Przejdź na WP

Czy od mięsa można dostać raka?

W 2015 roku 22 wybitnych naukowców zebrało się w Lyonie we Francji pod egidą Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, aby ustalić, czy istnieje powiązanie między spożyciem mięsa a zachorowalnością na raka.

Zobacz film: "6 objawów, które alarmują o brakach żelaza"

Przeanalizowali oni ponad 800 artykułów naukowych dotyczących tego problemu. Oceniali dwa rodzaje mięsa: czerwone i przetworzone. Mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, jagnięcina i dziczyzna.

Mięso przetworzone to mięso po obróbce, na przykład poprzez solenie, wędzenie lub fermentowanie. Mięso przetworzone to najczęściej wieprzowina (np. bekon lub wędzona szynka), ale też mięso z kurczaka, wątróbka albo krew.

Po przeanalizowaniu wszystkich artykułów naukowcy doszli do wniosku, że zarówno czerwone mięso, jak i przetworzone prawdopodobnie mogą powodować raka.

Przyczyna nie jest jeszcze znana, ale przypuszczalnie chodzi o połączenie różnych czynników. Okazało się, że największy związek ze spożyciem mięsa ma rak jelita grubego, ale istnieją też powiązania z nowotworem trzustki i prostaty.

Wiadomo, że mniej więcej co piąty przypadek raka jelita grubego spowodowany jest spożyciem czerwonego mięsa, i jeśli wszyscy mieszkańcy Wielkiej Brytanii przestaliby jeść czerwone mięso, skutkowałoby to liczbą zachorowań na raka jelita grubego o 8800 mniejszą każdego roku.

Jedząc jedną parówkę dziennie (ok. 350 g przetworzonego mięsa tygodniowo), zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka? [5 zdjęć]

Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć zdania...

zobacz galerię

Dla porównania, jeśli zaczniemy palić, ryzyko zachorowania na raka płuc wzrośnie o 1500 proc.

Wzrost ryzyka o 18 proc. może więc się wydawać nieznaczny. Jedzenie przetworzonego mięsa nie jest zatem równie rakotwórcze co palenie papierosów, ale samo zrozumienie, że produkt spożywczy może zwiększyć ryzyko zachorowania, daje jednak do myślenia.

Czy chcę to zaserwować na obiad? A może papieros na deser? Jakkolwiek na to spojrzeć, parówka znajduje się wraz z azbestem, arszenikiem i radonem na liście substancji kancerogennych (nawet jeśli szkodzą w różnym stopniu).

Czy od mięsa można dostać raka?
Czy od mięsa można dostać raka? (pixabay.com)

Fragment pochodzi z książki "Jedzenie, mity i nauka"

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele.

W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Więcej na stronie Wydawcy. marginesy.com

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy