Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się toksyczny?

Dobroczynne właściwości miodu są znane i cenione od wieków. Współczesna nauka potwierdza korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu: zawiera on wiele witamin, minerałów, probiotyków (Lactobacillus kunkeei), enzymów, przeciwutleniaczy i aminokwasów.

Amatorzy miodu zwykle pamiętają, że najlepiej działa, kiedy nie jest podgrzewany. Jednak to, że gotowanie miodu może powodować szkodliwe zmiany chemiczne w jego składzie nie należy do powszechnej wiedzy. Okazuje się, że spożywanie miodu, który został poddany obróbce cieplnej, może mieć zły wpływ na stan zdrowia, zwłaszcza na układ pokarmowy.

Czym jest żywność ekologiczna?

Nauka potwierdza, że podgrzewanie i gotowanie miodu rzeczywiście negatywnie wpływa na jego właściwości. Przede wszystkim prowadzi to do dezaktywacji enzymów i probiotyków. Według badań temperatura, w której zaczyna dochodzić do szkodliwych procesów to 48°C. Potrawy, które wystawia się na działanie wyższej temperatury uważa się za gotowane.

Badania cech fizykochemicznych i składników chemicznych gotowanego miodu i mieszanki miodu z ghi (rodzaj masła klarowanego) opublikowano w czasopiśmie naukowym dotyczącym ajurwedy ("Journal of Research in Ayurveda") w 2010 roku. Naukowcy obserwowali, jaki wpływ na stan zdrowia ma spożywanie podgrzewanego miodu, ghi (klarowanego masła) oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach.

Okazało się, że ciężar właściwy próbek miodu i ghi podgrzanych do 140°C (średnia temperatura gotowania) drastycznie spadł. Natomiast wartość pH miodu została podwyższona.

Najbardziej niepokojący rezultat to znaczny wzrost HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural), w próbkach miodu podgrzanych do 60°C. Jest to substancja szkodliwa dla pszczół i człowieka. Negatywne skutki były bardziej widoczne, gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi. Autorzy badań podsumowali swoje obserwacje, twierdząc że wzrost HMF „może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna”.

Specjaliści podkreślają, że problem ten wciąż wymaga szczegółowych badań i obserwacji. Jednak na podstawie obecnie posiadanych dowodów naukowych można stwierdzić, że stosowanie miodu do gotowania lub dodawanie go do gorących napojów jak herbata czy grzaniec, nie jest najlepszym pomysłem. Warto rozważyć używanie w tym celu bezpieczniejszych zamienników, a miód spożywać w stanie surowym.

Komentarze (101)
~basia
~basia ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Dawniej nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Ja nie mam tym problemu co jeść.Po prostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Też miałam z tym problem.Dobre kosmetyki nawet nie pomagały. I w końcu ktoś znalazł sposób aby zniknął u mnie ten problem. Teraz mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę, nie mam żadnych dolegliwości a moja skóra wygląda o wiele lepiej niż przed kuracją.Super

Odpowiedz
~Zuzu
~Zuzu ponad rok temu

Jakoś od wielu lat słodzę miodem (kawę, herbatę) i nic mi nie jest... wręcz przeciwnie - tyle, że ja byłam zmuszona odstawić cukier i szukać jakiejś alternatywy. A jak ktoś w ogóle zainteresowany zdrowym odzywianiem to polecam koktajle z talieos. W jednym koktajlu połowa dziennego zapotrzebowania na warzywa, mnóstwo witamin i minerałów.

Odpowiedz
~pszczelarz
~pszczelarz ponad rok temu

czlowiek nie powinien pic cieplejszych napoi niz tempertura ciala, czyli max 40 stopni, mozna slodzic miodem do 48, cieplej miod traci wlasciwosci, a powyzej 70 staje sie szkodliwy - to kurde wiadomo od I wojny swiatowej, handlarze cwaniaki przegrzewja miod by stawal sie klarowniejszy i kusil klienta, to zwykli barbarzyncy i winni byc karani wiezieniem, robia tak bo wiedza o miodzie malutka w narodzie

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...