Cydr – historia, ciekawostki

Sporządzenie cydru nie jest skomplikowane, bo cydr to po prostu… napój z fermentowanych jabłek. Cydr bazuje na moszczu, czyli mętnym soku, który fermentowany jest tak jak wino. Można zatem z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że cydr jest to wino z jabłek. Zawartością procentową alkoholu przypomina jednak piwo (w cydrach może znaleźć się od 2% do 8% zawartości alkoholu).

1. Cydr - historia

Cydr produkowano już w starożytności. Pierwsze wina jabłkowe robiono w II tysiącleciu przed naszą erą w Chinach oraz Egipcie. Jako pierwszy o produkcji cydru pisał Piliniusz Starszy w „Historii naturalnej”. Produkowanie cydru ma również celtyckie korzenie. Po dziś dzień  cydr wytwarzany jest w regionach charakterystycznych dla tych kultur.

Jeśli chodzi o Średniowiecze, to cydr zaczęto przyrządzać na początku w Hiszpanii, Anglii, Normandii i Walii. W Polsce cydr znany jest od XVI wieku. Chociaż coraz bardziej popularną nazwą jest cydr – niegdyś alkoholowy napój nosił miano jabłecznika. Warto podkreślić, iż cydr dopiero od niedawna cieszy się u nas większą popularnością. Znacznie większe uznanie posiada na Litwie.

Zobacz film: "#techgadżet Sam zrób cydr i naucz się grać na gitarze"

Dzisiaj za największych potentatów cydru uznaje się Wielką Brytanię, Normandię, Brytanię, północną Hiszpanię, Belgię, a także Niemcy.

Cydr jest delikatnym jabłkowym alkoholem
Cydr jest delikatnym jabłkowym alkoholem

2. Cydr - właściwości

Cydr to nie tylko wino jabłkowe, ale również napój bogaty w wartości odżywcze. Cydr zawiera witaminę A, witaminę E, witaminę C i witaminy z grupy B. Ponadto cydr zawiera składniki mineralne takie jak żelazo, sód i wapń. Zawarte w cydrze przeciwutleniacze podnoszą ilość cholesterolu HDL, który jest zdrowy dla naszego organizmu i obniżają cholesterol LDL, który nie jest korzystny dla zdrowia.

Dzięki swoim składnikom cydr zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, nowotwory a także chorobę niedokrwienną serca. Warto jednak tu zaznaczyć, że cydr jest alkoholem i należy go spożywać w ograniczonych ilościach.

3. Cydr – ciekawostki

Z całą pewnością cydr nie wszystkim posmakuje. Zdecydowanie jest to napój dla prawdziwych smakoszy. Nasze odczucia smakowe będą związane przede wszystkim z rodzajem jabłek. Amatorzy cydru podkreślają jego cierpki, kwaskowaty i wytrawny aromat. Mogą pojawić się w nim nuty korzenne, ziemiste, a nawet nabiałowe.

To też warto wiedzieć

Oprócz wytrawnego na rynku funkcjonuje jeszcze cydr słodki. Ma on delikatniejszy smak i aromat. Na sklepowych półkach można również znaleźć napoje aromatyzowane. Do najpopularniejszych zaliczymy cydry o smaku malinowym, brzoskwiniowe, gruszkowe. Coraz częściej spotyka się również egzotyczne smaki cydru.

Cydr sam w sobie nie jest gazowany (zresztą podobnie jak piwo). W tradycji cydry hiszpańskie nie są wzbogacane gazem, angielskie odpowiedniki posiadają mało gazu, natomiast z najbardziej gazowanych cydrów słynie Francja. Inną kwestią są trunki produkowane na skalę przemysłową. Takie napoje są najczęściej mocno gazowane.

Kiedyś do produkcji cydru używano głównie odmian jabłek cydrowych (np. odmiany słodkie, kwaśne, gorzko-słodkie oraz gorzko-kwaśne). Dzisiaj z powodzeniem wybiera się jabłka deserowe. Natomiast do cydrów przemysłowych używane są koncentraty oraz zagęszczone soki.

Cydr – alkohol dobry dla zdrowia?
Cydr – alkohol dobry dla zdrowia? [5 zdjęć]

Cydr, nazywany też jabłecznikiem, to napój o zawartości alkoholu ok. 1-8 proc. Powstaje z przefermentowanego...

zobacz galerię

Podczas produkcji na skalę przemysłową zaszczepia się do fermentacji drożdże. Przy nieco bardziej regionalnych odmianach zachodzi tak zwana spontaniczna fermentacja. W przypadku stosowania całych jabłek są one rozgniatane na płasko w specjalnej prasie.

Aby kupić dobry cydr i jednocześnie poczuć smak jabłkowej tradycji, warto czytać etykiety. W szczególności, jeśli chodzi o cydry typowo przemysłowe. Niestety, często są wzbogacane o dodatek sztucznych składników oraz aromatów. Cydr podaje się z lodówki. Najlepsza temperatura podania to 10-12 stopni.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.