Czy robaki mogą zastąpić wołowinę?

Badania udowadniają, że ludzie lepiej przyswajają żelazo pochodzące od szarańczy niż z mięsa. Badania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego wykazały, że powinniśmy wziąć pod uwagę robaki jako alternatywne źródło substancji odżywczych powszechnie spotykanych w mięsie.

Naukowcy spędzili miesiąc, badając korzyści żywieniowe, wynikające z jedzenia pasikoników, świerszczy i larw mącznika. W porównaniu do wołowiny dwa pierwsze są znacznie lepszym źródłem wielu składników odżywczych, a szczególnie żelaza, co jest powszechnie uważane za jedną z głównych zalet wołowiny.

Polecane wideo:

Według raportu, opublikowanego w „Journal” w środę, wyniki badań są okazją do poznania różnych, bardziej zrównoważonych źródeł substancji odżywczych.

Badania już dawno udokumentowały wysoką zawartość białka w robakach.

Jednak najnowsze badanie oferuje nowe spojrzenie na robaki, jak również podaje je jako źródło innych składników odżywczych powszechnie spotykanych w mięsie.

Przede wszystkim naukowcy, na czele z Yemisi Latunde-Dada, szukali alternatywnych źródeł żelaza.

Żelazo jest szczególnie ważnym składnikiem odżywczym, którego często brakuje w diecie wegetariańskiej, powodując np. niedokrwistość, co może prowadzić do obniżenia odporności, czy problemów w czasie ciąży.

Odkryto, że świerszcze mają wysoki poziom żelaza, które jest znacznie lepiej wchłaniane przez organizm człowieka niż to pochodzące z wołowiny.

Dodatkowo świerszcze, koniki polne i larwy mącznika zawierają minerały, w tym wapń, miedź i cynk, które są lepiej przyswajane przez człowieka niż te same minerały pochodzące z mięsa wołowego.

Latunde-Dada powiedziała, że wyniki potwierdzają tezę, że jedzenie robaków może pomóc w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych rosnącej populacji na świecie.

W wielu kulturach na całym świecie, takie rozwiązanie nie będzie jednak aż tak przełomowe. Robaki są bowiem charakterystycznym składnikiem w diecie ponad dwóch miliardów ludzi na świecie według szacunków ONZ. Ponadto, ponad 1900 gatunków owadów jest uważanych za jadalne.

I tak na przykład, popularna przekąska w Tajlandii, nazywana jing leed, składa się z głęboko smażonych świerszczy podawanych w określonym rodzaju sosu sojowego; w Meksyku można znaleźć smażone gąsienice, jaja mrówek i chicatanas – smażone na patelni mrówki podawane z ćwiartką limonki. Z kolei Japończycy jedzą smażone piewiki i poczwarki jedwabnika. Natomiast mrówki są popularną przekąską w Chinach i Brazylii.

6 oznak niedoboru żelaza, które często lekceważymy

Żelazo jest minerałem, który odgrywa w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Wchodząc w skład czerwonych krwinek, bierze udział w transporcie tlenu...

Wszędzie w Europie, restauracje serwujące robaki stają się bardzo popularne. Niezależnie od tego, czy jest to wynik „restauracyjnej mody”, czy też rosnącej świadomości konsumentów, liczba restauracji rośnie, proporcjonalnie do liczy amatorów na dania z robaków.

W dużych europejskich stolicach jak na przykład Londyn, wybór dań w takich miejscach jest ogromny. Klient może spróbować karaluchów na przystawkę, dania głównego z larwami mącznika a na deser skorpiona oblanego czekoladą.

W Polsce do tej pory moda na jedzenie robaków się nie przyjęła i amatorzy takiej kuchni mają spory problem, aby znaleźć miejsca, gdzie można jej spróbować. Dwa i pół roku w Warszawie na Ursynowie działała restauracja „Co To To Je”, ale przetrwała jedynie kilka miesięcy. Pomimo dużego zainteresowania na początku, dania z robaków nie przekonały do siebie warszawiaków.

Marta Pawlak, 6 miesięcy temu

Newsy

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Dr Bachański wrócił do Centrum Zdrowia Dziecka

Dr Bachański wrócił do Centrum Zdrowia Dziecka Odtwórz wideo

Sąd nakazał przywrócenie do pracy dr. Marka Bachańskiego, który w Centrum Zdrowia Dziecka w leczeniu swoich pacjentów stosował medyczną marihuanę. Czy neurochirurg będzie nadal stosował taką terapię? Jak wyglądały jego pierwsze dni w pracy? Powiedziała...

Newsy

Ludzie silni często mają problemy z podejmowaniem decyzji

Choć wydaje się, że osoby, które zajmują wysokie stanowiska powinny działać szybko, okazuje się że bywają oni bardziej niezdecydowani niż inni, podczas gdy muszą podjąć trudne decyzje.  Naukowcy odkryli, że kiedy ludzie, którzy czują się silni mogą też...

Newsy

Chip może pomóc opracować nowe metody leczenia POChP

Zespół naukowców opracował chip, który może przetestować skutki palenia na komórkach dróg oddechowych płuc. Głównym autorem badania był Kambez H. Benam z Instytutu Wyss dla Inżywnierii Inspirowanej Biologią na Uniwersytecie Harvarda w Bostonie. Zespół...

Newsy

Czy ona mi się podoba? Seksualne wskazówki i mieszane sygnały

Uśmiech, dotyk ramienia lub podwojenie odbioru (oni patrzy na ciebie, a potem odwraca wzrok i spogląda na ciebie znowu) można łatwo błędnie zinterpretować. Mężczyźni mają tendencję do przeceniania zainteresowania kobiet, podczas gdy kobiety mają tendencję...

Newsy

Regularne palenie marihuany osłabia kości

Badania wykazały, że ludzie, którzy palą regularnie duże ilości marihuany, mają zmniejszoną gęstość kości i są przez to bardziej podatni na złamania. Badanie wykazało również, że osoby często palące marihuanę mają mniejszą masę ciała i zmniejszony wskaźnik...

Newsy

Depresja może być leczona lekami przeciwzapalnymi

Po ustaleniu, że układ immunologiczny odgrywa ważną rolę w ochronie zdrowia psychicznego, badacze uzyskali kolejne dowody, że leki, które redukują stan zapalny w wielu chorobach autoimmunologicznych, mogą również pomóc w leczeniu objawów depresji. Kierownik...

Newsy

Czy kręgarz przyniesie ulgę w migrenie?

Ludzie cierpiący z powodu migreny często poszukują pomocy u kręgarza, ale nowe badanie sugeruje, że ulga w bólu może być efektem placebo. Kiedy badacze zastosowali na pacjentach prawdziwą formę chiropraktyki (kręgarstwa) oraz jej fałszywą wersję,...