Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie

spis treści
rozwiń

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa w smaku przypomina chrzan. Natomiast z wyglądu można ją śmiało porównać do rzodkiewki, dlatego czasem mówi się o niej czarna rzodkiew. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych znanych w Europie, Afryce, a także w Azji.

1. Czarna rzepa – właściwości

Czarna rzepa to wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Bulwa czarnej rzepy zawiera w sobie bardzo cenne związki siarki, kiedy korzeń zostaje pokrojony czy rozgnieciony związki te rozpadają się. W tym momencie czarna rzepa zaczyna produkować lotne związki nazywane olejkami gorczycznymi, które mają dość specyficzny zapach i smak. Pomimo tego, że czarna rzepa jedzona na surowo nie jest zbyt apetyczna to powinna być częstym składnikiem codziennych obiadów w formie dla przykładu surówki. Czarna rzepa, a dokładniej olejki, które zawiera nie tylko pobudzają produkcję śliny, ale także poprawiają ukrwienie skóry, pobudzają do pracy soki trawienne i żółć. Według opinii niektórych czarna rzepa, a przede wszystkim sok może stanowić miksturę do nacierania w stanach zapalnych korzonków nerwowych.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Czarna rzepa jest nazywana czarną rzodkwią
Czarna rzepa jest nazywana czarną rzodkwią

Czarna rzepa posiada w sobie substancje, których działanie przypomina działanie antybiotyków, bo podobnie jak one hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Czarna rzepa to także związki siarkowe takie jak: rafanol i rafanina, które mają działanie przeciwłojotokowe i odkażające, dlatego branża kosmetyczna bardzo często sięga po czarną rzepę, jako składnik dla przykładu szamponów. Dodatkowo czarna rzepa to bogactwo cukrów, enzymów i cały zestaw witamin.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa [6 zdjęć]

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik...

zobacz galerię

Czarna rzepa to także szeroka gama soli mineralnych np. żelaza, potasu, siarki czy magnezu. Ten duży wachlarz odżywczych składników powoduje, że czarna rzepa ma wiele zastosowań. Czarna rzepa, zatem działa nie tylko żółciopędnie, ale także przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Może być też wsparciem przy leczeniu kaszlu czy innych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

To też warto wiedzieć

2. Czarna rzepa – zastosowanie

Czarna rzepa to nie tylko wiele właściwości odżywczych, ale także wiele zastosowań. Czarna rzepa może być składnikiem dla przykładu obiadowych surówek czy dodatkiem do mięs. Jednak bulwa czarnej rzepy to także element kosmetyków. To również medycyna naturalna, ponieważ czarna rzepa jest istotnym składnikiem preparatów ziołowych wspierających w pracy wątrobę, czy pomagających w odchudzaniu. Czarna rzepa może być jedzona na surowo – starta albo pod postacią świeżego soku. Niektórzy uważają, że czarna rzepa nadaje się idealnie, jako składnik nalewki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!