Czy można jeść parówki po terminie ważność? Nasz ekspert przestrzega

Niektórzy nie zwracają uwagi na informacje napisane na opakowaniu. Skład czy termin ważności nie ma dla nich znaczenia. Jednak spożywanie chociażby przeterminowanych parówek może poważnie zaszkodzić. Rozmawialiśmy o tym z Izabelą Kućko, technologiem żywnosci.

Zobacz film: "Substancje rakotwórcze w wędzonym mięsie"

1. Mięso z podejrzanych źródeł

Serwis WP Finanse opisał niedawno sprawę sprzedawania na praskim bazarze wędlin – parówek, kiełbasy, szynki i boczku – z podejrzanych źródeł za niewiarygodnie niską cenę. Dziennikarze portalu sprawdzili ich daty ważności. Każdy produkt miał jeszcze co najmniej dwa dni przydatności do spożycia.

Szkodliwe substancje w wędlinach. Jakie mogą być skutki spożywania ich w nadmiarze? Wyjaśniają dietetycy
Szkodliwe substancje w wędlinach. Jakie mogą być skutki spożywania ich w nadmiarze? Wyjaśniają dietetycy [5 zdjęć]

Chociaż na sklepowych półkach możemy znaleźć wędliny opatrzone przymiotnikiem “domowa” czy “staropolska”,...

zobacz galerię

Ponadto opisano także niewielki osiedlowy sklep, w którym również sprzedawane jest mięso. Dostaniemy tam różnego rodzaju produkty bez nazwy producenta, ale za to w wyjątkowo niskich cenach. Sprzedawcy nie informują jednak klientów ani o składzie, ani o terminie ważności dostępnych tam wędlin.

2. Technolog żywności przestrzega

Naszą uwagę zwróciło lekceważenie, z jakim niektórzy konsumenci podchodzą do składów i terminów ważności sprzedawanych w sklepach i na bazarach towarów. Postanowiliśmy zapytać eksperta, jakie mogą być konsekwencje zjedzenia przeterminowanych parówek.

- "Należy spożyć do..." to bezwzględny termin przydatności do spożycia, który pojawia się na opakowaniach parówek, czyli wyrobów garmażeryjnych zaliczanych do grupy najmniej trwałych produktów spożywczych – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Izabela Kućko, technolog żywności. - Wymaganiem tego oznaczenia jest ustawowo wyznaczony zapis: dzień, miesiąc, rok. To swoisty apel, który zakazuje spożywania produktów po przekroczeniu terminu spożycia.

Data wskazana na opakowaniu nie jest przypadkowa. Jej określenie następuje w wyniku szczegółówych badań, które mają na celu zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.

- Produkty oznakowane taką informacją to wyroby nietrwałe biologicznie i bardzo łatwo psujące się. Szybko postępuje w nich proces fermentacji. Namnażają się też bakterie z rodzaju Salmonella, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus oraz Campylobacter, które stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia.

Jedzenie przeterminowanego mięsa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne
Jedzenie przeterminowanego mięsa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne (123RF)

Jak podkreśla Izabela Kućko, spożycie tego typu produktów po przekroczonym terminie ważności niesie ze sobą ryzyko poważnych konsekwencji zdrowotnych.

- Są to między innymi zaburzenia czynności nerek, wątroby, żołądka, a także zapalenie opon mózgowych. Przestrzeganie terminów ważności jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych, kobiet ciężarnych i dzieci - ostrzega.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy