Czy sztuczne słodziki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?

Wokół sztucznych słodzików krąży wiele mitów. Eksperci postanowili więc po raz kolejny przyjrzeć się im dokładniej. Badania wykazały, że spożywanie słodzików w dużych ilościach może zmienić procesy wchłaniania cukru przez organizm. Rezultatem jest cukrzyca typu 2.

Substancje słodzące w diecie

Stosowane przez nas substancje słodzące powodują bardzo szybki wzrost, a następnie równie szybki spadek poziomu glukozy we krwi. Zdaniem naukowców, dla organizmu jest to bardzo niebezpieczne.

W badaniach australijskich ekspertów wzięły udział trzy grupy osób. Pierwszej z nich podawano sukralozę, drugiej – acesulfam-K, a trzeciej – placebo. Badani przyjmowali te substancje w postaci kapsułek, trzy razy na dobę przed każdym posiłkiem. Dawka wynosiła tyle, co w 1,5-litrowym napoju.

Po tym czasie każdemu z ankietowanych zbadano poziom glukozy we krwi.

Rozwój cukrzycy typu 2

Wyniki eksperymentu wykazały, że u osób spożywających słodziki przez dwa tygodnie zdolność do wchłaniania glukozy z posiłków była zakłócona. Eksperci z Uniwersytetu w Adelajdzie twierdzą, że regularnie stosowane mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Nie chodzi jednak tylko o słodziki, które dodaje się do herbaty czy kawy. Do substancji słodzących, szkodzących naszemu organizmowi zaliczamy też wszystkie te znajdujące się w napojach, płatkach śniadaniowych czy innych słodzonych sztucznie produktach.

Gdzie jeszcze znajdziemy słodziki? W gumach do życia, pakowanych wędlinach, gotowych rybach po grecku czy w śledziach. Są też w składzie produktów dietetycznych, tzw. light, ketchupach, sosach do kanapek czy serach.

#dziejesienazywo: Objawy cukrzycy (WIDEO)

Cukrzyca typu II dotyka aż 90 proc. diabetyków. Czym różni się ona cukrzycy typu I? Jakie są najczęstsze objawy cukrzycy? Czy możemy nie mieć żadnych symptomów,...

Ich regularne spożywanie przyczynia się też do nadwagi i otyłości. One również są czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 1 tydzień temu

Źródła zewnętrzne

  • dailymail.co.uk

Słodycze

Komentarze (6)
~Kosmita posłaniec Bogów
~Kosmita posłaniec Bogów 1 tydzień temu

powiem tak producenci powodują cukrzycę typu 2. Przykład kiełbasa ze sklepu po zjedzeniu cukier rośnie wysoko. Następny przykład kiełbasa swojska bez konserwantów po zjedzeniu 2 razy większej dawki poziom cukru się nie podnosi. Sprawdziłem na sobie. To co sklepy sprzedają to wyroby dojedzenia z chemią a nie naturalne jedzenie. W moim przypadku potrafię zjeść całą tabliczkę czekolady TIk TAk i cukier się nie podnosi wysoko. Zjedzenie za to oleju i dużo tłuszczów cukier potrafi poskoczyć nawet o 160 jednostek.

Odpowiedz
~zdrowy ludek
~zdrowy ludek 1 tydzień temu

Obecność słodkiego smaku daje mózgowi sygnał, że dostaje energię z cukru. Tymczasem tam jej nie ma. W związku z tym osoba jedząca słodziki, dojada coś słodkiego lub cokolwiek, aby dostarczyć energii, której chce mózg. Ostatecznie przyjmuje więcej kalorii niż osoba słodząca cukrem. I tyje, choć słodziki nie mają kalorii.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Czekolada a stres

Czekolada a stres

Czekoladowe przekąski powodują wydzielanie hormonu działającego antydepresyjnie. Dlatego zdenerwowani ludzie tak często sięgają po czekoladę. Mało kto potrafi oprzeć się słodyczom, dlatego tak ciężko jest nam z nich zrezygnować.

Słodycze

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Skład masła orzechowego Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około...

Słodycze

Czekolada

Czekolada

słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze). Jakie dobre składniki (...) lub mamy zamiar zjeść danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy,...

Słodycze

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO)

Najbardziej szkodliwe słodycze (WIDEO) Odtwórz wideo

Ranking najgorszych słodyczy Pollizobutylen, czyli substancja do produkcji rur i izolacji elektrycznych, znajduje się także w gumach do żucia (...) są także żelki i landrynki. Sprawdź, dlaczego. Zobacz także: W ten sposób powstrzymasz...

Słodycze

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

się kilka razy dziennie, skutecznie torpedując plany zdrowego odżywiania czy postępy w odchudzaniu. Dlaczego tak lubimy słodycze? Na upodobanie (...) lub szkodliwych, które były w większości gorzkie lub kwaśne. Pierwsze symptomy...

Słodycze

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

W stresujących sytuacjach jedzenie słodyczy może wpłynąć na nasze samopoczucie. Podobno nic tak nie poprawia humoru, jak tabliczka czekolady (...) i fizycznej. Na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi zwiększa się ochota na słodycze....

Słodycze

Czekolada chroni mózg i serce!

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą „czekoladoholików". Okazuje się bowiem, że czekolada wpływa korzystnie na serce i mózg. Szacuje się, że regularne spożywanie tego smakołyku może zredukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Te prozdrowotne...

Słodycze

Czekolada a zdrowie

Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to „gorzka szumowina". Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć na dziesięć osób przyznaje,...