Trwa ładowanie...

Czy jaja ściółkowe są zdrowsze od klatkowych? (WIDEO)

Jajka to dla wielu osób jeden z podstawowych elementów codziennej diety. Niektórzy spożywają je w bardzo dużych ilościach, bo i potraw z użyciem jajek jest bardzo wiele. Zacząć można od podstaw - jajecznica, jajka na twardo, jajka na miękko czy jajko w koszulce. Można również z jajek przyrządzać omlety, sałatki, robić jajka faszerowane i całą gamę innych potraw. Jednak jakie jajka będą najlepsze dla naszego zdrowia?

Obecnie moda na produkty ekologiczne trwa w najlepsze. Coraz częściej decydujemy się także na zakup jajek z wolnego wybiegu. Pod względem etycznym jest to jak najbardziej zrozumiałe, dbamy wówczas o dobrostan zwierzęcia, które w przypadku chowu klatkowego często trzymane są w złych warunkach. Czy jednak jaja z wolnego wybiegu są zdrowsze od tych z chowu klatkowego?

W przygotowanym materiale wideo wyjaśniamy czy jedzenie jajek z wolnego wybiegu może mieć wpływ na nasze zdrowie. Informujemy jak wygląda wartość odżywcza takich jajek oraz jakie witaminy są w nich zawarte. Wyjaśniamy również w których jajkach pojawia się więcej metali ciężkich i w jakim przypadku istnieje większe ryzyko zakażenia ptasią grypą.

Dlaczego warto jeść jajka? Tego miłośnikom jaj nie trzeba wyjaśniać. Warto jednak znać wady i zalety jajek z chowu klatkowego oraz z wolnego wybiegu oraz wiedzieć które z nich są lepsze dla naszego zdrowia.

Zobacz materiały, które biją rekordy popularności:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze