Cydr – historia, ciekawostki

Sporządzenie cydru nie jest skomplikowane, bo cydr to po prostu… napój z fermentowanych jabłek. Cydr bazuje na moszczu, czyli mętnym soku, który fermentowany jest tak jak wino. Można zatem z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że cydr jest to wino z jabłek. Zawartością procentową alkoholu przypomina jednak piwo (w cydrach może znaleźć się od 2% do 8% zawartości alkoholu).

Cydr - historia

Cydr produkowano już w starożytności. Pierwsze wina jabłkowe robiono w II tysiącleciu przed naszą erą w Chinach oraz Egipcie. Jako pierwszy o produkcji cydru pisał Piliniusz Starszy w „Historii naturalnej”. Produkowanie cydru ma również celtyckie korzenie. Po dziś dzień  cydr wytwarzany jest w regionach charakterystycznych dla tych kultur.

Zobacz film: "#techgadżet Sam zrób cydr i naucz się grać na gitarze"

Jeśli chodzi o Średniowiecze, to cydr zaczęto przyrządzać na początku w Hiszpanii, Anglii, Normandii i Walii. W Polsce cydr znany jest od XVI wieku. Chociaż coraz bardziej popularną nazwą jest cydr – niegdyś alkoholowy napój nosił miano jabłecznika. Warto podkreślić, iż cydr dopiero od niedawna cieszy się u nas większą popularnością. Znacznie większe uznanie posiada na Litwie.

Dzisiaj za największych potentatów cydru uznaje się Wielką Brytanię, Normandię, Brytanię, północną Hiszpanię, Belgię, a także Niemcy.

Cydr - właściwości

Cydr to nie tylko wino jabłkowe, ale również napój bogaty w wartości odżywcze. Cydr zawiera witaminę A, witaminę E, witaminę C i witaminy z grupy B. Ponadto cydr zawiera składniki mineralne takie jak żelazo, sód i wapń. Zawarte w cydrze przeciwutleniacze podnoszą ilość cholesterolu HDL, który jest zdrowy dla naszego organizmu i obniżają cholesterol LDL, który nie jest korzystny dla zdrowia.

Dzięki swoim składnikom cydr zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, nowotwory a także chorobę niedokrwienną serca. Warto jednak tu zaznaczyć, że cydr jest alkoholem i należy go spożywać w ograniczonych ilościach.

Cydr – ciekawostki

Z całą pewnością cydr nie wszystkim posmakuje. Zdecydowanie jest to napój dla prawdziwych smakoszy. Nasze odczucia smakowe będą związane przede wszystkim z rodzajem jabłek. Amatorzy cydru podkreślają jego cierpki, kwaskowaty i wytrawny aromat. Mogą pojawić się w nim nuty korzenne, ziemiste, a nawet nabiałowe. Oprócz wytrawnego na rynku funkcjonuje jeszcze cydr słodki. Ma on delikatniejszy smak i aromat. Na sklepowych półkach można również znaleźć napoje aromatyzowane. Do najpopularniejszych zaliczymy cydry o smaku malinowym, brzoskwiniowe, gruszkowe. Coraz częściej spotyka się również egzotyczne smaki.

Cydr sam w sobie nie jest gazowany (zresztą podobnie jak piwo). W tradycji cydry hiszpańskie nie są wzbogacane gazem, angielskie odpowiedniki posiadają mało gazu, natomiast z najbardziej gazowanych cydrów słynie Francja. Inną kwestią są trunki produkowane na skalę przemysłową. Takie napoje są najczęściej mocno gazowane.

Kiedyś do produkcji cydru używano głównie odmian jabłek cydrowych (np. odmiany słodkie, kwaśne, gorzko-słodkie oraz gorzko-kwaśne). Dzisiaj z powodzeniem wybiera się jabłka deserowe. Natomiast do cydrów przemysłowych używane są koncentraty oraz zagęszczone soki. Podczas produkcji na skalę przemysłową zaszczepia się do fermentacji drożdże. Przy nieco bardziej regionalnych odmianach zachodzi tak zwana spontaniczna fermentacja. W przypadku stosowania całych jabłek są one rozgniatane na płasko w specjalnej prasie.

