Czy sztuczne słodziki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?

Wokół sztucznych słodzików krąży wiele mitów. Eksperci postanowili więc po raz kolejny przyjrzeć się im dokładniej. Badania wykazały, że spożywanie słodzików w dużych ilościach może zmienić procesy wchłaniania cukru przez organizm. Rezultatem jest cukrzyca typu 2.

Zobacz film: "W jaki sposób rozpoznać cukrzycę?"

1. Substancje słodzące w diecie

Stosowane przez nas substancje słodzące powodują bardzo szybki wzrost, a następnie równie szybki spadek poziomu glukozy we krwi. Zdaniem naukowców, dla organizmu jest to bardzo niebezpieczne.

W badaniach australijskich ekspertów wzięły udział trzy grupy osób. Pierwszej z nich podawano sukralozę, drugiej – acesulfam-K, a trzeciej – placebo. Badani przyjmowali te substancje w postaci kapsułek, trzy razy na dobę przed każdym posiłkiem. Dawka wynosiła tyle, co w 1,5-litrowym napoju.

Po tym czasie każdemu z ankietowanych zbadano poziom glukozy we krwi.

Sprawdź też:

Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt

2. Rozwój cukrzycy typu 2

Wyniki eksperymentu wykazały, że u osób spożywających słodziki przez dwa tygodnie zdolność do wchłaniania glukozy z posiłków była zakłócona. Eksperci z Uniwersytetu w Adelajdzie twierdzą, że regularnie stosowane mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Zobacz również:

Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie

Nie chodzi jednak tylko o słodziki, które dodaje się do herbaty czy kawy. Do substancji słodzących, szkodzących naszemu organizmowi zaliczamy też wszystkie te znajdujące się w napojach, płatkach śniadaniowych czy innych słodzonych sztucznie produktach.

Gdzie jeszcze znajdziemy słodziki? W gumach do życia, pakowanych wędlinach, gotowych rybach po grecku czy w śledziach. Są też w składzie produktów dietetycznych, tzw. light, ketchupach, sosach do kanapek czy serach.

#dziejesienazywo: Objawy cukrzycy (WIDEO)
#dziejesienazywo: Objawy cukrzycy (WIDEO)

Cukrzyca typu II dotyka aż 90 proc. diabetyków. Czym różni się ona cukrzycy typu I? Jakie są najczęstsze...

zobacz galerię

Ich regularne spożywanie przyczynia się też do nadwagi i otyłości. One również są czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.