Głodówka - usuwanie toksyn, zasady, zalecenia i przeciwwskazania

Głodówka to poszczenie, rezygnacja z jedzenia w celu uwolnienia organizmu od toksyn. Kiedy słyszymy, że ktoś zdecydował się przejść głodówkę, budzi to w nas niepokój, bo głodówka kojarzy nam się z dużym osłabieniem organizmu, a nawet wycieńczeniem. Czasami jednak warto zastosować jednodniową głodówkę, by oczyścić organizm. Taki dobrowolny i rozsądny post nie wyrządzi szkody, a może pomóc zachować wewnętrzną homeostazę.

1. Głodówka lecznicza - usuwanie szkodliwych toksyn

Głodówka lecznicza może pomóc zregenerować się naszemu organizmowi. Organizm człowieka można porównać do wielkiej fabryki, w której wytwarzana jest energia potrzebna do życia. Podczas procesu spalania produktów, dostarczanych organizmowi z zewnątrz, powstają produkty uboczne. Nasz organizm pozbywa się ich dzięki krążącej limfie i krwi. Jednak gdy jemy jedzenie pełne konserwantów i tłuszczów, palimy papierosy bądź pijemy duże ilości kawy, nasz organizm może nie radzić sobie z przetwarzaniem szkodliwych substancji dostarczanych wraz z tymi produktami. Wówczas kumulują się one w organizmie i osłabiają pracę narządów wewnętrznych. Zaczynają się problemy z krążeniem, trawieniem, pojawiają się bóle stawów, migreny, a cera robi się szara. Szkodliwe toksyny wyniszczają nasz organizm. Dlatego warto czasem zastosować dietę oczyszczającą lub głodówkę.

Zobacz film: "Trzydniowa dieta na płaski brzuch to mit"

Czytaj więcej

Gdy przestajemy dostarczać organizmowi pożywienia z zewnątrz, nagromadzone toksyny i zapasy tłuszczu stają się naturalnym paliwem. Organizm zaczyna je spalać lub wykorzystuje do „naprawienia” różnych uszkodzonych narządów. Dlatego w czasie głodówki rany czy skaleczenia na skórze goją się szybciej. Jest to efekt autolizy, czyli procesu trawienia własnych komórek. W naszym organizmie proces ten przebiega precyzyjnie, tzn. na początku destrukcji ulegają tkanki, bez których organizm może prawidłowo funkcjonować. Dopiero po strawieniu zbędnych substancji lub występujących w nadmiarze, organizm zaczyna pochłaniać również te, które są potrzebne do życia. Nie należy się jednak martwić. Całkowita autoliza organizmu nie jest możliwa. Nasz system immunologiczny stosuje bariery, które chronią organizm przed definitywnym wyniszczeniem.

2. Głodówka - zasady

Istnieje wiele diet oczyszczających organizm, w stosowaniu których musimy spożywać tylko określone produkty spożywcze, np. warzywa czy owoce. Prawdziwa głodówka lecznicza polega jednak na poszczeniu i piciu wody. Niektórzy dietetycy i terapeuci polecają też picie herbatek ziołowych. Woda ma działanie oczyszczające, wypłukuje z organizmu szkodliwe toksyny. Podczas głodówki najlepiej pić wodę niskozmineralizowaną, bo odciążamy wtedy nerki. By oczyścić organizm, możemy zastosować głodówkę jednodniową. Bardziej wytrwali stosują nawet trzydniowe głodówki lub trwające kilka tygodni. Jeśli decydujemy się na głodówkę pierwszy raz, warto pomyśleć o tym na urlopie. Najlepiej, gdy nasza pierwsza głodówka będzie przebiegała pod nadzorem lekarza medycyny naturalnej lub dietetyka. W czasie głodówki dobrze jest wyciszyć organizm, poddać się medytacji, uprawiać jogę. To pomaga zostawić codzienne problemy z boku. Najlepsze pory na głodówkę to wiosna, lato i wczesna jesień.

Schudnij bez głodówek!
Schudnij bez głodówek! [14 zdjęć]

Aby schudnąć, nie musisz wcale walczyć z uporczywym głodem i wyrzeczeniami. Poznaj proste sposoby, które...

zobacz galerię

Przynajmniej na tydzień przed przejściem na głodówkę zacznij stosować lekką dietę. Zrezygnuj z mięsa, nabiału, tłustych potraw i słodyczy. Lekka dieta przygotuje organizm na post i głodówka nie będzie dla niego takim szokiem. W trakcie głodówki dużo spaceruj, wybierz się na wycieczkę rowerową, skoncentruj się wyłącznie na sobie. Dotleniaj organizm, wypoczywaj i kładź się wcześnie spać. Wieczorem bierz prysznic połączony z masażem całego ciała, który pozwoli zmyć toksyny, wydostające się porami skóry. Po zakończeniu głodówki leczniczej do normalnego jedzenia powracaj stopniowo. Zacznij od naparów i wywarów z jarzyn, po dwóch dniach możesz dołączyć gotowane ziemniaki i tarte jabłka. Najważniejsze jednak, by na zawsze porzucić złe nawyki żywieniowe.

3. Głodówka - zalecenia i przeciwwskazania

Głodówka lecznicza i diety oczyszczające pomagają w:

Zobacz też:

Z głodówką wiążą się przykre dolegliwości, takie jak: ropne wypryski na skórze, nieprzyjemna woń potu i moczu, bóle stawów i kości, wahania nastrojów. Nie wszyscy mogą ją stosować. Leczniczej głodówki nie zaleca się:

  • kobietom w ciąży;
  • matkom karmiącym piersią;
  • rekonwalescentom po ciężkich operacjach;
  • osobom w podeszłym wieku;
  • osobom stale zażywającym leki;
  • nastolatkom;
  • chorym na nowotwory;
  • chorym na cukrzycę i hipoglikemię;
  • chorym na nadczynność tarczycy;
  • osobom z chorobami psychicznymi.

Głodówka to metoda na oczyszczenie organizmu oraz jego odtrucie i odmłodzenie. Jest również sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Głodówka powinna być przeprowadzona z rozwagą i pod kierunkiem lekarza.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy