Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru

Mamy dobre informacje dla miłośników czekolady – ulubiony słodki przysmak wielu osób nie tylko poprawia nastrój, ale również świetnie wpływa na zdrowie. Naukowcy odkryli, że jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru. Jaka czekolada jest najzdrowsza?

Uzdrawiająca moc czekolady

Czy istnieje zdrowa czekolada? Jej lecznicze właściwości nie są żadną tajemnicą. Co roku pojawiają się nowe badania, które wykazują, że gorzka czekolada chroni serce, zapobiega cukrzycy, a nawet otyłości. Wszystko to zasługa znajdujących się w niej antyoksydantów.

Polecane wideo:

Najnowsze testy przeprowadzono w Norfolk w Anglii i opublikowano w czasopiśmie medycznym „Heart”. Badanie trwało 12 lat i objęło aż 25 tys. osób. Część z nich (20 proc.) w ogóle nie jadła czekolady, inni jedli jej przeciętnie 7 g dziennie. Wśród badanych były również osoby, które spożywały 100 g czekolady każdego dnia, czyli całą tabliczkę.

W ciągu 12 lat badacze obserwowali zarówno dietę ochotników biorących udział w teście, jak i ich historię medyczną. Po przeanalizowaniu danych okazało się, że u osób jedzących czekoladę ryzyko chorób serca było niższe o 11 proc. niż u tych, którzy zrezygnowali z tego przysmaku. Zagrożenie śmiercią z powodu chorób układu krążenia zmniejszyło się u wielbicieli słodkiego przysmaku o 25 proc., a wystąpienie udaru o 23 proc. Amatorzy czekolady byli też mniej zagrożeni chorobą wieńcową.

Angielskie badania są przełomowe, ponieważ do tej pory wciąż podkreślano, że cukier i tłuszcz są największymi wrogami zdrowego serca. Nowe odkrycie pokazuje jednak, że czekolada nie tylko nie szkodzi, ale nawet chroni układ krążenia. Naukowcy zaznaczają jednak, że taki wpływ czekolady na zdrowie wymaga jeszcze dokładniejszych analiz i powtórzenia testów.

Sprawdź, dlaczego warto jeść gorzką czekoladę

Niewiele osób potrzebuje przekonujących argumentów, aby sięgnąć po czekoladę. Smak i poprawa samopoczucia po jej spożyciu to wystarczające powody. Jeśli...

Mleczna czy gorzka?

Nie przepadasz za gorzką czekoladą? Na pewno się ucieszysz, bo uczestnicy angielskiego badania jedli zarówno gorzką, jak i mleczną czekoladę. Wyniki badania pokazują więc, że nawet słodka czekolada, którą tak uwielbiamy, może być wartościowa dla zdrowia.

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady to zasługa przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao, którego nie ma zbyt dużo w mlecznej czekoladzie. Wyniki badań wskazują więc na to, że to inne składniki mlecznej czekolady mogą być tak zbawienne dla zdrowia. Eksperci sugerują, że zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia może być zasługą wapnia oraz kwasów tłuszczowych znajdujących się w mleku.

Nowe badania to balsam na duszę wszystkich łasuchów. Chociaż czekoladę zalicza się do słodyczy, wiele badań wskazuje na to, że to jeden z najzdrowszych  smakołyków. Jeśli chcemy zjeść coś słodkiego, możemy śmiało sięgać właśnie po nią. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkt dobrej jakości i zwracać uwagę na zawartość kakao.

Lista powodów, dla których warto jeść czekoladę, wciąż się wydłuża. Co kilka miesięcy pojawiają się nowe badania, które sugerują pozytywny wpływ czekolady na zdrowie. Nie pozostaje więc nic innego, niż skusić się na kostkę smakołyku. Jak zawsze radzimy jednak umiar, bo nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą okazać się szkodliwe.

Źródło: medicalnewstoday.com

Komentarze (2)
~Doktorek
~Doktorek ponad rok temu

Kto pisze takie brednie! W czekoladzie mlecznej, jest przede wszystkim cukier, można powiedzieć sam cukier, który już nie jest taki dobry dla naszego zdrowia, można powiedzieć, że jest trujący i to wszyscy wiedzą! Tak się składa, że coraz więcej ludzi przestaje jeść "białą śmierć" czyli cukier, a koncerny dwoją się i troją, żeby nam go wcisnąć, stąd ten artykuł! Czekolada tylko gorzka!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Rozsądne zakupy

Rozsądne zakupy

Umiejętne robienie zakupów pozwala zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy. Świadomy wybór produktów wpływa także na zdrowe odżywianie się.

Słodycze

Letnie sorbety

Letnie sorbety

Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w słoneczne, upalne dni.

Słodycze

Czekolada wpływa na wzrok

Czekolada wpływa na wzrok

Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy myślowe.

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

słodycze. Dlaczego? Nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu, także roślinnego (np. oleju palmowego czy kokosowego), odkłada się w postaci trójglicerydów. A (...) do szybszej utraty wagi. Poczujesz ból głowy Odstawienie cukru to walka...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Słodycze

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Słodycze a nastrój Słodycze towarzyszą wielu osobom codziennie, inni mają na nie ochotę w określonych sytuacjach. Czy słodycze poza kaloriami dostarczają czegoś naszemu organizmowi? Czy mogą oddziaływac...

Słodycze

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada na cenzurowanym

wzbogacony owocowym nadzieniem lub bakaliami. Wielu zwolenników ma również biała czekolada, która jest swego rodzaju fenomenem wśród słodyczy. Dlaczego (...) proc. tego tłuszczów nasyconych, a te cieszą się złą sławą i to zasłużenie....

Słodycze

7 oznak, że w twojej diecie znajduje się za dużo cukru

7 oznak, że w twojej diecie znajduje się za dużo cukru

, które z chęcią sięgają po różnego rodzaju słodycze. Najbardziej groźne i przyczyniające się do próchnicy są cukry, które zawierają w swoim składzie sacharozę (...) słodycze zastąpić np. owocowymi przysmakami przygotowanymi...

Słodycze

Powody, dla których warto rzucić cukier

Powody, dla których warto rzucić cukier

Cukrowy szok Cukier zawsze postrzegany jest jako deser i nagroda. Jednakże coraz bardziej wkracza do naszej diety i nie chodzi tu tylko o napoje gazowane. Czy może być on toksyczny? Dodatkowy cukier może, więc sprawdź, gdzie się czai i jakie mogą być...