Czy robaki mogą zastąpić wołowinę?

Badania udowadniają, że ludzie lepiej przyswajają żelazo pochodzące od szarańczy niż z mięsa. Badania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego wykazały, że powinniśmy wziąć pod uwagę robaki jako alternatywne źródło substancji odżywczych powszechnie spotykanych w mięsie.

Naukowcy spędzili miesiąc, badając korzyści żywieniowe, wynikające z jedzenia pasikoników, świerszczy i larw mącznika. W porównaniu do wołowiny dwa pierwsze są znacznie lepszym źródłem wielu składników odżywczych, a szczególnie żelaza, co jest powszechnie uważane za jedną z głównych zalet wołowiny.

Według raportu, opublikowanego w „Journal” w środę, wyniki badań są okazją do poznania różnych, bardziej zrównoważonych źródeł substancji odżywczych.

Badania już dawno udokumentowały wysoką zawartość białka w robakach.

Jednak najnowsze badanie oferuje nowe spojrzenie na robaki, jak również podaje je jako źródło innych składników odżywczych powszechnie spotykanych w mięsie.

Przede wszystkim naukowcy, na czele z Yemisi Latunde-Dada, szukali alternatywnych źródeł żelaza.

Naukowcy uważają, że ludzie powinni wzbogacić swoją dietę o dania z robaków jako cenne źródło żelaza
Naukowcy uważają, że ludzie powinni wzbogacić swoją dietę o dania z robaków jako cenne źródło żelaza (123rf)

Żelazo jest szczególnie ważnym składnikiem odżywczym, którego często brakuje w diecie wegetariańskiej, powodując np. niedokrwistość, co może prowadzić do obniżenia odporności, czy problemów w czasie ciąży.

Odkryto, że świerszcze mają wysoki poziom żelaza, które jest znacznie lepiej wchłaniane przez organizm człowieka niż to pochodzące z wołowiny.

Dodatkowo świerszcze, koniki polne i larwy mącznika zawierają minerały, w tym wapń, miedź i cynk, które są lepiej przyswajane przez człowieka niż te same minerały pochodzące z mięsa wołowego.

ZOBACZ TAKŻE:

Latunde-Dada powiedziała, że wyniki potwierdzają tezę, że jedzenie robaków może pomóc w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych rosnącej populacji na świecie.

W wielu kulturach na całym świecie, takie rozwiązanie nie będzie jednak aż tak przełomowe. Robaki są bowiem charakterystycznym składnikiem w diecie ponad dwóch miliardów ludzi na świecie według szacunków ONZ. Ponadto, ponad 1900 gatunków owadów jest uważanych za jadalne.

I tak na przykład, popularna przekąska w Tajlandii, nazywana jing leed, składa się z głęboko smażonych świerszczy podawanych w określonym rodzaju sosu sojowego; w Meksyku można znaleźć smażone gąsienice, jaja mrówek i chicatanas – smażone na patelni mrówki podawane z ćwiartką limonki. Z kolei Japończycy jedzą smażone piewiki i poczwarki jedwabnika. Natomiast mrówki są popularną przekąską w Chinach i Brazylii.

6 oznak niedoboru żelaza, które często lekceważymy
6 oznak niedoboru żelaza, które często lekceważymy [7 zdjęć]

Żelazo jest minerałem, który odgrywa w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Wchodząc w skład czerwonych...

zobacz galerię

Wszędzie w Europie, restauracje serwujące robaki stają się bardzo popularne. Niezależnie od tego, czy jest to wynik „restauracyjnej mody”, czy też rosnącej świadomości konsumentów, liczba restauracji rośnie, proporcjonalnie do liczy amatorów na dania z robaków.

W dużych europejskich stolicach jak na przykład Londyn, wybór dań w takich miejscach jest ogromny. Klient może spróbować karaluchów na przystawkę, dania głównego z larwami mącznika a na deser skorpiona oblanego czekoladą.

W Polsce do tej pory moda na jedzenie robaków się nie przyjęła i amatorzy takiej kuchni mają spory problem, aby znaleźć miejsca, gdzie można jej spróbować. Dwa i pół roku w Warszawie na Ursynowie działała restauracja „Co To To Je”, ale przetrwała jedynie kilka miesięcy. Pomimo dużego zainteresowania na początku, dania z robaków nie przekonały do siebie warszawiaków.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!