia wegańska (...) , by wyczarować wspaniałe potrawy. Blogerka przygotowała kopytka...

Przystawki

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Nadziewana cukinia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy mają ochotę coś przekąsić. To dobry pomysł także na przystawkę.

Dania z warzyw

Cukinia z bakłażanem

Cukinia z bakłażanem

Połączenie pysznej cukinii z oryginalnym bakłażanem gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Poza tym taka sałatka to samo zdrowie.

Woda

Ugaś pragnienie, jedząc

Ugaś pragnienie, jedząc

ze względu na swoje walory smakowe. Ponadto w 95% składa się z wody, dzięki czemu pomaga uzupełnić płyny w organizmie. Cukinia Cukinia

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

10 zdrowych zamienników codziennych produktów

10 zdrowych zamienników codziennych produktów

. Jest to dobre rozwiązanie dla diabetyków i alergików. Tym bardziej, że dostarczamy sobie jednocześnie białka i dobrych kwasów tłuszczowych omega-3. Cukinia Użyj (...) obieraka kuchennego, by przyrządzić spaghetti. W tym wypadku cukinia...