Czerwona cebula zabija komórki raka?
Badacze z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie po raz pierwszy odkryli, że nie wszystkie cebule są sobie równe i mają takie same właściwości. Przeprowadzili oni pierwsze badanie, które wykazało, że cebule hodowane w Ontario zabijają komórki nowotworowe. Profesor Suresh Neethirajan i doktor Abdulmonem Murayyan przebadali pięć rodzajów cebuli uprawianych w tym regionie.
Właściwości cebuli jako superfood nadal nie są dobrze znane. Wiemy już jednak, że warzywo zawiera jedno z najwyższych stężeń kwercetyny, a cebula z Ontario szczyci się szczególnie wysokim poziomem tego związku w porównaniu do innych uprawianych w różnych częściach świata.
Murayyan, autor badań powiedział, że badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Guelph wykazało, że czerwona cebula ma nie tylko wysoki poziom kwercetyny, ale także duże ilości antocyjanów, które z kolei wzmacniaja oczyszczające właściwości cząsteczek kwercetyny.
Antocyjany mają też związek z kolorem owoców i warzyw. Im ciemniejsze warzywo, tym większa liczba związków.
Opublikowane niedawno w "Food Research International" badanie polegało na umieszczeniu komórek nowotworowych w bezpośrednim kontakcie z kwercetyną pochodzącą z pięciu różnych odmian cebuli.
Murayyan powiedział, że badania wykazały, że cebula jest doskonała w zabijaniu komórek nowotworowych. Aktywuje szlaki, które sprawiają, że dochodzi do śmierci komórkowej komórek nowotworowych, stwarzając niekorzystne dla nich środowisko i zakłócając komunikację między komórkami nowotworowymi, co hamuje ich rozrost.
Naukowcy niedawno stwierdzili również, że cebule są skuteczne w zabijaniu komórek raka piersi. Dlatego ich następnym krokiem będzie przetestowanie antynowotworowych właściwości cebuli na ludzkich tkankach.
Odkrycia te wynikają z niedawnych badań przeprowadzonych przez naukowców nad zastosowaniem nowej techniki wyodrębiania określonych składników, która eliminuje stosowanie chemikaliów, co z kolei powoduje, że kwercetyna znajdująca się w cebulach bardziej nadaje się do spożycia. Inne metody bardzo często wykorzystują rozpuszczalniki, które mogą pozostawić toksyczne resztki w warzywach.
Opracowanie najlepszej metody jest ważne, gdyż umożliwi wykorzystanie antynowotworowych właściwości cebuli w formie tabletek.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy samą cebulą można się wyleczyć z choroby? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
- Czy jedzenie surowej cebuli jest zdrowe? - odpowiada lek. Magdalena Mroczek
- Czy codzienne spożywanie cebuli szkodzi wątrobie? - odpowiada mgr Martyna Gorczyńska
Zanim zostaną opracowane suplementy diety zawierające wyciągi z cebuli, możemy zastąpić je zwykłą cebulę, czerwoną w codziennej diecie. Czerwona cebula idealnie nadaje się bowiem do kanapek i letnich sałatek. W ten sposób już teraz możemy skorzystać z cudownych właściwości tego często niedocenianego warzywa.
Należy pamiętać, że leczenie nowotworów jest długim i bardzo złożonym procesem. Każdy z elementów leczenia ma swoje uzasadnienie i miejsce w terapii.
Obecnie w leczeniu nowotworów wykorzystuje się radioterapię, chemioterapię, chirurgię i medycynę nuklearną, jednak naukowcy wciąż pracują nad nowymi skutecznymi metodami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.