Przejdź na WP

Czy żywność ekologiczna zawsze jest lepsza?

Aby móc odpowiedzieć na to pytanie, trzeba wyjaśnić, co oznacza "ekologiczny". W uprawach ekologicznych nie można wykorzystywać syntetycznie wyprodukowanych pestycydów, nawozów sztucznych ani organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO).

Zobacz film: "Oznaczenia na ekologicznych jajkach"

Pasza dla zwierząt w przeważającej części powinna pochodzić z własnego gospodarstwa, leczenie antybiotykami jest objęte restrykcjami, a zwierzętom należy zapewnić przestrzeń dla ich naturalnych zachowań.

Ale "ekologiczność" nie jest jednoznaczną definicją, można ją rozumieć na różne sposoby, w zależności od oznaczenia produktu.

Żywność ekologiczna może zawierać nieco więcej antyoksydantów. Natomiast nie jest prawdą, że ma zawierać więcej naturalnych mykotoksyn.

Kiedy się je nieekologiczne jedzenie, ryzykuje się spożycie różnych pestycydów, ale według Urzędu ds. Żywności zachowany jest duży margines bezpieczeństwa, zanim osiągnięty zostałby niebezpieczny dla zdrowia poziom.

Stowarzyszenie Ochrony Przyrody twierdzi natomiast, że nie można nie brać pod uwagę kancerogennych i zaburzających gospodarkę hormonalną właściwości niektórych pestycydów, nawet jeśli przyjmowane są w minimalnych ilościach.

Związki zaburzające gospodarkę hormonalną nie są wyłapywane w testach, jakie producenci pestycydów muszą przeprowadzać.

Oceniane są jedynie poszczególne substancje, co sprawia, że ewentualnych szkodliwych oddziaływań "koktajli" nie można wykluczyć.

Dzieci są szczególnie narażone, ponieważ rozwijają się i jedzą więcej na kilogram wagi ciała niż dorośli.

Jest taka lista, nazywana parszywą dwunastką, która wylicza najbardziej opryskiwane owoce i warzywa. Lista zmienia się nieco z upływem czasu, w zależności od tego, kto ją publikuje. Uwzględniane są jedynie warzywa lub owoce, które się je z łupiną.

Uważam, że w miarę możliwości powinno się wybierać ekologiczne warianty tych warzyw i owoców.

Zarówno po to, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się w przyrodzie syntetycznie produkowanych chemicznych pestycydów, by chronić rolników, ale także by zmniejszyć ryzyko odkładania się w organizmie związków chemicznych.

A co z ekologicznymi jajkami? Zawartość dioksyn w ekologicznych jajkach w ciągu ostatnich 10 lat sukcesywnie rośnie, by w 2015 roku osiągnąć poziom interwencji Urzędu ds. Żywności.

Ekologiczne jajko zawiera średnio trzy razy więcej dioksyn niż zwyczajne. Tak, dobrze przeczytałeś! Dioksyna to substancja toksyczna, która powstaje jako produkt uboczny na przykład przy spalaniu śmieci, a dawniej też przy wybielaniu papieru chlorem.

Trucizna wypuszczana jest ze ściekami przemysłowymi i trafi a do jezior i mórz. Ponieważ dioksyny są rozpuszczalne w tłuszczu i trudno rozkładalne, trafiają do tłuszczu ryb tłustych.

Kiedy je jemy, trucizna gromadzi się w naszym tłuszczu, a podczas ciąży i karmienia piersią przenoszona jest na dziecko, które odkłada ją w swoim tłuszczu itd.

Wysokie stężenia dioksyn, co wykazały testy na zwierzętach, wpływają na rozwój mózgu, a podejrzewa się, że wpływa także na układ odpornościowy, hormonalny, płodność i podatność na raka.

W bardzo wysokich dawkach mogą spowodować trądzik chlorowy, długotrwałe zakażenie skóry (przypomnij sobie byłego prezydenta Ukrainy Wiktora Juszczenkę, który prawdopodobnie uległ zatruciu dioksyną).

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)
Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna) [19 zdjęć]

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych...

zobacz galerię

Ale skąd tyle trucizny w ekologicznych jajach?! No właśnie, nie wiadomo do końca, ale substancje w paszy, warunki bytowania na fermie i na wybiegu mogą powodować zwiększenie poziomu dioksyn.

Najczęściej wybieram ekologiczne produkty spożywcze, ale w przypadku jajek biorę zwyczajne, żeby uniknąć spożywania dioksyn.

Czy żywność ekologiczna zawsze jest lepsza?
Czy żywność ekologiczna zawsze jest lepsza? (pixabay.com)

Fragment pochodzi z książki "Jedzenie, mity i nauka"

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele.

W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Więcej na stronie Wydawcy. marginesy.com.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy