Czy czekolada rzeczywiście jest korzystna dla zdrowia?

Wiele danych ujawnia korzystny wpływ czekolady, a dokładniej jednego składnika w kakao, na zdrowie ludzkie. Ma on regulować poziom cukru we krwi i łagodzić stan zapalny. Nowa analiza istniejących badań stanowi większe poparcie dla tej tezy.

Naukowcy nie są w stanie ściśle sprecyzować ilości czekolady oraz rodzajów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

„Ważne jest bilansowanie zalet i zagrożeń. Nie powinno się ignorować kalorii i cukru zawartych w czekoladzie, które mogą być nie do końca korzystne dla naszego zdrowia” – mówi główny autor badania, Xiaochen Lin z Uniwersytetu w Providence w USA.

Artykuł zatytuowany “Co wiemy na temat skutków zdrowotnych flawanoli - składników kakao w czekoladzie - w świetle układu krążenia i metabolizmu?”, którego autorami są Linn wraz z zespołem naukowców, stanowi przegląd 19 kontrolowanych badań. Objęto nimi łącznie 1131 uczestników, podzielonych na grupę spożywającą czekolady zawierające flawanole kakaowe oraz grupę placebo.

Uczestnicy przypisani do pierwszej z nich jedli lub pili co najmniej 166 miligramów, a najwięcej 2110 miligramów kakao dziennie.

Poprzednie badania dowodzą, że poziom flawonoli w kakao różni się w zależności od rodzaju czekolady. Ciemne wyroby czekoladowe zawierały znacznie więcej flawonoidów niż cukierki z mlecznej lub białej czekolady.

Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju

Kubek gorącego kakao w śnieżny zimowy wieczór to recepta na smutki i sposób na rozgrzanie się. Boski proszek rodem z Ameryki Południowej ma w sobie ogromny...

Naukowcy odkryli, że te osoby, które spożywały pokarmy bogate w kakao zawierające flawonoidy, posiadały niższy poziom trójglicerydów we krwi, co usprawniało funkcjonowanie układu krążenia. Ponadto, badania sugerują, że organizmy tych osób lepiej kontrolowały stan zapalny i poziom cukru we krwi. Grupa wykazała się także wzrostem poziomu dobrego cholesterolu we krwi.

Według Lin, różnice te były niewielkie, ale nadal istotne z punktu widzenia statystycznego. Badania sugerują również, że wyniki są takie same, niezależnie od tego, czy ludzie mają nadwagę czy pewne inne problemy zdrowotne.

Lin zasugerował także, że nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, czy jedzenie czekolady rzeczywiście dobrze wpływa na zdrowie ludzkie w znaczący sposób. Autorzy przeprowadzają analizę badań, aby dostrzec krótkoterminowe korzyści dla zdrowia z jedzenia czekolady.

Czekolada dobra dla serca

Rozpoczynając dietę w pierwszej kolejności wykluczamy słodycze. Uznawane za tuczące i niezdrowe, powinny zostać całkowicie wyeliminowane lub znacznie ograniczone...

Lin wraz z zespołem, a także naukowcy z Uniwersytetu w Michigan zgodnie twierdzą, że ciemna czekolada zawiera wysoki poziom zdrowego kakao (ponad 60 procent).

„Wyników z ostatnich badań nie należy uogólniać do wszystkich wyrobów czekoladowych, ponieważ mogą one znacznie różnić się między sobą poziomem cukru i tłuszczu” - powiedział współautor badania dr Simin Liu.

John Finley, adiunkt żywieniowy na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie w Stanie Luizjana powiedział, że flawanole zawarte w kakao mogą być korzystne, ponieważ są w stanie zwalczyć stan zapalny, który jest związany z cukrzycą i chorobami serca.

Finley, który nie brał udziału w badaniu, zaleca suplementację diety w kakao zwierające flawonoidy bez zawartości cukru. Można łyżeczkę takiego kakao dodawać do każdego śniadania w ilości około 25 gram, czyli około 2 łyżeczek. Takie kakao smakuje dobrze i może nieść więcej korzyści zdrowotnych.

Natalia Kulik, 10 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (1)

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Depresja może być leczona lekami przeciwzapalnymi

Po ustaleniu, że układ immunologiczny odgrywa ważną rolę w ochronie zdrowia psychicznego, badacze uzyskali kolejne dowody, że leki, które redukują stan zapalny w wielu chorobach autoimmunologicznych, mogą również pomóc w leczeniu objawów depresji. Kierownik...

Newsy

Czy kręgarz przyniesie ulgę w migrenie?

Ludzie cierpiący z powodu migreny często poszukują pomocy u kręgarza, ale nowe badanie sugeruje, że ulga w bólu może być efektem placebo. Kiedy badacze zastosowali na pacjentach prawdziwą formę chiropraktyki (kręgarstwa) oraz jej fałszywą wersję,...