Czerwone banany. Co się stanie, jeśli będziesz jeść codziennie?
Czerwone banany to odmiana, która na polskim rynku pojawiła się stosunkowo niedawno. Zyskują jednak pozytywne opinie zarówno z uwagi na walory smakowe, jak i zawartość składników odżywczych. Co się stanie, jeśli będziemy jeść czerwone banany każdego dnia?
1. Właściwości czerwonych bananów
Czerwone banany to źródło wielu witamin i minerałów. Zawarte w nich błonnik, białko i węglowodany mają zbawienny wpływ na organizm. Nie przypadkiem sportowcy zachwalają je jako ważną część swojej diety.
Zalety czerwonych bananów to zawartość witamin A, C, E, K, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i sodu.
Czerwone banany wprawdzie są mniejsze, ale słodsze niż żółta odmiana. Niektórzy porównują ich smak ze zwykłymi bananmi z dodatkiem słodkich malin lub owoców mango. Ich delikatny miąższ ma konsystencję musu. Czerwone banany mają więcej cukru i więcej kalorii od swoich żółtych kuzynów, jednak ich wyjątkowy smak i większa zawartość potasu i witaminy C sprawiają, że zyskują coraz więcej zwolenników.
2. Zalety czerwonych bananów
Czerwone banany oczywiście mają dużo walorów smakowych. Mogą być spożywane na surowo lub jako dodatek do potraw i deserów. Są niestety droższe niż żółte. Wynika to z faktu, że podlegają szybszemu psuciu, nie mogą więc być długo przechowywane ani transportowane. Za kilogram trzeba zapłacić nawet ponad 20 zł. Cena czerwonych bananów może przerażać, dlatego warto poczekać na promocję, by spróbować tych niespotykanych owoców.
Jedzenie czerwonych bananów codziennie na pewno korzystnie wpłynie na poprawę odporności. To zasługa witaminy C. Dwa czerwone banany, mimo swoich niewielkich rozmiarów, pokrywają już w 1/3 dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę.
Czerwony kolor tej odmiany bananów to zasługa beta karotenu. Dzięki temu składnikowi zyskujemy piękny koloryt cery. Witaminy A i E zapewniają piękną skórę, włosy i paznokcie. Obecność przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia. Ten zbawienny aspekt można wykorzystać także robiąc z czerwonych bananów odżywcze maseczki na twarz.
Banany, dzięki zawartości witaminy A, działają również pozytywnie na narząd wzroku. Zawartość witamin i wapnia powoduje wzmocnienie kości.
Banany zawierają również cenny błonnik. Dzięki niemu układ pokarmowy pracuje prawidłowo, praca jelit jest uregulowana, można uniknąć zaparć, wzdęć i innych trawiennych dolegliwości. To również sojusznik w starciu z nadwagą, ponieważ błonnik w diecie sprzyja odchudzaniu. Badania wykazały również korzystny wpływ bananów na organizm w przypadku istniejących już dolegliwości pokarmowych lub zatruć. Jedząc banany, szybciej uporamy się z biegunką. Zmniejsza się ryzyko cukrzycy, dzięki regulacji poziomu glukozy. Spożycie bananów obniża też poziom cholesterolu we krwi.
Magnez i potas, których bogatym źródłem są czerwone banany, przeciwdziałają skurczom mięśni oraz korzystnie wpływają na pracę układu krążenia. Ponadto, zwiększają się zdolności do zapamiętywania, niwelują też problemy z koncentracją.
Co ciekawe, czerwone banany również sprzyjają rzucaniu palenia. Zawarte w nich minerały i witaminy zmniejszają chęć sięgnięcia po papierosy.
Warto w codziennej diecie zastąpić słodycze albo ciasta zdrową i pełnowartościową przekąską, jaką są czerwone banany.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl