Cukinia faszerowana - właściwości cukinii, składniki, sposób przygotowania, inne dan

Cukinia nie bez powodu staje się coraz popularniejszym warzywem, wykorzystywanym nie tylko w diecie wegan, ale także osób, które stosują tradycyjną dietę. Dzieje się tak nie tylko ze względu na jej niezwykłe walory smakowe, ale także właściwości odżywcze. Cukinia zawiera bowiem wapń, potas, witaminy B1, B2, PP, C i karoten. Jest niskokaloryczna i nie kumuluje metali ciężkich. Bardzo popularnym daniem przygotowywanym w polskich domach jest cukinia faszerowana.

Cukinia faszerowana - właściwości cukini

Cukinia to odmiana dyni. Przez niektórych nazywana jest kabaczkiem lub małą dynią. Cukinia posiada wielu zwolenników nie tylko ze względu na swój smak ale także na wartości odżywcze. Cukinia idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie odchudzajacej, ponieważ posiada niską wartość energetyczną - 100 gram cukinii to zaledwie 15kcal. Cukinia zawiera także białko oraz błonnik pokarmowy. Cukinia zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza bardzo ważną witaminę B1 oraz B3 a także witaminę C, która wzmacnia organizm. Cukinia zawiera także duzo karotenów, które mają działanie antyoksydacyjne oraz witaminę A i witaminę K. Ze względu na posiadanie wielu właściwości zdrowotnych warto włączyć cukinię do dwojej codziennej diety. Dobrym pomysłem będzie właśnie przygotowanie cukinii faszerowanej.

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały...

Cukinia faszerowana - składniki

Cukinia faszerowana jest daniem bardzo smacznym, latwym oraz szybkim w przygotowaniu. Aby przygotować cukinię faszerowaną będziemy potrzebować:

Składniki do cukini faszerowanej:

Cukinia faszerowana - sposób przygotowania

Sposób przygotowania cukini faszerowanej:

Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie umyć cukinię. Następnie kroimy cukinię na dwie równe połówki. Wydrążamy z niej środek zawierający nasiona. Pozostałe warzywa, paprykę (z której wcześniej usuwamy gniazda nasienne) i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię lejemy odrobinę oliwy z oliwek.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę oraz startą marchewkę. Do smażących się warzyw dodajemy posiekaną na drobno natkę pietruszki. Warzywa możemy doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami. Uprzednio wydrążoną cukinię lekko solimy. Wkładamy do niej przygotowany na patelni farsz. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy tłuszczem (np. oliwą z oliwek).

Aby uniknąć przypalenia cukinii, musimy położyć na blaszce aluminiową folię kuchenną. Na folię kładziemy cukinię wypełnioną warzywami. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cukinię faszerujemy i pieczemy przez około 40 minut.

Cukinia faszerowana - inne dania

Cukinia jest dość popularnym warzywem, która stanowi podstawe do wielu dań a także jest smacznym dodatkiem. Oprócz cukinii faszerowanej bardzo często przyrządza się cukinię grillowaną z przyprawami a także wykorzystuje się cukinię do wielu sałatek. Bardzo popularnym daniem jest także krem z cukinii oraz placki z cukinii.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki wegańskie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki wegańskie
Przystawki wegańskie

Szaszłyki brokułowe w cieście

Szaszłyki brokułowe w cieście

Wbrew pozorom, przekąski wegetariańskie nie są zbiorem ograniczonym i pozwalają na eksperymentowanie. Jedną z nich są szaszłyki warzywne w cieście. Do ciasta nie trzeba używać jajek, bo można je przygotować, używając wyłącznie mąki, wody i oleju. Składniki: 1...

Przystawki wegańskie

Dziki ryż z wegańskim curry (WIDEO)

Kolarstwo oraz** wegańska kuchnia** to jedne z pasji Czesława Langa, który w kuchni „Dzień Dobry TVN" przygotował kilka swoich popisowych dań (...) doskonale wspomagających oczyszczanie organizmu. Kuchnia wegańska...

Przystawki wegańskie

Tofu z patelni

Tofu z patelni

Tofu, sezam, marchewki, cebula i grzyby - co zdrowszego można zjeść na obiad lub kolację?

Przystawki wegańskie

Szaszłyki pieczarkowe

Szaszłyki pieczarkowe

Szaszłyki warzywne mogą stanowić ważny element nie tylko diety wegańskiej, ale tradycyjnej, opierającej się na mięsie i produktach pochodzenia

Przystawki wegańskie

Omlet z kalafiorem

Kalafior, który jest głównym składnikiem tej zapiekanki na śniadanie lub południową przegryzkę, jest bardzo zdrowy. Doskonale nadaje się na element diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu...

Przystawki wegańskie

Smacznie i zdrowo. Wegańska kuchnia Iny Rybarczyk (WIDEO)

Blogerka kulinarna, Ina Rybarczyk, przedstawia swoje pomysły na tradycyjne dania, ale w zdrowszej wegańskiej wersji bez glutenu. Kuchnia wegańska (...) , by wyczarować wspaniałe potrawy. Blogerka przygotowała kopytka...

Przystawki

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Nadziewana cukinia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy mają ochotę coś przekąsić. To dobry pomysł także na przystawkę.

Zupy wegetariańskie

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

, więc warto włączyć ją w codzienną dietę. Przygotowanie zupy jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 1 kg cukinii, 4 średnie ziemniaki, 2 (...) Zupa krem z cukinii to niezbyt...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Warzywa i owoce, które schłodzą cię w gorący dzień

Warzywa i owoce, które schłodzą cię w gorący dzień

w sezonie ze względu na właściwości nawadniające, a przez to schładzające organizm, jest cukinia. Zawiera 95 proc. wody. Pamiętaj jednak, że długa (...) pragnienie jedzone na surowo, ale też sprawdzą się do przygotowania...