Czy warto jeść miód? Obalamy mity na jego temat

Kromka świeżego chleba polana płynnym bursztynowym miodem lub gorąca herbata z miodem i sokiem z malin ogrzewająca w chłodny wieczór... Miód towarzyszy nam niemal od zawsze i chociaż to jeden z głównych słodkich składników polskiej kuchni, to wciąż na jego temat krąży wiele mitów, które sprawiają, że ten niezwykły wyrób pracy pszczół traci swoich entuzjastów. Przedstawiamy i obalamy najpopularniejsze mity na temat miodu.

Zobacz film: "Właściwości miodu"

Skrystalizowany miód jest do wyrzucenia

To nieprawda. Na początku miód jest płynny i leje się z łyżeczki. Jednak jeżeli kupiony przez ciebie produkt jest w pełni naturalny, to po pewnym czasie zacznie się krystalizować. Dzieje się tak, ponieważ w 70 proc. miód składa się z cukrów i w 20 proc. z wody. Częste otwieranie słoika i spożywanie miodu powoduje, że woda zaczyna odparowywać, w związku  z czym powstaje mocno nasycony roztwór cukru. Jeśli więc zauważyłeś, że miód zaczął się krystalizować, to świetnie – możesz być pewien, że nie ma w nim sztucznych dodatków. Krystalizacja to proces naturalny, który nie powoduje zmiany ani smaku, ani właściwości produktu.

Nie należy nakładać miodu metalową łyżką

Tę starą „prawdę” powtarzały nam babcie, wkładając w nasze ręce drewniane łyżeczki. Dlaczego? Dawniej sądzono, że kontakt z metalem sprawi, że miód utraci wszystkie swoje właściwości. Co prawda miód charakteryzuje się kwaśnym odczynem o średniej wartości pH 3,9. Jednak nie jest aż tak kwaśny, żeby zapoczątkować proces korozji metalowej łyżki. Na metalu mogłyby pojawić się odbarwienia, gdy zostawiłabyś łyżkę zanurzoną w miodzie na wiele tygodni bądź miesięcy. Tylko po co?

Miód w gorącej herbacie jest toksyczny

To fakt, że słodzenie miodem gorącej herbaty nie jest do końca zdrowe, ale z pewnością miód nie staje się toksyczny! Roztapianie tego rarytasu czy to w gorącej wodzie czy też herbacie obniży jego wartości odżywcze, niszcząc niektóre enzymy i osłabiając jego charakterystyczny smak. Dlatego, jeśli wciąż chcesz korzystać z prozdrowotnego działania miodu, słódź nim herbatę czy wodę z cytryną, gdy ta nieco przestygnie. W ten sposób będziesz cieszyć się także jego pełnym, bogatym smakiem.

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż...

Miód nigdy się nie psuje

Niektórym wydaje się, że bardzo duża słodycz miodu sprawia, że ten praktycznie nigdy się nie psuje. Takie myślenie to błąd! Jeśli przechowujesz miód w nieodpowiednim lub nieszczelnym pojemniku, zacznie on absorbować wilgoć z otoczenia i rozpocznie się w nim proces fermentacji. Upewnij się więc lepiej, że słoik z miodem jest odpowiednio zakręcony. Jeśli pojemnik, w którym go przechowujesz, jest uszkodzony, przełóż miód do szklanego słoika. W ten sposób będzie można dłużej cieszyć się jego smakiem.

Najlepszy jest miód spadziowy

To, że miód spadziowy jest najdroższy, wcale nie oznacza, że musi też być najlepszy. W rzeczywistości jego cena wynika z tego, że jest najrzadziej występującym miodem. Spadź to tak napradwę lepka wydzielina, którą wytwarzają czerwce i mszyce. Opada ona na drzewa iglaste, a stamtąd jest zbierana przez pszczoły robotnice. W przeciwieństwie do miodu rzepakowego czy lipowego, miód spadziowy  jest więc dwukrotnie przerobiony – pierwszy raz przez czerwce i mszyce, a drugi przez pszczoły. Gdy widzimy jego kolor, wydaje nam się, że jest dużo bardziej luksusowy niż popularny, bursztynowy miód lipowy. Nie dajmy się jednak zmylić - wybierajmy miody w zależności od ich właściwości, smaku i zapachu, a nie z powodu ich wyższej ceny, za którą w naszym mniemaniu idzie jakość.

Nie ma znaczenia, jakiego pochodzenia jest miód

Takie myślenie to ogromny błąd. Zamiast korzystać z faktu, że Polska jest najlepszym źródłem europejskiego miodu, często sięgamy w sklepach po miody sprowadzane z innych krajów Europy i Azji. Tymczasem w Polsce normy dotyczące miodów są dużo bardziej restrykcyjne niż w innych krajach, w związku z czym możemy mieć pewność, że spożywamy miód najwyższej jakości. Najniebezpieczniejsze jest sięganie po miody chińskie, w których składzie wielokrotnie znajdowano duże ilości antybiotyków. Jeśli więc na opakowaniu miodu znajdziemy napis „zawiera domieszkę miodu spoza państw Unii Europejskiej”, odstawmy go na półkę i sięgnijmy po inny słoik.

Ciemna barwa miodu to oznaka zepsucia

Zdecydowanie nie! Kolor miodu nie ma nic wspólnego z tym, czy nadaje się do spożycia, czy też nie. Jego kolor zależy tylko od tego, z czego pochodzi nektar pszczół. Jeśli pszczoła zbierała nektar z gryki, miód będzie miał kolor ciemnobrązowy, a jeśli z rzepaku – jasny, niemal mleczny. Od tego, z czego jest produkowany, zależy też jego aromat i smak. Podobnie jak kolor, nie powinna nas zniechęcać tworząca się na jego powierzchni piana. Niektóre miody po prostu tak mają, ale w żaden sposób nie ujmuje to ich właściwościom i smakowi.
A ty wybierasz tylko naturalne miody? Porozmawiaj na naszym forum, dlaczego lepiej sięgać po żywność ekologiczną.

Komentarze (72)
~ann
~ann 9 miesięcy temu

Też mi się ten artykuł nie podoba bo nic nie wnosi nowego Wielka mi Pani dr inż. Która nie napisała nic nowego naprawdę tytuły wyluszczyla Pani wszystkie a wiedzę pokazała żadną tym bardziej że ktoś zauważył skopiowala Pani inny blog

Odpowiedz
~ewa
~ewa ponad rok temu

Mnie mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, zaczynam też od zdrowego śniadania co jest najważniejsze w tym wszystkim(idealnafigura.com/gberes).Zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

Odpowiedz
~dori
~dori ponad rok temu

@~rybak: Dziwne rzeczy piszecie ludzie. Moze i w sklepach nie zawsze trafi sie na oryginalny miód ale na wiekszosci polskich wsi znajdziesz pszczelarza który pobiera ze swojej pasieki prawdziwy miodek który serwuje swoim bliskimi raczej nie jest to cukier z woda!! a cena miodu wiejskiego wacha sie w granicy 20-30 zł za litr to chyba nie jest 6 razy wiecej niz w sklepie ?. Dokarmianie syropem z cukru odbywa sie tylko na zimę i nie ma wpływu na jakość miodu pobieranego w nastepnym roku!! Jestem z rodziny pszczelarzy tak dla potwierdzenia intencji. Skąd wy ludzie bierzecie takie fantazje...

Odpowiedz
~madmax35
~madmax35 ponad rok temu

sorki olo@~Olo: ty masz pojęcie o pszczelarstwie i miodzie jak mysia p...a o szaszłykach. Powiem Ci jedno w dzisiejszych czasach jak pozostawaisz w ulu więcej jak 30% miodu to na wiosnę już nie masz rodziny pszczelej.

Odpowiedz
~pszczelarz
~pszczelarz ponad rok temu

@~rybak: grunt to pieprzyć głupoty dla siania zamętu albo z własnej niewiedzy. Podaj swoje dane a chętnie wyślę Ci miód i jak dalej stwierdzisz, że jest z syropu cukrowego to chętnie udowodnię, że po prostu podniebienie masz spalone kiepskiej jakości alkoholem

Odpowiedz
~stary pszczelarz
~stary pszczelarz ponad rok temu

To co piszesz - to brednie. W naszym kraju są wielohektarowe plantacje rzepaku, gryki i innych zasiewów oraz drzew w sadach, lasach i przy drogach, które dają pszczołom nektar bezpłatnie, a pszczelarz nie może im zabronić ich odwiedzania. Polski miód jest ceniony na świecie. Gorzej na pewno jest z miodem sprowadzanym i sprzedawanym anonimowo, bez podania danych właściciela pasieki.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Smaczny i zdrowy deser mrożony Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów. Z przyjemnością sięgają po niego dzieci, jak i dorośli. Niestety,...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...