Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się toksyczny?

Dobroczynne właściwości miodu są znane i cenione od wieków. Współczesna nauka potwierdza korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu: zawiera on wiele witamin, minerałów, probiotyków (Lactobacillus kunkeei), enzymów, przeciwutleniaczy i aminokwasów.

Amatorzy miodu zwykle pamiętają, że najlepiej działa, kiedy nie jest podgrzewany. Jednak to, że gotowanie miodu może powodować szkodliwe zmiany chemiczne w jego składzie nie należy do powszechnej wiedzy. Okazuje się, że spożywanie miodu, który został poddany obróbce cieplnej, może mieć zły wpływ na stan zdrowia, zwłaszcza na układ pokarmowy.

Nauka potwierdza, że podgrzewanie i gotowanie miodu rzeczywiście negatywnie wpływa na jego właściwości. Przede wszystkim prowadzi to do dezaktywacji enzymów i probiotyków. Według badań temperatura, w której zaczyna dochodzić do szkodliwych procesów to 48°C. Potrawy, które wystawia się na działanie wyższej temperatury uważa się za gotowane.

Zobacz film: "Czym jest żywność ekologiczna?"

Badania cech fizykochemicznych i składników chemicznych gotowanego miodu i mieszanki miodu z ghi (rodzaj masła klarowanego) opublikowano w czasopiśmie naukowym dotyczącym ajurwedy ("Journal of Research in Ayurveda") w 2010 roku. Naukowcy obserwowali, jaki wpływ na stan zdrowia ma spożywanie podgrzewanego miodu, ghi (klarowanego masła) oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach.

Okazało się, że ciężar właściwy próbek miodu i ghi podgrzanych do 140°C (średnia temperatura gotowania) drastycznie spadł. Natomiast wartość pH miodu została podwyższona.

Najbardziej niepokojący rezultat to znaczny wzrost HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural), w próbkach miodu podgrzanych do 60°C. Jest to substancja szkodliwa dla pszczół i człowieka. Negatywne skutki były bardziej widoczne, gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi. Autorzy badań podsumowali swoje obserwacje, twierdząc że wzrost HMF „może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna”.

Specjaliści podkreślają, że problem ten wciąż wymaga szczegółowych badań i obserwacji. Jednak na podstawie obecnie posiadanych dowodów naukowych można stwierdzić, że stosowanie miodu do gotowania lub dodawanie go do gorących napojów jak herbata czy grzaniec, nie jest najlepszym pomysłem. Warto rozważyć używanie w tym celu bezpieczniejszych zamienników, a miód spożywać w stanie surowym.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!