Trwa ładowanie...

Czekolada na gorąco - właściwości, przepis, kalorie i składniki odżywcze

 Paula Jakubasik
13.04.2021 10:15
Czekolada na gorąco - właściwości, przepis, kalorie i składniki odżywcze
Czekolada na gorąco - właściwości, przepis, kalorie i składniki odżywcze

Czekolada, zarówno na zimno, jak i na gorąco, może budzić obawy osób starających się utrzymać linię. Oczywiście, czekolada może mieć wpływ na wagę i wygląd ciała, ale gdy spożywa się ją w dużych ilościach. Filiżanka gorącej czekolady raz na jakiś czas nie zaszkodzi nikomu. Co ciekawe, ma wiele właścwości zdrowotnych, a także spore ilości magnezu i wapnia.

spis treści

1. Właściwości gorącej czekolady

Czekolada zawiera wiele cennych składników, takich jak:

Zobacz film: "Czekolada. Lekarstwo na kaszel"

Oprócz tego w składzie możemy znaleźć tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol. Gorąca czekolada pobudza nasz układ nerwowy, a także wspomaga pracę nerek i mózgu. Co ciekawe, nawet kawałek mlecznej czekolady zwiększa odporność na infekcje, a także reguluje właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

Przyczynia się też do wydzielania hormonu szczęścia. Dla dobrego samopoczucia nie warto więc stronić od filiżanki gorącej czekolady. Można w łatwy sposób przygotować ją samemu lub sięgnąć po gotowe produkty, dostępne w sklepach.

2. Przepis na gorącą czekoladę

Składniki:

  • 100 ml mleka,
  • 180 g czekolady,
  • 1/2 filiżanki mięty,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

W małym rondelku rozgrzej 20 ml mleka. Czekoladę połam na jak najmniejsze kawałki i wrzuć do gorącego mleka. Mieszaj cały czas, aż tabliczka czekolady całkiem się rozpuści.

Wtedy zwiększ nieco ogień i powoli wlewaj resztę mleka, cały czas intensywnie mieszając. Nie dopuść do wrzenia. Podawaj w małych filiżankach, wierzch dekorując miętą i bitą śmietaną.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie276,88 kcal
Białka5,82 g
Węglowodany24,24 g
Tłuszcze17,56 g
Błonnik0,56 g
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada

Czekolada na gorąco to idealny pomysł na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Czekolada posiada dużo

zobacz galerię

3. Składniki odżywcze gorącej czekolady Nestle

Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle w 100 gramach posiada wartość energetyczną 400 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 3,00 g białka,
  • 75,0 g węglowodanów,
  • 60,0 g cukrów,
  • 4,00 g błonnika.

Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle ma w 100 g 15,00 g tłuszczów, w tym:

  • 10,00 g tłuszczów nasyconych,
  • 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

4. Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle – jakie ma witaminy?

Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0 mg witaminy B1,
  • 0 mg witaminy B2,
  • 0 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0 mg witaminy B5,
  • 0 mg witaminy B6,
  • 0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

5. Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Intensywne kakao/gorąca czekolada Nestle ma w sobie:

  • 100 mg wapnia,
  • 1,80 mg żelaza,
  • 0 mg magnezu,
  • 0 mg fosforu,
  • 0 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 850 mg sodu, 0 mg cynku, 0 mg miedzi, 0 mg manganu i 0 µg selenu.

6. Wartości odżywcze gorącej czekolady Nestle

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 20 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 400 kcal 80,0 kcal
Białko 3,00 g 0,60 g
Węglowodany 75,0 g 15,00 g
Cukier 60,0 g 12,00 g
Błonnik 4,00 g 0,80 g
Tłuszcz 15,00 g 3,00 g
Tłuszcze nasycone 10,00 g 2,00 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze