Czy robaki mogą zastąpić wołowinę?

Badania udowadniają, że ludzie lepiej przyswajają żelazo pochodzące od szarańczy niż z mięsa. Badania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego wykazały, że powinniśmy wziąć pod uwagę robaki jako alternatywne źródło substancji odżywczych powszechnie spotykanych w mięsie.

Naukowcy spędzili miesiąc, badając korzyści żywieniowe, wynikające z jedzenia pasikoników, świerszczy i larw mącznika. W porównaniu do wołowiny dwa pierwsze są znacznie lepszym źródłem wielu składników odżywczych, a szczególnie żelaza, co jest powszechnie uważane za jedną z głównych zalet wołowiny.

Polecane wideo:

Według raportu, opublikowanego w „Journal” w środę, wyniki badań są okazją do poznania różnych, bardziej zrównoważonych źródeł substancji odżywczych.

Badania już dawno udokumentowały wysoką zawartość białka w robakach.

Jednak najnowsze badanie oferuje nowe spojrzenie na robaki, jak również podaje je jako źródło innych składników odżywczych powszechnie spotykanych w mięsie.

Przede wszystkim naukowcy, na czele z Yemisi Latunde-Dada, szukali alternatywnych źródeł żelaza.

Żelazo jest szczególnie ważnym składnikiem odżywczym, którego często brakuje w diecie wegetariańskiej, powodując np. niedokrwistość, co może prowadzić do obniżenia odporności, czy problemów w czasie ciąży.

Odkryto, że świerszcze mają wysoki poziom żelaza, które jest znacznie lepiej wchłaniane przez organizm człowieka niż to pochodzące z wołowiny.

Dodatkowo świerszcze, koniki polne i larwy mącznika zawierają minerały, w tym wapń, miedź i cynk, które są lepiej przyswajane przez człowieka niż te same minerały pochodzące z mięsa wołowego.

Latunde-Dada powiedziała, że wyniki potwierdzają tezę, że jedzenie robaków może pomóc w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych rosnącej populacji na świecie.

W wielu kulturach na całym świecie, takie rozwiązanie nie będzie jednak aż tak przełomowe. Robaki są bowiem charakterystycznym składnikiem w diecie ponad dwóch miliardów ludzi na świecie według szacunków ONZ. Ponadto, ponad 1900 gatunków owadów jest uważanych za jadalne.

I tak na przykład, popularna przekąska w Tajlandii, nazywana jing leed, składa się z głęboko smażonych świerszczy podawanych w określonym rodzaju sosu sojowego; w Meksyku można znaleźć smażone gąsienice, jaja mrówek i chicatanas – smażone na patelni mrówki podawane z ćwiartką limonki. Z kolei Japończycy jedzą smażone piewiki i poczwarki jedwabnika. Natomiast mrówki są popularną przekąską w Chinach i Brazylii.

6 oznak niedoboru żelaza, które często lekceważymy

Żelazo jest minerałem, który odgrywa w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Wchodząc w skład czerwonych krwinek, bierze udział w transporcie tlenu...

Wszędzie w Europie, restauracje serwujące robaki stają się bardzo popularne. Niezależnie od tego, czy jest to wynik „restauracyjnej mody”, czy też rosnącej świadomości konsumentów, liczba restauracji rośnie, proporcjonalnie do liczy amatorów na dania z robaków.

W dużych europejskich stolicach jak na przykład Londyn, wybór dań w takich miejscach jest ogromny. Klient może spróbować karaluchów na przystawkę, dania głównego z larwami mącznika a na deser skorpiona oblanego czekoladą.

W Polsce do tej pory moda na jedzenie robaków się nie przyjęła i amatorzy takiej kuchni mają spory problem, aby znaleźć miejsca, gdzie można jej spróbować. Dwa i pół roku w Warszawie na Ursynowie działała restauracja „Co To To Je”, ale przetrwała jedynie kilka miesięcy. Pomimo dużego zainteresowania na początku, dania z robaków nie przekonały do siebie warszawiaków.

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Broda może zwiększyć atrakcyjność mężczyzny

Nowe badania sugerują, że mężczyźni mogą zrobić sobie przerwę od golarki. Naukowcy sądzą, że broda może zwiększyć ich atrakcyjność. Brodacze są bardziej atrakcyjni dla kobiet, które wolą długoterminowe związki Badacze ustalili, że kobiety częściej...

Newsy

Bezdech senny może zwiększyć ryzyko powikłań pooperacyjnych

Naukowcy informują, że niektórzy pacjenci powinni być przebadani pod kątem potencjalnych zaburzeń jeszcze przed operacją. Bezdech senny może zwiększyć ryzyko dwóch poważnych komplikacji pozabiegowych. Pacjent, u którego jeszcze przed operacją zweryfikuje...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Rewolucyjne odkrycie w dziedzinie farmakologii

Grupa naukowców z Uniwersytetu w Minnesocie wraz z  firmą farmaceutyczną Dow odkryli nową metodę ułatwiającą wchłanianie leków do krwiobiegu i ich dystrybucję w organizmie. Te odkrycia mogą przyczynić się do lepszej i szybszej pracy leków ratujących życie. Uniwersytet...