Cytrusy - właściwości zdrowotne, najlepsza pora na ich jedzenie

Cytrusy to grupa roślin, które najprawdopodobniej pochodzą z Indii, północnych Chin oraz Indonezji. Do Europy trafiły one za pośrednictwem Greków, którzy w sprowadzii je z Indii. Poprzez swoje liczne właściwości zdrowotne cytrusy zyskały wielką popularność w bardzo krótkim czasie. Jakie minerały i witaminy zawierają te owoce? Kiedy najlepiej je spożywać?

1. Cytrusy - właściwości zdrowotne

Cytrusy są uważane za skarbnicę witaminy C, która ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność. Ponadto wspomaga też syntezę czerwonych krwinek oraz pozytywnie wpływa na wygląd skóry. Ma ona zbawienne działanie na skórę trądzikową gdyż łagodzi stany zapalne. Ponadto w owocach cytrusowych znajduje się również dużo witamin z grupy B, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego czy wygląd skóry. Bogate są także w potas, który ma wpływ na regulację ciśnienia krwi.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Cytrusy są bogate w witaminę C
Cytrusy są bogate w witaminę C

Zawierają również błonnik, który wspomaga pracę jelit i jednocześnie ułatwia trawienie. W owocach cytrusowych obecne są także pektyny oraz antyoksyndanty dzięki którym można spowolnić lub zapobiegać powstawaniu nowotworów.Dodatkowo cytrusy zawierają różnorodne olejki eteryczne, które mają działanie uspokajające. Uwalniają się one ze skórki podczas obierania i pwodują odprężenie i wyciszenie. Można także nabyć te olejki w sklepach i dodawać ich na przykład do kąpieli.

Jak wybrać idealne cytrusy?
Jak wybrać idealne cytrusy? [7 zdjęć]

Zima to sezon cytrusowy. To właśnie w najchłodniejszych miesiącach do Polski przyjeżdżają dojrzewające...

zobacz galerię

2. Cytrusy - najlepsza pora na ich jedzenie

Jak się okazuje owoce cytrusowe najlepiej jest jeść zimą. Jest to spowodowane tym, że w ciągu miesięcy zimowych w niektórych krajach południowej Europy cytrusy dojrzewają naturalnie i są też stamtąd sprowadzane. Obecnie w sklepach można znaleźć: hiszpańskie pomarańcze i mandarynki czy tureckie grejpfruty i cytryny. Czas ich transportowania jest dosyć krótki. Natomiast latem owoce cytrusowe są dostarczane do Europy drogą wodną z krajów Ameryki Południowej i ich podróż trwa od 2-5 dni. Dlatego też muszą one wcześniej być odpowiednio zakonserwowane przed gniciem do czego służą odpowiednie środki chemiczne.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Cebula

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!