Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

Myślisz, że mycie owoców i warzyw to nic trudnego? Wystarczy wypłukać je pod bieżącą wodą, wytrzeć i są gotowe do jedzenia. Niestety, w ten sposób nie usuwasz pestycydów i szkodliwych bakterii, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Sprawdź, jak prawidłowo myć owoce i warzywa, by były bezpieczne dla zdrowia.

1. Specjalne preparaty

Możesz zaopatrzyć się w specjalny ekologiczny płyn do mycia, który usuwa groźne zarazki i zanieczyszczenia z powierzchni owoców i warzyw. To bezpieczny preparat, gdyż w jego składzie znajdują się wyłącznie naturalne składniki.

Płyn nie ma zapachu, jest bezbarwny i nie wpływa na smak produktów. Owoce i warzywa umyte takim środkiem można bez obaw podawać również dzieciom.

Zobacz film: "Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki"

2. Usuwanie bakterii

(Zdjęcie octu jabłkowego / Shutterstock)

Jeśli nie chcesz inwestować w specjalny płyn do czyszczenia owoców i warzyw, możesz przygotować własny roztwór do mycia produktów.

Groźne dla układu pokarmowego bakterie, takie jak E.coli, listeria czy salmonella giną w kwaśnym środowisku. Należy więc wymieszać 1 l wody ze 125 ml octu jabłkowego (lub winnego). Ocet można zastąpić 2 łyżkami kwasku cytrynowego. W takim roztworze umieszczamy produkty i moczymy przez ok. 3 minuty. Następnie należy je wypłukać pod bieżącą wodą.

3. Usuwanie pestycydów

Na tym jednak nie koniec – z owoców i warzyw należy również pozbyć się pestycydów. Jeśli nie masz dostępu do produktów z ekologicznych upraw, nigdy nie masz pewności, że twoje jedzenie jest wolne od nawozów i chemicznych substancji.

Właśnie dlatego warto poświęcić kilka minut i dokładnie wyczyścić warzywa przed jedzeniem.

Sama woda nie wystarczy, ponieważ wiele produktów pokrytych jest woskiem lub olejem. Często widać to gołym okiem, np. na idealnych i błyszczących jabłkach. Jak więc możemy się tego pozbyć?

Będziesz potrzebować alkalicznego roztworu, czyli wody wymieszanej z sodą. W 1 l wody należy rozpuścić 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej. W tak przygotowanym płynie umieszczamy owoce i warzywa, zostawiamy na kilka minut, a później dokładnie płuczemy w czystej wodzie.

Szybko zauważysz, że roztwór stał się mętny i jasnożółty – to sygnał, że produkty były skażone pestycydami.

4. Przydatne akcesoria

Dbanie o bezpieczeństwo i zdrowie twojej rodziny ułatwią ci proste akcesoria. W kuchni powinieneś mieć szczoteczkę o miękkim włosiu, która przyda się do mycia niektórych owoców (takich jak: śliwki, brzoskwinie, morele) oraz warzyw (np. marchewki, pietruszki, selera).

Pamiętaj, by regularnie wymieniać szczoteczkę, ponieważ bakterie mają idealne warunki do rozwoju w ciepłym i wilgotnym środowisku, które panuje w kuchni.

5. Wrzątkiem w chemikalia

(Zdjęcie owoców / Shutterstock)

Wiele szkodliwych substancji chemicznych znajduje się na skórkach cytrusów. Pomarańcze, grejpfruty, cytryny muszą przebyć długą drogę zanim trafią na półki sklepów. Producenci stosują więc silne środki, aby owoce nie zepsuły się w trakcie transportu.

Cytrusów nie jemy ze skórką, więc w czym problem? Pamiętaj, że podczas obierania owoców dotykasz ich wierzchniej warstwy dłońmi. Stąd już krótka droga do ust, a stamtąd do wnętrza organizmu. Aby uniknąć zatrucia środkami chemicznymi, przed zjedzeniem tych owoców zawsze oblej skórkę wrzątkiem.

6. Higiena przede wszystkim

Zanim rozpoczniesz mycie warzyw i owoców w specjalnych roztworach, zadbaj o jeszcze jedno – własną czystość. To właśnie na naszych dłoniach przenosi się bardzo wiele groźnych drobnoustrojów, które w ten sposób trafiają na jedzenie.

Nie lekceważ higieny i za każdym razem, gdy masz dotykać produktów spożywczych umyj dokładnie ręce w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!