Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa w smaku przypomina chrzan. Natomiast z wyglądu można ją śmiało porównać do rzodkiewki, dlatego czasem mówi się o niej czarna rzodkiew. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych znanych w Europie, Afryce, a także w Azji.

Czarna rzepa – właściwości

Czarna rzepa to wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Bulwa czarnej rzepy zawiera w sobie bardzo cenne związki siarki, kiedy korzeń zostaje pokrojony czy rozgnieciony związki te rozpadają się. W tym momencie czarna rzepa zaczyna produkować lotne związki nazywane olejkami gorczycznymi, które mają dość specyficzny zapach i smak. Pomimo tego, że czarna rzepa jedzona na surowo nie jest zbyt apetyczna to powinna być częstym składnikiem codziennych obiadów w formie dla przykładu surówki. Czarna rzepa, a dokładniej olejki, które zawiera nie tylko pobudzają produkcję śliny, ale także poprawiają ukrwienie skóry, pobudzają do pracy soki trawienne i żółć. Według opinii niektórych czarna rzepa, a przede wszystkim sok może stanowić miksturę do nacierania w stanach zapalnych korzonków nerwowych.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

Czarna rzepa posiada w sobie substancje, których działanie przypomina działanie antybiotyków, bo podobnie jak one hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Czarna rzepa to także związki siarkowe takie jak: rafanol i rafanina, które mają działanie przeciwłojotokowe i odkażające, dlatego branża kosmetyczna bardzo często sięga po czarną rzepę, jako składnik dla przykładu szamponów. Dodatkowo czarna rzepa to bogactwo cukrów, enzymów i cały zestaw witamin.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają...

Czarna rzepa to także szeroka gama soli mineralnych np. żelaza, potasu, siarki czy magnezu. Ten duży wachlarz odżywczych składników powoduje, że czarna rzepa ma wiele zastosowań. Czarna rzepa, zatem działa nie tylko żółciopędnie, ale także przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Może być też wsparciem przy leczeniu kaszlu czy innych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Czarna rzepa – zastosowanie

Czarna rzepa to nie tylko wiele właściwości odżywczych, ale także wiele zastosowań. Czarna rzepa może być składnikiem dla przykładu obiadowych surówek czy dodatkiem do mięs. Jednak bulwa czarnej rzepy to także element kosmetyków. To również medycyna naturalna, ponieważ czarna rzepa jest istotnym składnikiem preparatów ziołowych wspierających w pracy wątrobę, czy pomagających w odchudzaniu. Czarna rzepa może być jedzona na surowo – starta albo pod postacią świeżego soku. Niektórzy uważają, że czarna rzepa nadaje się idealnie, jako składnik nalewki.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Czy warto jeść czarną rzepę? Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje (...) się w polskiej kuchni. Tymczasem czarna...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzodkiew - właściwości odżywcze

Czarna rzodkiew - właściwości odżywcze

. Właściwości odżywcze czarnej rzodkwi W miąższu czarnej rzodkwi znajduje się wiele witamin: C, PP oraz tych z grupy B. To źródło soli mineralnych: potasu (...) Czarna rzodkiew, to...

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

, które mają właściwości przeciwzapalne. Pistacje zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej i chronią przed anemią. Czarna herbata Najczęściej słyszymy (...) o cudownych właściwościach zielonej...

Herbata

5 zalet masala czaj

5 zalet masala czaj

także mające właściwości antybakteryjne oraz wspierające pracę układu trawiennego goździki oraz kardamon. Także pieprz czarny pomaga zwiększyć poziom (...) Zdrowa herbata Możesz ją pić na gorąco, ale wspaniale smakuje...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Ranking najzdrowszych owoców i warzyw

Ranking najzdrowszych owoców i warzyw

Fasola czarna - 83 punkty Fasola szparagowa - 86 punktów Ogórek - 87 punktów Arbuz - 92 punkty Kiwi - 97 punktów Melon - 101 punktów Fasola (...) czerwona - 102 punkty Soczewica - 105 punktów Pomarańcza - 110 punktów Papaja...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

zawiera mnóstwo błonnika, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Właściwości prozdrowotne fasoli czarnej Spożywanie czarnej fasoli (...) beżową, różową, zieloną i czarną....

Właściwości ziół

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

i przeciwbakteryjnym, kwiaty bławatka stosowane są na cerę tłustą i trądzikową. Zastosowanie bławatka w kosmetyce i kuchni Ze względu na wiele właściwości odżywczych (...) Zastosowanie bławatka Bławatek,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze czarnej fasoli Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów (...) , takie jak witamina A, wapń, żelazo i mangan. Czarna...