Czekolada na gorąco

Czekolada, zarówno na zimno, jak i na gorąco, może budzić obawy osób starających się utrzymać linię. Oczywiście, mają się one czego obawiać tylko wtedy, gdy jedzą ją w ogromnych ilościach. Filiżanka gorącej czekolady raz na jakiś czas nie zaszkodzi nikomu. A może wręcz pomóc. Czekolada ma bowiem ważne dla naszego organizmu właściwości. Posiada głównie magnez i wapń.

Składniki:

  • 100 ml mleka,
  • 180 g czekolady,
  • 1/2 filiżanki mięty,
  • bita śmietana.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 276,88 kcal
Białka 5,82 g
Węglowodany 24,24 g
Tłuszcze 17,56 g
Błonnik 0,56 g
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada

Czekolada na gorąco to idealny pomysł na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Czekolada posiada dużo magnezu,...

zobacz galerię

Przygotowanie:

W małym rondelku rozgrzej dobrze 20 ml przygotowanego mleka. Czekoladę połam na jak najmniejsze kawałki i wrzuć do gorącego mleka. Mieszaj cały czas, aż tabliczka czekolady całkiem się rozpuści. Wtedy zwiększ nieco ogień i powoli wlewaj resztę mleka. Cały czas intensywnie mieszaj. Nie dopuść do wrzenia. Podawaj w małych filiżankach. Posyp miętą, potem nałóż trochę bitej śmietany, a na sam wierzch możesz jeszcze raz posypać kilkoma listkami mięty.

Komentarz:

Czekolada zawiera garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol. Pobudza ona nasz układ nerwowy i wspomaga pracę nerek i mózgu. Ponadto kawałek mlecznej czekolady zwiększa odporność na infekcje, a także reguluje właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych. Przyczynia się też do wydzielania hormonu endorfiny, czyli hormonu szczęścia. Dla dobrego samopoczucia nie warto więc stronić od filiżanki gorącej czekolady.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!