Cydr – alkohol dobry dla zdrowia?

Cydr, nazywany też jabłecznikiem, to napój o zawartości alkoholu ok. 1-8 proc. Powstaje z przefermentowanego soku jabłkowego z dojrzałych owoców. Jego...

Aby kupić dobry cydr i jednocześnie poczuć smak jabłkowej tradycji, warto czytać etykiety. W szczególności, jeśli chodzi o cydry typowo przemysłowe. Niestety, często są wzbogacane o dodatek sztucznych składników oraz aromatów. Cydr podaje się z lodówki. Najlepsza temperatura podania to 10-12 stopni.

Magdalena Wawszczak, 2 tygodnie temu

Alkohole

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alkohole
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Alkohole
Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Alkohole

Naturalne lekarstwa na kaca

Naturalne lekarstwa na kaca

i dodać plasterek cytryny. Gwarantujemy, że napój z imbiru szybko stawia na nogi i niweluje problemy z żołądkiem. Zobacz także: Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca

Alkohole

Poznaj mity na temat kaca

Poznaj mity na temat kaca

wypitego alkoholu. Wino to najłagodniejszy wybór Fakt: Czerwone wino zawiera taninę, która u niektórych osób powoduje ból głowy. Słodowe alkohole

Alkohole

Niemal każdy dorosły Polak pije alkohol, ale nie wie jak dużo

95 procent dorosłych Polaków pije alkohol. Jednocześnie prawie taka sama liczba osób nie wie, ile go spożywa. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu „Czego Polacy o alkoholu nie wiedzą?". W badaniu, wykonanym na zlecenie Związku Pracodawców Polski...

Alkohole

Wino z winogron - właściwości, przepis

Winogrona są cenione za swoje właściwości zdrowotne. Wino przygotowywane z winogron jest alkoholem znanym i cenionym od wieków. Przepis na wino z winogron jest bardzo prosty, a lista składników wydaje się łatwo dostępna. Bazą do wina z winogron są oczywiście...

Alkohole

Jak pić rozsądnie, czyli alkohol do obiadu (WIDEO)

Jak głosi znane wszystkim przysłowie, alkohol jest dla mądrych ludzi. Jeszcze nasze prababki uważały, że wart codziennie wypijać kieliszek wódki lub nalewki dla zdrowotności. Ich myślenie wcale nie mijało się z prawdą. Już jakiś czas temu udowodniono,...

Alkohole

Jak alkohol wpływa na ciało, mięśnie, serce i mózg?

Jak alkohol wpływa na ciało, mięśnie, serce i mózg?

Czy wiesz, że jeden łyk piwa, wina czy whiskey krąży po twoim organizmie przez około dwie godziny? Szybko wnika do krwiobiegu i dotyka praktycznie każdego narządu i tkanki. Zastanawiałeś się kiedyś, jakie szkody w twoim organizmie wywołuje jego działanie?...

Alkohole

Szampan na zdrowie. Zdrowotne korzyści musującego wina

Szampan na zdrowie. Zdrowotne korzyści musującego wina

Sylwester bez toastu lampką szampana o północy nie byłby kompletny. Okazuje się, że musujący napój ma wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Szampan poprawia pamięć, ma mało kalorii i pozytywnie wpływa na serce. Poznaj zdrowotne korzyści z picia szampana....

Alkohole

Upij się choćby raz, a...

Coraz młodsze nastolatki sięgają po alkohol, szczególnie w okresie wakacyjnym. Jest to tym bardziej niepokojące, gdyż to właśnie mózg młodych ludzi, będący w ciągłym rozwoju, cierpi najmocniej wskutek picia. Okazuje się, że alkohol wpływa w największej...