Czekolada czy wyrób czekoladopodobny – jak je rozróżnić?

Każdy z nas lubi czekoladę, jedni wolą gorzką, inni – mleczną, a jeszcze inni – taką z dodatkami. Mało jest osób, o ile w ogóle istnieją, które nie darzą czekolady wyjątkowym uczuciem. Niestety na rynku obok wyśmienitych produktów pojawiły się wyroby czekoladopodobne, które często koło czekolady nawet nie leżały. Jak zatem nie dać się nabrać?

Skład na pierwszym miejscu

Pierwszym etapem walki o dobrą czekoladę jest czytanie składu. Na pierwszym miejscu powinno być kakao – im więcej, tym lepiej. Najlepsze są te z zawartością powyżej 75% dla czekolady gorzkiej, dla deserowej – powyżej 70%, a dla mlecznej – powyżej 30%. Prawdziwa czekolada zawiera miazgę kakaową, a jedyny tłuszcz, jaki może się w niej znaleźć, to masło kakaowe. Niestety często, aby obniżyć koszty, producenci dodają tłuszcze roślinne.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Skład prawdziwej czekolady powinien być krótki i zrozumiały, im więcej dziwnych składników, tym zachodzi większe prawdopodobieństwo, że producent próbuje nas oszukać.

Wygląd też się liczy

Gdy otworzymy opakowanie czekolady, naszym oczom powinna ukazać się jednolita, gładka i błyszcząca tafla. Nie powinna być matowa ani pokryta białym nalotem. Po przełamaniu tabliczki powinniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask, powinien on być wyraźnie słyszalny. W przypadku czekolady gorzkiej będziemy mieli niewielkie trudności z jej przełamaniem, powinna być twarda. Na przełomie czekolady nie może być widocznych bąbelków i pęcherzyków, chyba że jest to typ czekolady wypełnionej powietrzem. Zwróćmy również uwagę na zapach, powinien być lekki, kakaowy, nie kawowy.

Podobno ,,życie jest zbyt krótkie, aby jeść marną czekoladę”. Dlatego lepiej czasem wydać więcej pieniędzy i rozkoszować się dobrym produktem, niż jeść marny zamiennik, który nie zapewni nam pełni smakowych doznań.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...

Słodycze

Czekolada

Czekolada

słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze). Jakie dobre składniki (...) lub mamy zamiar zjeść danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy,...

Słodycze

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO)

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO) Odtwórz wideo

Ranking najgorszych słodyczy Pollizobutylen, czyli substancja do produkcji rur i izolacji elektrycznych, znajduje się także w gumach do żucia (...) są także żelki i landrynki. Sprawdź, dlaczego. Zobacz także: W ten sposób powstrzymasz...

Słodycze

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

się kilka razy dziennie, skutecznie torpedując plany zdrowego odżywiania czy postępy w odchudzaniu. Dlaczego tak lubimy słodycze? Na upodobanie (...) lub szkodliwych, które były w większości gorzkie lub kwaśne. Pierwsze symptomy...

Słodycze

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

W stresujących sytuacjach jedzenie słodyczy może wpłynąć na nasze samopoczucie. Podobno nic tak nie poprawia humoru, jak tabliczka czekolady (...) i fizycznej. Na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi zwiększa się ochota na słodycze....

Słodycze

Czekolada chroni mózg i serce!

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą „czekoladoholików". Okazuje się bowiem, że czekolada wpływa korzystnie na serce i mózg. Szacuje się, że regularne spożywanie tego smakołyku może zredukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Te prozdrowotne...

Słodycze

Czekolada a zdrowie

Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to „gorzka szumowina". Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć na dziesięć osób przyznaje,...