Trwa ładowanie...

Czy czekolada rzeczywiście jest korzystna dla zdrowia?

Avatar placeholder
25.10.2016 19:50
Czy czekolada rzeczywiście jest korzystna dla zdrowia?
Czy czekolada rzeczywiście jest korzystna dla zdrowia?

Wiele danych ujawnia korzystny wpływ czekolady, a dokładniej jednego składnika w kakao, na zdrowie ludzkie. Ma on regulować poziom cukru we krwi i łagodzić stan zapalny. Nowa analiza istniejących badań stanowi większe poparcie dla tej tezy.

Naukowcy nie są w stanie ściśle sprecyzować ilości czekolady oraz rodzajów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Czekolada może korzystnie wpływać na kontrolowanie poziomu cukru we krwi i łagodzenie stanu zapalnego
Czekolada może korzystnie wpływać na kontrolowanie poziomu cukru we krwi i łagodzenie stanu zapalnego (123RF)

„Ważne jest bilansowanie zalet i zagrożeń. Nie powinno się ignorować kalorii i cukru zawartych w czekoladzie, które mogą być nie do końca korzystne dla naszego zdrowia” – mówi główny autor badania, Xiaochen Lin z Uniwersytetu w Providence w USA.

Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"

Artykuł zatytuowany “Co wiemy na temat skutków zdrowotnych flawanoli - składników kakao w czekoladzie - w świetle układu krążenia i metabolizmu?”, którego autorami są Linn wraz z zespołem naukowców, stanowi przegląd 19 kontrolowanych badań. Objęto nimi łącznie 1131 uczestników, podzielonych na grupę spożywającą czekolady zawierające flawanole kakaowe oraz grupę placebo.

Uczestnicy przypisani do pierwszej z nich jedli lub pili co najmniej 166 miligramów, a najwięcej 2110 miligramów kakao dziennie.

Poprzednie badania dowodzą, że poziom flawonoli w kakao różni się w zależności od rodzaju czekolady. Ciemne wyroby czekoladowe zawierały znacznie więcej flawonoidów niż cukierki z mlecznej lub białej czekolady.

Naukowcy odkryli, że te osoby, które spożywały pokarmy bogate w kakao zawierające flawonoidy, posiadały niższy poziom trójglicerydów we krwi, co usprawniało funkcjonowanie układu krążenia. Ponadto, badania sugerują, że organizmy tych osób lepiej kontrolowały stan zapalny i poziom cukru we krwi. Grupa wykazała się także wzrostem poziomu dobrego cholesterolu we krwi.

Według Lin, różnice te były niewielkie, ale nadal istotne z punktu widzenia statystycznego. Badania sugerują również, że wyniki są takie same, niezależnie od tego, czy ludzie mają nadwagę czy pewne inne problemy zdrowotne.

Lin zasugerował także, że nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, czy jedzenie czekolady rzeczywiście dobrze wpływa na zdrowie ludzkie w znaczący sposób. Autorzy przeprowadzają analizę badań, aby dostrzec krótkoterminowe korzyści dla zdrowia z jedzenia czekolady.

Lin wraz z zespołem, a także naukowcy z Uniwersytetu w Michigan zgodnie twierdzą, że ciemna czekolada zawiera wysoki poziom zdrowego kakao (ponad 60 procent).

„Wyników z ostatnich badań nie należy uogólniać do wszystkich wyrobów czekoladowych, ponieważ mogą one znacznie różnić się między sobą poziomem cukru i tłuszczu” - powiedział współautor badania dr Simin Liu.

John Finley, adiunkt żywieniowy na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie w Stanie Luizjana powiedział, że flawanole zawarte w kakao mogą być korzystne, ponieważ są w stanie zwalczyć stan zapalny, który jest związany z cukrzycą i chorobami serca.

Finley, który nie brał udziału w badaniu, zaleca suplementację diety w kakao zwierające flawonoidy bez zawartości cukru. Można łyżeczkę takiego kakao dodawać do każdego śniadania w ilości około 25 gram, czyli około 2 łyżeczek. Takie kakao smakuje dobrze i może nieść więcej korzyści zdrowotnych.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze