Koronawirus. Czy niedobór selenu może wpływać na przebieg Covid-19?
Uczeni uważają, że może być związek między niskim poziomem selenu w organizmie a ciężkim przebiegiem zakażenia koronawirusem. Swoje wnioski oparli na badaniach pacjentów z Chin. Taką zależność obserwowano już w przebiegu innych chorób, np. u zakażonych HIV.
1. Związek między poziomem selenu a przebiegiem zakażenia koronawirusem
Naukowcy oparli swoje badania na danych dotyczących zakażonych w Chinach do 18 lutego. Analizowali związek między poziomem selenu w ich organizmie a przebiegiem choroby COVID-19. Co ważne wzięli pod uwagę zachorowania w różnych rejonach kraju - w związku z różnicami w glebie. Badanie zostało opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition".
"Biorąc pod uwagę historię infekcji wirusowych związanych z niedoborem selenu zastanawialiśmy się, czy pojawienie się COVID-19 w Chinach może być powiązane z pasem niedoboru selenu, który biegnie z północnego wschodu na południowy zachód kraju" - tłumaczy Margaret Rayman, profesor medycyny żywieniowej na University of Surrey.
Na tej podstawie badacze stwierdzili, że w rejonach, gdzie występowało wysokie stężenia tego pierwiastka mieszkańcy szybciej pokonywali zakażenie SARS-CoV-2. Na dowód przytaczają zestawienia skrajnych przypadków. W mieście Enshi, położonym w środkowych Chinach w prowincji Hubei, gdzie jest najwyższe w kraju spożycie selenu, procent osób wyleczonych z COVID-19 był trzy razy większy niż średnia w pozostałym rejonie prowincji. Z kolei w prowincji Heilongjiang w północno-wschodniej części kraju, gdzie statystycznie mieszkańcy dostarczają organizmowi najmniejszą ilość tego pierwiastka, umieralność chorych na COVID-19 była o 2,4 proc. wyższa niż w innych prowincjach (bez Hubei).
2. Czy niedobór selenu może zwiększać podatność na wirusy?
Autorzy badania są przekonani, że występuje "związek między poziomem selenu w organizmie a wskaźnikiem wyleczenia COVID-19". Przyznają jednak, że dane na których bazowali dostarczyły tylko wybiórczych informacji. Naukowcy nie uwzględnili w analizie innych istotnych parametrów, takich jak wiek osób zakażonych, czy występowanie chorób współistniejących.
Przypominają jednak, że ich obserwacje mogą być cenną informacją skłaniającą do dodatkowych analiz dotyczących znaczenia tego pierwiastka. Ich zdaniem niedobór selenu może wpływać na patogenność wirusową, nie tylko w przypadku SARS-CoV-2. Przypominają wyniki wcześniejszych badań z lat 90., w których wykazano, że niedobór selenu gospodarza zwiększał zjadliwość takich wirusów jak Coxsackie B3 czy grypa typu A.
Zobacz także: Niedobór selenu zwiększa ryzyko raka wątroby
3. Rola selenu w organizmie
Selen to pierwiastek zwiększający aktywność układu odpornościowego. Ma on też właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wraz z innymi przeciwutleniaczami chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością.
Niedobór tego pierwiastka może powodować m.in.:
zmęczenie,
wypadanie włosów,
osłabienie mięśni,
osłabienie układu immunologicznego,
zaburzenia płodności.
W skrajnych przypadkach może prowadzić do rozwoju takich schorzeń, jak choroba Keshan i choroba Kaszina-Beka.
Lekarze przypominają jednak, że najbezpieczniej po prostu dostarczać organizmowi produkty bogate w selen, takie jak łosoś, nasiona, orzechy czy podroby. Nie jest wskazane samodzielne suplementowanie selenu, bo jego nadmiar jest równie szkodliwy jak niedobór.
Zobacz także: Wpływ preparatów multiwitaminowych na odporność
Źródło: American Journal of Clinical Nutrition
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.