Przejdź na WP

Czy podczas upałów należy ograniczyć jedzenie mięsa? (WIDEO)

Chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez chociażby kawałka mięsa, to z roku na rok coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską.

Nic dziwnego, mięso jedzone w nadmiarze, zwłaszcza pod postacią wysokoprzetworzonych produktów, takich jak parówki, pasztety czy wędliny, nie tylko podnosi choleserol i ciśnienie krwi. Udowodniono też, że może wykazywać działanie rakotwórcze.

Lekarze zalecają, by ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa do trzech porcji tygodniowo i sięgać po produkty organiczne, pochodzące ze sprawdzonych hodowli.

Osoby dbające o dietę powinny też zrezygnować z tłustych potraw. Zamiast wieprzowiny lepiej wybrać kurczaka i dopełnić posiłek świeżymi warzywami.

Mięso to doskonałe źródło żelaza. Najwięcej tego składnika zawiera wołowina i cielęcina. Innym cennym pierwiastkiem, który znajdziemy w mięsie jest cynk. Nie brakuje w nim też witamin z grupy B.

Niestety, mięso jest również ciężkostrawne. Dlatego nie będzie dobrym wyborem podczas upału. Dlaczego jeszcze należy ograniczyć jedzenie mięsa, gdy temperatury powietrza rosną?

Dowiesz się tego z naszego WIDEO.

Zobacz wideo, które cieszą się największą popularnością:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy