Czekolada poprawia wzrok!

Następnym razem, gdy wsiądziesz do samolotu, poczęstuj pilota kawałkiem czekolady. Dlaczego? Otóż ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy umysłowe. Wszystko to możliwe jest dzięki specyficznym związkom obecnym w kakao – flawonoidom.

1. Badania nad właściwościami czekolady

Słodkie węglowodany
Słodkie węglowodany

W czekoladzie zawarte są węglowodany proste, czyli takie, które są najłatwiej przyswajalne przez organizm.

zobacz galerię

W celu zbadania wpływu czekolady na organizm, naukowcy z Uniwersytetu w Reading poddali testom 30 osób w wieku 18-25 lat. Po spożyciu tabliczki czekolady każdy uczestnik przeszedł testy sprawdzające wzrok i przebieg procesów umysłowych. Badania przeprowadzono dwukrotnie: najpierw po spożyciu ciemnej, a następnie białej tabliczki czekolady.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Różnica miedzy dwoma tabliczkami dotyczyła zawartości flawonoli – naturalnych składników kakao: ciemna czekolada zawiera duże stężenie flawonoli, podczas gdy w skład białej wchodzi śladowa ilość tych związków. Flawonole – ostatnio wychwalane przez środowisko naukowe – występują nie tylko w kakao, ale także w winogronach, czarnej i zielonej herbacie, czerwonym winie oraz jabłkach.

Aby wyniki testów były wiarygodne, naukowcy nie objaśnili uczestnikom celu badań. Gdyby badani wiedzieli, że testy skupiają się na flawonolach zawartych w kakao, mogliby wypaść lepiej w teście przeprowadzonym po zjedzeniu ciemnej czekolady, gdyż myśleliby, że tego się od nich wymaga. Właśnie dlatego naukowcy przekonali uczestników, że biorą udział w badaniu dotyczącym wpływu tłuszczu na organizm.

2. Wpływ flawonoli na wzrok i mózg

W wyniku badań okazało się, że ciemna czekolada rzeczywiście poprawia widzenie i pozytywnie wpływa na części mózgu odpowiedzialne za procesy umysłowe. Naukowcy uważają, że taki rezultat jest wynikiem właściwości flawonoli zawartych w kakao. Okazuje się, że związki te zwiększają przepływ krwi w mózgu i najprawdopodobniej tak samo wpływają na siatkówkę oka.

Wcześniejsze badania sugerują, że wpływ flawonoli z kakao na przepływ krwi jest największy u osób powyżej 25 roku życia. W związku z tym naukowcy z Reading mają zamiar przeprowadzić dodatkowe badania, których uczestnikami będą osoby starsze. W czasie przyszłych testów naukowcy dodadzą do białej czekolady kofeinę i teobrominę – stymulanty zawarte w czarnej czekoladzie, aby upewnić się, że nie są one źródłem zbawiennego wpływu czarnej czekolady na wzrok oraz mózg.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!