Trwa ładowanie...

Czerwona cebula zabija komórki raka?

Badacze z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie po raz pierwszy odkryli, że nie wszystkie cebule są sobie równe i mają takie same właściwości. Przeprowadzili oni pierwsze badanie, które wykazało, że cebule hodowane w Ontario zabijają komórki nowotworowe. Profesor Suresh Neethirajan i doktor Abdulmonem Murayyan przebadali pięć rodzajów cebuli uprawianych w tym regionie.

Zobacz film: "Dlaczego cebula szczypie w oczy? [Nauka. To lubię.]"

Właściwości cebuli jako superfood nadal nie są dobrze znane. Wiemy już jednak, że warzywo zawiera jedno z najwyższych stężeń kwercetyny, a cebula z Ontario szczyci się szczególnie wysokim poziomem tego związku w porównaniu do innych uprawianych w różnych częściach świata.

Czerwona cebula z Ontario zabija komórki nowotworowe dzięki dużej zawartości kwercetyny
Czerwona cebula z Ontario zabija komórki nowotworowe dzięki dużej zawartości kwercetyny (123rf)

Murayyan, autor badań powiedział, że badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Guelph wykazało, że czerwona cebula ma nie tylko wysoki poziom kwercetyny, ale także duże ilości antocyjanów, które z kolei wzmacniaja oczyszczające właściwości cząsteczek kwercetyny.

Antocyjany mają też związek z kolorem owoców i warzyw. Im ciemniejsze warzywo, tym większa liczba związków.

Opublikowane niedawno w "Food Research International" badanie polegało na umieszczeniu komórek nowotworowych w bezpośrednim kontakcie z kwercetyną pochodzącą z pięciu różnych odmian cebuli.

Murayyan powiedział, że badania wykazały, że cebula jest doskonała w zabijaniu komórek nowotworowych. Aktywuje szlaki, które sprawiają, że dochodzi do śmierci komórkowej komórek nowotworowych, stwarzając niekorzystne dla nich środowisko i zakłócając komunikację między komórkami nowotworowymi, co hamuje ich rozrost.

Naukowcy niedawno stwierdzili również, że cebule są skuteczne w zabijaniu komórek raka piersi. Dlatego ich następnym krokiem będzie przetestowanie antynowotworowych właściwości cebuli na ludzkich tkankach.

Odkrycia te wynikają z niedawnych badań przeprowadzonych przez naukowców nad zastosowaniem nowej techniki wyodrębiania określonych składników, która eliminuje stosowanie chemikaliów, co z kolei powoduje, że kwercetyna znajdująca się w cebulach bardziej nadaje się do spożycia. Inne metody bardzo często wykorzystują rozpuszczalniki, które mogą pozostawić toksyczne resztki w warzywach.

Opracowanie najlepszej metody jest ważne, gdyż umożliwi wykorzystanie antynowotworowych właściwości cebuli w formie tabletek.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Zanim zostaną opracowane suplementy diety zawierające wyciągi z cebuli, możemy zastąpić je zwykłą cebulę, czerwoną w codziennej diecie. Czerwona cebula idealnie nadaje się bowiem do kanapek i letnich sałatek. W ten sposób już teraz możemy skorzystać z cudownych właściwości tego często niedocenianego warzywa.

Należy pamiętać, że leczenie nowotworów jest długim i bardzo złożonym procesem. Każdy z elementów leczenia ma swoje uzasadnienie i miejsce w terapii.

Obecnie w leczeniu nowotworów wykorzystuje się radioterapię, chemioterapię, chirurgię i medycynę nuklearną, jednak naukowcy wciąż pracują nad nowymi skutecznymi metodami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.